Retsept | Iiriskomm

Retsept | Iiriskomm

Kas iirised lapsepõlvest on veel meeles? Need olid maiustused, mille ümbrist oli keeruline lahti saada, aga vaev tasus end alati ära. Oli ka pehmemaid iiriseid, mis tõid erilise rõõmu. Siin on üks lihtne ja kiire retsept, mis toob need magusad mälestused taas teieni.
 
Koostisosad

Tuhksuhkur: 500 g
Kondenspiim suhkruga: 500 ml
Mesi: 120 ml
Või: 50 g
Vanilliekstrakt

Valmistamine:

Alustuseks tuleb võtta väike kastrul ja lisada sinna kõik retseptis nõutud koostisosad. Kui retseptis on mainitud tuhksuhkrut, võib selle asemel kasutada ka tavalist suhkrut – tulemus jääb endiselt suurepärane. Kui mesi ei ole eelistatud magustaja, võib selle asendada glükoosisiirupi või mõne muu sarnase tootega, mis paremini maitseb. Kui kõik koostisosad on kastrulis, tuleks see asetada pliidile ja lülitada sisse keskmine kuumus. Segu hakkab rahulikult soojenema, või sulab ja seguneb teiste koostisosadega, kuni tekib ühtlane ja kreemjas mass. Segamine aeg-ajalt on oluline, et koostisosad ühtlaselt seguneksid ning segu põhja ei kõrbeks.

Kui köögitermomeeter on käepärast, on soovitatav segu temperatuuri hoolikalt jälgida. Karamelli jaoks on ideaalne temperatuur vahemikus 122–123 kraadi. Sellel temperatuuril saavutab segu soovitud konsistentsi – pehme, kuid piisavalt tugev, et pärast jahtumist kuju hoida. Kui segu on saavutanud soovitud temperatuuri, tuleb see valada ettevalmistatud vormi, mille põhi ja küljed on kaetud küpsetuspaberiga. See aitab vältida segu kleepumist vormi külge ja lihtsustab hilisemat eemaldamist. Seejärel asetatakse vorm külmkappi ja lastakse iirisel taheneda vähemalt kolm tundi, kuni see on täielikult jahtunud ja tahenenud.

Kui iiris on jahtunud, võib selle külmkapist välja võtta ja hakata kommideks lõikama. Märga nuga kasutades on lihtsam lõigata, sest see takistab iirise kleepumist noa külge. Kui iiris on eriti külm, võib noa kastmine kuuma vette lõikamist veelgi hõlbustada.

Valminud iiris on oma tekstuurilt pehme ja kreemjas, õrna mee maitsega, mis lausa sulab suus. Selle maiustuse maitseelamus on nii meeldiv, et raske on ette kujutada kedagi, kes suudaks sellele vastu panna.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Foto: andychef.ru

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.