Roheline Ateljee- Anname vanadele asjadele uue võimaluse!

Kes meist poleks oma elus kasvõi ühe korra võtnud kätte värvipurki ja pintslit ja hakanud vana mööblit üle värvima? Neid inimesi leidub, kuid leidub ka neid, kes seda pole veel julgenud teha.

Tallinnas, Laki 9a asub Roheline Ateljee, mille loovjuhil Kristel Laulil on selles vallas palju kogemusi. Koos abikaasa Argoga, kellel on samuti kunstitaust, (Argo on õppinud mööbli disaini ja restaureerimist, Kristel aga sisekujundust) sai mõned aastad tagasi loodud pereettevõte Roheline Ateljee, mis sai alguse armastusest iseloomuga vana mööbli vastu. Noorena, esimest ühist kodu luues oli neil raha vähe kuid ideid palju ja nõnda kombineerisid nad kõike, mida kätte said. Näiteks ühe vana kummuti tõi Argo maalt, oma vanaema aidast ja tegi korda. Köögikapi said nad aga oma üürikodust päriseks osta. "Argo võttis sellelt vana värvi maha, peiteldas ja peitsis siis mürkroheliseks ja nii see algas".

"Elu jooksul oleme mitmeid kordi kolinud. Iga uus kodu on mingil määral dikteerinud oma stiili ja meeleolu, millega arvestada. Siiski pole me kolides kunagi välja vahetanud kogu olemasolevat mööblit, armsaimad asjad on meiega siiani. Aja jooksul sai silm niivõrd treenitud, et hakkasime ostma ja korda tegema ka seda, mida ilmtingimata ise ei vajanud. Tänaseks on sellest välja kasvanud Roheline Ateljee, kus „roheline“ ei tähista mitte ainult soovi kasutada keskkonnale ja tervisele ohutumaid materjale, vaid samavõrd ka mõtteviisi, mis propageerib ringmajanduse ja taaskasutuse ideid".

Järgnevalt toomegi teieni Rohelise Ateljee loovjuhi Kristel Lauli erinevad nõuanded nii vana mööbli soetamisel kui ka mööbli värskendamisel.

Kust leida vana mööblit ja mida seda soetades silmas pidada?

"Tihti annab just mõni retrostiilis kapp või kummut tervele elamisele teistsuguse tunde ja meeleolu. Tekib intriig, kus uus ja vana astuvad dialoogi mitte konkureerides, vaid teineteist täiendades. Tore kui selline aktsent- ese leitakse maalt vanaema juurest või linnasugulaste pööningult. Tihti aga ei lähe nii. Sel juhul tulevad appi erinevad taaskasutuspoed. Lisaks soovitan silma peal hoida ka Facebook Marketplace’ l ja kohalikel ostu-müügiportaalidel, sest just sealt võib leida kodumaiseid möödunud kümnendite pärle".

" Vana mööblit valides tuleks kindlasti jälgida, et selles poleks aktiivset puidukahjurite elutegevust. Kui muistsed koiaugud on isegi efektsed, siis kaubaga kaasa tulnud elusad kahjurid võivad aja jooksul nahka pista mitte ainult selle, vaid ka mõned teised puitesemed. Õnneks ei ole tänapäevased soojad ja kuivad ruumid puidukahjuritele enam soodsaks elukeskkonnaks. Jälgima peaks ka mööblitüki üldist seisukorda, et konstruktsiooniline osa on kompaktne ega vaja suuremat sekkumist. Väiksema liimimisega saab igaüks hakkama. Mida vanem ese, seda kvaliteetsem ta kõigi eelduste kohaselt on. Vana täispuit on tavaliselt tugev ja stabiilne, mõned kriimud ja täkked käivad asja juurde. Ka vineerist ja spoonitud mööblikilbist lauad-kapid leiavad pärast puhastust ja väiksemat korrastust veel pikka aega kasutust. Isegi vahepeal ära põlatud nõuka-aegsed sektsioonid on tegelikult palju tugevamad kui nende kaasaegsed analoogid. Näitena pildil olev köögimööbel, mis on kombineeritud vanast Võru sektsioonist".

