Lehematemaatika

Lehematemaatika

Mida toredeta õpetab lehetemaatika?

Olema tähelepanelik looduses ning märkama aastaaegade vaheldumisega kaasnevaid muudatusi. Hindama loodust meie ümber põneva mängu- ja avastamiskeskkonnana. Arendab värvi- ja vormitaju ning suunab leidma meid ümbritsevast keskkonnast erineva kuju ja tooniga lehti. Arendab rühmitamis-,võrdlemis- ja loendamisoskust.

Lehematemaatikaga tegelemiseks tuleb kõigepealt minna õue puulehti otsima.

Suuna lapsi märkama ja korjama erineva kujuga ja erinevat värvi puulehti, nii lihtlehti (vaher, kask) kui ka liitlehti (kastan, pihlakas).
Teed ja tänavad on juba tihedasti lehtedega kaetud, seega on käes parim aeg aastas lehematemaatikaga tegelemiseks. Lehematemaatika muudab eriti toredaks see, et tegevust jätkub nii õues kui toas.

Lehetemaatika õues

Vaja läheb:
– paberkott või kilekott erinevate lehtede kogumiseks

Mida veel uurida?

Milliste puude lehed kotti sattusid? (puude ja põõsaste määraja leiad näiteks siit). Miks puulehed värviliseks muutuvad? Kas ühe puu otsas on ainult ühte värvi lehed? Miks puud lehed langetavad? Kas sügisel kukub peale lehtede puu otsast veel midagi alla? Kuidas muutuvad puud aasta jooksul?

Lehtede püüdmine

Viska õhku sületäis lehti ja palu lapsel püüda nii palju lehti kui ta vähegi suudab. Lugege kinnipüütud lehed üle. Arutage, milliseid lehti on kergem/raskem püüda ja miks.

Lehetemaatika toas

Vaja läheb: puulehed, karbid, kausid või taldrikud lehtede sorteerimiseks, paber, värvilised pliiatsid.

Lehtede sorteerimine

Võta vastav arv karpe või kausse ning palu lapsel lehed mingi kindla tunnuse alusel ära sorteerida.
Näiteks: kuju alusel (ümarad, nooljad, sakilised), värvi alusel (punased, oranžid, kollased, rohelised, pruunid, kirjud), suuruse alusel (suured, keskmised, väiksed), tekstuuri alusel (siledad, karvased)

Lehekujude joonistamine

Anna lapsele paberilehed ja pliiats. Otsige lehekotist 5 kuju ja suuruse poolest erinevat lehte (nt. vaher, tamm, kask, pärn, pihlakas). Lase lapsel panna iga puuleht eraldi paberile ning joonistada pliiatsiga puulehe serva mööda selle kontuur paberilehele. Kirjutage iga lehe juurde, mis puu leht see on.

Tekst/kujundus: hop-play.com / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Scandinavian Home

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.