50-ndate ja 60-ndate põhjamaine disainmööbel elutoa interjööris

Tänapäeval on üha rohkemate inimeste südameid võitmas kaunis aegumatu mööblimood, 50-ndate ja 60-ndate funktsionaalne teravate jalgadega mööbel, mida on näha mitmete uute disainerite loomingus üha enam.

Ka meid on võlunud see õhuline, funktsionaalne ilme, mis on pandud kokku kõlama skandinaavia stiiliga.

Kuna skandinaavia stiilile on omane hele värvilahendus ja domineerivaks valge, mõjub eriti värskendavalt retro stiilis tume mööbel, mis ilmselgelt heledas interjööris eriti hästi silma paistab.

Kuigi on hakatud veidi retroliku ilmega loomingut edasi viima, pole enam tänapäeval võimalik 50-ndate ja 60-ndate põhjamaist disainmööblit mujalt saada kui vanavaraga tegelevatelt mööblipoodidelt.

Milline nägi välja 50ndate ja 60-ndate mööbel?

Raudtorude, plastiku ja vineeri abil loodi 50-60-ndatel aastatel uudset ümarate vormidega mööblit. Moes oli napp mööblihulk ruumides ja lihtsus vormides. Moodsas elutoas olid omal kohal hele alt teravnevate jalgadega äärmiselt lihtne puidust kastmööbel, sektsioondiivanid ning neerukujulised kohvilauad. Mööbli valmistamisel oli rõhk pandud otstarbekusele ja mahu maksimaalsele ärakasutamisele. Kaunistused puudusid peaaegu täiesti.

Mööbli valmistamiseks kasutati saepuruplaate, mis kaeti iluvineeriga, mis muutis mööbliesemed kergeks ja odavaks.Peale puitplaatide kasutati mööbli valmistamisel palju metalli ja plastmassi.Moodsad olid kerged puust käsipuude ja jalgadega tugitoolid, mille polsterdamiseks kasutati vahtkummi. Tugitoolid olid kaetud tähniliste, triibuliste ja lihtsate mustriruuduliste mööbliriietega.Diivanid olid seljatoeta ja puust jalgadega ning neid sai kasutada ka kušetina.Diivani- ja söögilauad olid ristküliku- või ruudukujulised ning lihtsa vormiga. Nad valmistati puitplaadist. Söögilaudadel olid väljatõmmatavad pikendusplaadid ja vaheplaadid, et ruumi paremini ära kasutada.Ruumi paremat kokkuhoidu pakkus ka kastisarnaste vahedega kapp-riiul, kus võis hoida nii raamatuid, kui ka riideid.

60-ndate mööbli valmistamisel jätkus puitplaatidest valmistatud kastmööbli võidukäik.

Moodsa mööbli juures kasutati mitmetoonilist puitu, ja värvi, et tekitada kontraste. Moes olid painutatud vineerist valmistatud kumerate seljatugedega tugitoolid ja toolid, mis olid kaetud kerge polstri ja ühevärvilise riidega. Moodi tulid ümarad vormid. Palju osteti metalljalgadega kausikujulisi toole (tehtud plastmassist või puidust) ja kumerate servadega kolmnurkseid metalljalgadel laudu. Kodude seinu kaunistati terrakotakujukeste (savist kujude) ja seinaplaatidega.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: kvarteretmakleri.se, alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.