"Tänapäevane MDF mööbel seevastu pundub niiskust saades kergesti üles ja seda taastada pole mõnel juhul enam mõttekas. Omaette teema on lakitud liimpuidust mööbel, mis on oksakohtadest mummuline ja ajaga kollaseks tõmbunud. See on tegelikult ideaalne kandidaat üle värvimiseks. Ka siirdepiltide, šabloonide ning dekupaaž- tehnikaga saab imesid korda saata".

"Kui mööbliese on väga räsitud moega, saab puidupahtlit kasutades pinna tasandada ja ta üleni üle värvida".

Rohelise Ateljee tehtud töödega saab tutvuda siin: TEHTUD TÖÖD!

Millised on peamised vead kodus mööblit tuunides?

Toon välja mõned levinud valeuskumused, mida oma töös kohanud olen:

Müüt nr 1: "Lakitud mööblit ei saa värvida, või tuleb seda enne kõvasti lihvida". See ei vasta tõele, sageli piisab korralikust puhastusest ja kergest karestusest, pärast seda võib värvida. Kõrgläikese pinna puhul soovitan siiski eelnevat kruntimist.

Müüt nr 2: "Looduslikke kriidi- ja mineraalvärve kasutades pole mingit eeltööd vaja". Iga eelnevalt kasutuses olnud pind on rohkem või vähem määrdunud, olgu selleks siis või nähtamatud näpujäljed. Värvi hea nakkumine eeldab alati rasvavaba, puhast aluspinda. Ka kerge karestus tuleb vaid kasuks. Ise kasutan õhukest lihvvõrku või- lehte, millega pinna kergelt üle käin. Kui tegemist on oksakohtadega puiduga või varem peitsitud pinnaga, võib otse sellele värvi kandes tekkida erinevaid kollaseid või punakaid läbi immitsevaid laike, (ingl. k. bleed through stains) mida ei võta kinni ka korduv üle värvimine. Punased laigud ilmnevad reeglina kohe, kollased mõne aja möödudes. Et hilisemat peavalu vältida, soovitan sel juhul alati kruntvärvi kasutada.

Müüt nr 3: "Krundi kasutamine muudab töö vaevarikkaks ja aeganõudvaks". Kvaliteetne krunt lahendab ühekorraga ja ühes kihis 3-5 erinevat ette tulla võivat probleemi ning on juba samal päeval üle värvitav. Ise olen aja jooksul pidama jäänud sellisele tootele - ZINSSER BIN kruntvärv.

Müüt nr 4: "Vana mööblit ei tohi põhimõtteliselt üle värvida, sest nii lihtsalt ei tehta". Põhjamaades on sajandeid olnud tavaks puitmööblit ja isegi põrandaid värvida, eriti loodusvärvidega. Ka Eesti vähese valgusega kliimas võib mõni mööbliese heledaks värvituna märksa helgema ja kergemana mõjuda. Loomulikult ei soovita ma kohe värvipotiga pere pärandvara kallale karata. Mööbli tuunimise idee ei seisne kõige valikuta üle võõpamises, vaid läbimõeldud valikutes, millist puitu eksponeerida, millist katta, et üks teist rõhutaks. Tänapäeval leidub õnneks vähem mürgiseid vahendeid ka vanade viimistluskihtide eemaldamiseks.

Millega saab Roheline Ateljee abiks olla?

"Peamiselt tegeleme täna tellimustöödega, milleks on „iluravi“ kliendi juba olemasolevale mööblile. Olenevalt olukorrast aitame ka osaliste tööde ning lihtsalt nõuannetega. Meile võib saata ka oma pilte olemasolevast mööblist , mille põhjal saame soovitada, millist viimistlust valida sõltuvalt kasutuskohast ja praktilisusest. Viime läbi ka erinevaid töötubasid. Samuti saab meie ateljeesse tulla individuaalselt nokitsema kui kodus puuduvad selleks vajalikud ruum ja seadmed. Nii on hea küsimuste tekkides kohe nõu küsida. Lisaks müüme ise järele proovitud töövahendeid ja materjale".

Roheline Ateljee tegevustega saad kursis olla nii nende veebilehel  rohelineateljee.ee kui  FB kontol- Roheline Ateljee ja IG kontol @rohelineateljee

Tekst | kujundus: Roheline Ateljee, Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Roheline Ateljee

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.