Skip to main content

Retsept | Hapukurgid

Rubriik KOKKAMINE | RETSEPTID
Retsept | Hapukurgid

Koostisosad:

Värsked väikesed kurgid (parimad on 8–12 cm pikkused)
1 liiter vett
1 sl jämedat kivisoola (ilma joodita!)
3–5 küüslauguküünt
2–3 mustsõstralehte
1 mädarõikaleht või jupp juurt
2–3 tillivarsi koos õisikutega
Soovi korral: tammelehti, kirsilehti, sinepiseemneid, estragoni, pipart

 Valmistamine:

Pese kurgid korralikult ja leota neid külmas vees 4–6 tundi, et säiliks krõmps. Lao purgi põhja tilliõisikud, küüslauguküüned, mustsõstra- või kirsilehed, mädarõigas ja muud maitseained. Seejärel aseta kurgid tihedalt purki, vahele võib lisada veel ürte. Keeda vesi, jahuta leigeks ja lahusta selles 1 supilusikatäis jämedat kivisoola ühe liitri vee kohta. Kalla soolvesi kurkidele, nii et need oleksid täielikult kaetud. Vajadusel aseta raskus peale, et kurgid ei kerkiks pinnale. Kata purk marli või lahtise kaanega ja jäta toatemperatuurile käärima 2–4 päevaks. Kui soovid kergelt haput maitset, võib kurgid juba seejärel külmkappi tõsta. Täielik hapnemine kestab umbes nädala. Kui hapukus on sobiv, sulge purk korralikult ja säilita jahedas.

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa