Kõvendatud parkett, mis see on?

Tänapäeval on igaühel võimalus nautida oma kodu kaunist parkettpõrandat. Parkettpõrandad on tõenäoliselt ka ühed kõige traditsioonilisemad ja klassikalisemad valikud kodu põrandatele. Uurisime AU Floor OÜ-lt lähemalt, milline parkett on kõvendatud parkett, kuidas kõvendatud parketti paigaldada, kuidas tema eest hoolitseda, millised on eelised võrreldes klassikalise parketiga,  mida kõvendatud parketi puhul võiks kindlasti teada?

Küsimustele vastab: Piia Unga, AU Floor OÜ

Miks valida oma kodu põrandale kõvendatud parkett?

Puit on jalge all mõnus ja soe kuid klassikaliste puitpõrandate üheks miinuseks võiks esile tuua ka nende pehme pinna ning halva vastupidavuse niiskusele. Kellel on tavaline puitpõrand, see teab, et mahakukkuvad esemed jätavad pinnale sageli sügavaid kahjustusi ning veidikenegi märjem hooldus, muudab parketilaudade otsad tumedaks.

Välinge toodetud ja kaubamärgi Bjelin all müüdavate kõvendatud puitpõrandate pind on valmistatud tammest, saarest ja pähklipuust, mille pinnakiht on kõvendatud looduslike koostisosade abil nii, et põrand on seetõttu 3–5 korda kõvem, kui vastav traditsiooniline laudparkett. Kõvendatud puitpõranda pinna kõvendamiseks ei kasutata plastikut ega fossiilseid tooraineid, mistõttu on toode 100% looduslik ja ökoloogiline.

Kõvendatud puitpõranda vahekiht on valmistatud veekindlast Compositek puitkiudplaadist ning laudadel on veekindel 5G Dry lukuühendus, mis takistab täielikult niiskuse sattumist  lukuühenduse kaudu aluspõrandasse. Compositek on HDF-ist tihedam puitkiudplaat, mille paisumine on HDF-iga võrreldes minimaalne. Tänu veekindlale 5G Dry-lukuühendusele saab Bjelini kõvendatud puitpõrandaid paigaldada ka kööki või esikusse!

Kui kulumiskindel on kõvendatud parkett?

Pinna kõvendamine ja toote struktuur võimaldavad kõvendatud puitpõrandaid paigaldada üheks suureks pinnaks, ilma et peaks põrandat jagama paisumisvuukidega väiksemateks aladeks. Kõvendatud puitpõranda maksimaalne lubatud tervikliku ala pikkus/laius võib olla 25 meetrit ja maksimaalne paigalduspind 625 m2. Seetõttu saab kõvendatud puitpõrandat paigaldada otse köögist elutuppa, ilma et peaks põrandat osadeks jagama. Suure lubatud paigaldusala ja vastupidavuse tõttu sobivad kõvendatud puitpõrandad ka avalikesse ruumidesse nagu hotellid, kontorid, restoranid ja muud kasutuskoormuse klassile 33 vastavad põrandapinnad.

Kas antud parkett on klikk-süsteemiga?

Kõik Bjelini kõvendatud puitpõrandad on Välinge uusima 5G Dry klikk-süsteemiga. Lisaks lihtsale ja kiirele paigaldusele on laudade ühenduskohad suurepärase veekindlusega. Uudne klikk-süsteem takistab põrandale valgunud vee imendumist parketi aluskihtidesse vähemalt 24 tunni jooksul.

Milline oleks kõvendatud parketi hooldus?

Kõvendatud puitpõrandate pind on viimistletud kas Pro matt lakiga või õlivahaga. Matt lakk erilist hooldust ei vaja – piisab kas tolmuimejaga puhastamisest või vastavalt vajadusele niiskematest meetoditest. Õlivahatatud pind vajab aeg-ajalt hooldusainete kasutamist ja vastavalt vajadusele ka pinna uuendamist õliga.

Kas kõvendatud parkett sobib kokku põrandaküttega?

Kõvendatud puitpõrandate tihe koostis ja suurepärane vastupidavus õhuniiskuse muutustele muudavad kõvendatud puitpõrandad suurepäraseks põrandakatteks ka põrandaküttega põrandatele. Tihe koostis juhib tõhusalt soojust ja toob põrandakütte soojuse hästi põranda pinnale.

Kas kõvendatud parkett on keskkonda säästev valik?

Kõvendatud puitpõrandaid toodetakse vastutustundlikult. Toorainena kasutatakse Euroopa FSC sertifikaadiga puitu. Kõvendatud puitpõrandate tootmine võimaldab 100%-liselt ära kasutada kogu palgi ja seeläbi teha samast puidutoormaterjali kogusest kümme korda rohkem põrandakatet, kui traditsioonilise laudparketi tootmisel. Kasutatava toorme FSC sertifikaat garanteerib, et tooraineallika majandamine ja ülestöötamine toimub säästva põhimõtte kohaselt, nii et metsas kasvab praegu veelgi rohkem puitu, kui varem.

Kõvendatud parkett, mis see on?

Kõvendatud parkette Saar Gullarp XL selekt

AU Floor OÜ põranda- ja seinakatetega saab tutvuda nende kodulehel aufloor.ee. Hoia silma peal ka AU Floor OÜ facebooki kontol @AU FLOOR OÜ ja instagrami kontol @au_floor

Tekst/kujundus: aufloor.ee Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Toodefotod: aufloor.ee

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist INTERJÖÖRID INSPIRATSIOONIKS

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.