Sügisene istutamine

Aster

Sügisene istutamine: Uute taimede istutamise aeg sügisel. Millised taimed sobivad sügisel istutamiseks ja kuidas neid õigesti mulda panna, et nad järgmisel aastal hästi kasvaksid.

Sügis on aiapidaja jaoks eriline aeg. Kui suvekuud on täis kasvu ja õitsemist, siis sügis toob kaasa vaiksema, kuid sama olulise perioodi – see on aeg, mil pinnas valmistub talveks ja taimed vajavad hoolt, et kevadel taas elu sisse puhkeda. Sügisene istutamine on suurepärane võimalus anda oma aiale uus elu ja planeerida järgmist aastat. Just sügisel, kui maa on veel soe ja niiske, on ideaalne aeg uute taimede istutamiseks. Aga millised taimed sobivad sügisel istutamiseks ja kuidas neid õigesti mulda panna?

Sügisel istutamiseks sobivad eriti hästi mitmed püsililled, sibullilled, põõsad ja puud. Üks populaarsemaid valikuid on okaspuud ja hekid. Need taimed juurduvad sügisel hästi, sest jahedamad ilmad ja vihmasemad perioodid annavad neile piisavalt aega tugevate juurte kasvatamiseks enne talve. Samuti on sügis parim aeg paljude viljapuude ja marjapõõsaste istutamiseks. Õunapuud, pirnipuud, ploomipuud ja kirsipuud juurduvad sügisel tugevalt, tagades kevadel hea kasvu ja rikkaliku saagi.

Lisaks on sügis ideaalne aeg ka mitmeaastaste taimede, nagu näiteks pojengide, iiriste ja floksi istutamiseks. Need taimed vajavad aega juurdumiseks ja sügisene istutamine annab neile selleks ideaalsed tingimused. Samuti saab sügisel istutada mitmesuguseid sibullilli, nagu tulbid, nartsissid ja krookused, mis on kevadise aia ehted. Need lilled tuleb panna mulda enne, kui maa külmub, et nad saaksid enne talve juurduda.

Istutamisel on oluline järgida mõningaid põhireegleid, et taimedel oleks võimalikult head tingimused juurdumiseks ja kasvuks. Kõigepealt tuleb valida õige asukoht. Arvestada tuleks taime vajadustega – päikesevalguse, niiskuse ja pinnase osas. Pärast sobiva koha leidmist on tähtis kaevata piisavalt suur auk, et taime juured saaksid vabalt laotuda. Auk peaks olema vähemalt kaks korda suurem kui taime juurepall. Pinnas, kuhu taim istutatakse, peaks olema hästi ettevalmistatud – vajadusel tuleb lisada komposti või muud orgaanilist materjali, et parandada mulla kvaliteeti ja anda taimele parimad kasvutingimused.

Pärast taime asetamist auku tuleks muld hoolikalt ümber juurte suruda, vältides õhutaskute tekkimist, mis võivad takistada juurdumist. Seejärel tuleks taimele anda korralikult vett, et muld saaks juurte ümber korralikult tihenduda. Oluline on ka jälgida, et muld püsiks ühtlaselt niiske kuni külmade tulekuni, sest see aitab taimedel paremini juurduda.

Sügisene istutamine võib esmapilgul tunduda keeruline, kuid see on tegelikult lihtne ja loogiline protsess, mis annab kevadeks suurepärased tulemused. Taimed, mis sügisel mulda pandud, alustavad uut hooaega juba tugevate juurtega ja on valmis kohe kasvama. See on suurepärane viis aeda uuendada, lisada uusi taimi ja valmistada oma roheline oaas ette järgmise aasta kasvuks ja õitsemiseks. Sügis on küll jahedam ja vaiksem aeg, kuid aiapidaja jaoks on see tõeline kuldaeg – aeg, mil külvatud töö kannab kevadel vilju.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Foto: istockphoto

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.