Jõuludeaegne lauakatmine, imelised ideed

Jõulud terrassil

Jõulud on aeg, mil kodu täitub erilise soojuse ja sära ning ükski detail pole tähtsusetu. Lauakatmine, mille traditsioonid muutuvad iga aastaga rikkalikumaks ja põnevamaks, loob pühadeõhtu keskse atmosfääri. Meie eesmärk on jagada ideid, kuidas muuta jõululaua katmine tõeliseks kunstiteoseks, mis peegeldab teie isikupära ja armastust.

Kaunistuste valik on lõputu: oksad, käbid, kuuseehted ja dekoratiivsed pallid toovad looduse hinguse ja pühademeeleolu lauale. Miks mitte lisada pehmeid männioksi või sädelevaid jõulupalle, mis püüavad küünlavalguses pilke? Käbid, värvitud kuldseks või hõbedaseks, lisavad naturaalsust ja elegantsi, samas kui väikesed dekoratiivsed kuused annavad lauale piduliku hõngu.

Laudlina valik on kriitilise tähtsusega. Kui lauanõud on kirjud ja mustrilised, peaks laudlina olema ühevärviline, et vältida visuaalset ülekoormust. Siiski, kui serviis on lihtne ja ühetooniline, võib mustriline või mitmevärviline lina tuua särtsu ja elu. Mõelge oma lauast kui lõuendist, millele kõik elemendid maalivad harmoonilise ja kauni pildi.

Lauanõud peaksid laudlinaga harmoonias olema. Ühevärvilisele linasele sobivad mustrilised või värvikirevad nõud, samas kui mustrilise linase puhul on parim valik lihtsad ja ühevärvilised nõud. Hea maitse väljendub oskuses kombineerida mustreid ja värve nii, et tulemus oleks esteetiliselt meeldiv ja harmooniline.

Ärge kartke lisada isiklikke detaile, mis teevad lauakatmise tõeliselt omapäraseks. Võib-olla on teil vanu perereliikviaid või käsitööesemeid, mis lisavad erilise tähenduse. Käsitööna valminud salvrätikud, omapärased küünlajalad või isiklikud nimekaardid igale külalisele loovad tunde, et olete tõesti panustanud südame ja hinge.

Küünlad on jõululaua lahutamatu osa. Soe küünlavalgus loob hubase ja kutsuva atmosfääri. Küünlad võivad olla erineva suuruse ja värviga, asetatud kaunitesse küünlajalgadesse või lihtsatesse klaaspurkidesse, mis lisavad romantilist hõngu.

Lõikelilled, väiksed kuuseoksad või isegi marjaoksad toovad lauale värskust ja elu. Rohelus ja looduslikud elemendid mitte ainult ei kaunista lauda, vaid toovad ka rahu ja harmooniat. Võite kasutada ka puuvilju, näiteks granaatõuna või apelsine, mis lisavad värvi ja on samas ka tervislikuks maiuspalaks.

Nii, nagu igal muinasjutul on oma lõppakord, on ka jõululaual oma kulminatsioon. Veenduge, et kõik elemendid - laudlina, nõud, kaunistused ja küünlad - moodustaksid ühtse terviku. Kui iga detail on läbi mõeldud ja hoolikalt paika pandud, sünnib jõululauast midagi enamat kui lihtsalt söögikoht - sellest saab armastuse ja ilu kehastus, mis ühendab lähedasi ja loob mälestusi kogu eluks.

Jõuludeaegne lauakatmine on kunst, mis peegeldab teie stiili ja maitset. Olgu see minimalistlik või luksuslik, traditsiooniline või modernne - oluline on, et see kannaks endas jõuluaja soojust ja armastust.

Vaata järgnevaid ideid!

Kui põhjamaine esteetika on sulle hingelähedane, saab lauda katta linase kangaga, millel on looduslikult lihtsad ja hooletud kortsud. Need kortsud annavad lauakatmisele omapärase, põhjamaise hõngu. Linane laudlina loob hubase ja maalähedase atmosfääri, kus lihtsus kohtub elegantsiga, ja see on täpselt see, mis teeb põhjamaise stiili nii eriliseks.

Anna pidulauale juurde kaunis ilme salvrätikute moel. Kasuta pehmeid puuvillaseid või linaseid salvrätikuid, mis annavad lauale õrna ja elegantse puudutuse. Täienda neid armsate looduslike detailidega, näiteks peene kuuseoksa, värske männioksa või hõrgu elupuu oksakesega. Need väikesed, ent tähendusrikkad lisandid loovad lummava ja piduliku atmosfääri, mis võlub kõiki külalisi.

Meeleolu loomiseks kaunista laud küünaldega. Valige küünlad toonides, mis harmoneeruvad ülejäänud lauakattega.

Kuldsete metallitoonide sära saab suurepäraselt tasakaalustada hallide või valgete toonidega. Kuldsed detailid koos peene halli puudutusega loovad luksusliku, kuid samas vaoshoitud ilme. Hall lisab kujundusele nii elegantsi kui ka kargust, tuues esile kuldsete toonide sooja sädeluse.

Laua dekoratsiooniks vali kaunid käbid, mis annavad peolauale sooja ja piduliku meeleolu. Nende looduslik ilu lisab lauakatmisele koduse ja hubase hõngu, tuues pühadelauda veidi metsikute metsade maagilist atmosfääri.

Matti Klenelli küünlahoidjate sari Nappula on tõeline kaasaegse elegantsi kehastus, tuues igasse sündmusesse sooja ja kutsuva valguse. Erinevad värvid ja suurused annavad lõputult võimalusi dekoratsioonideks. Jõulumeeleolu loomiseks vali harmooniline värvipaar või mängi sama tooni erinevate suurustega küünlahoidjatega, asetades need kõrvuti. Nii sünnib õdus atmosfäär, mis pakub silmailu ja südamesoojust.

Kauni keraamika mustrid võimaldavad harmooniliselt kokku sobitada erinevaid lauanõusid, luues pidulauale võluva ja ühtse terviku.

Pika karvaga lambanahad võivad kaunistada jõululaua ümber istepinkide, pakkudes külalistele mõnusat soojust ning mugavust, et nautida pidulikke sööke. Need pehmed ja kutsuvad nahad loovad lisaks küünlavalgusele ka sooja ja hubase jõulumeeleolu, muutes iga hetke eriliseks ja unustamatuks.

Laua katmine

Söömisriistad kaetakse lauale elegantse harmooniaga, asetades need väljapoole. Klaasid leiavad oma koha mõttelisest keskjoonest paremale, loodes visuaalselt tasakaalustatud vaate. Salvrätid volditakse hoolikalt ja kaunilt, pakkudes mugavust ning hügieeni igale külalisele. Lauakaunistused toovad lauale isikupära, samas kui maitseained ja hambaorgid paigutatakse kas laua keskele või, kui laud on suur, leivataldriku taha, et kõik vajalik oleks käeulatuses. Iga detail loob kokku ühe tervikliku ja kutsuva õhkkonna, mis kutsub pidulisi nautima ühist söömaaega.

1- Salvrätik
2- Leivanuga
3- Leivataldrik
4- Nimekaart
5- Praenuga
6- Teelusikas
7- Supilusikas
8- Veeklaas
9- Veiniklaas (valge)
10- Veiniklaas (punane)
11- Magustoidu lusikas
12- Koogikahvel
13- Salatikahvel
14- Praekahvel
15- Tass ja alustass (tavaliselt
ei panda lauale enne magustoidu pakkumist)
16- Salati taldrik
17- Serveerimisvaagen
Kui sinine on sinu süda, vali laudlinaks kaunis sinine kangas, mis kutsub silmi puhkama. Kaunista laud siniste lauanõudega, mis koos kuldsete söögiriistade ja küünlahoidjatega loovad tõeliselt lummava kompositsiooni. See elegantne kooslus toob lauda nii värskuse kui ka luksuse.
Kui must ja punane on sinu lemmikvärvid, loo nende elegantne mäng valgega, et luua tõeliselt silmapaistev lauakatte. Lisa rohelust kuuse- või männiokstega, mis toovad lauda elava ja värske elemendi. See kooslus loob maagilise jõulumiljöo, kus igal detailil on oma roll.
Kui sügavad tumedad toonid on sinu südamevalik, kombineeri need sädelevate kuldsete detailidega, et luua tõeliselt luksuslik atmosfäär. Lisades rohelisi kuuse- või männioksi, toob see lauale elujõu ja värskuse, luues elegantse harmoonia, mis kutsub esile jõuluaja maagia. Iga element räägib oma lugu, luues unustamatu elamuse, kus traditsioon ja ilu kohtuvad.

"Rootsi laud" Kuidas erineb Rootsi laud klassikalisest pidulauast?

Rootsi lauda nimetatakse ka selvelauaks ehk siis iseteeninduslauaks. Lõuna-, hommiku- ja õhtusöögiks kaetud Rootsi selvelauda nimetatakse sageli ka buffeelauaks. Rootsi laud võimaldab luua peo õhkkonna, kus ollakse pidevalt liikumises. Piduroogasid ei serveerita pidulauda istuvatele pidulistele ette. Igaüks teenindab end ise. Rootsi lauas serveeritakse toidud ja asetatakse nõud ning söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei sööda. Rootsi lauda võib samamoodi kaunistada nagu seda tehakse klassikalise laua katmisel. Road serveeritakse laual suurtel vaagnatel või kaussides. Söömine kaetakse aga eraldi lauda. Rootsi laua menüüs võivad olla nii külmad kui kuumad eelroad, pearoad, vaheroad, järelroad, kuumad joogid, karastavad joogid, alkohoolsed joogid. Tavalisel pannakse lauale korraga välja kõik road ja joogid. Laudade juurde paigutatakse ka vastavad sööginõud ja -riistad, mille sööja ise valib vastavalt toidule.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.