Veesilmad ja tiigid: Kuidas luua ja hooldada, sobivate taimede valik

Veesilmad ja tiigid: Kuidas luua ja hooldada, sobivate taimede valik

Kujutage ette aeda, kus päikesekiired mängivad veepinnal, õrn tuuleõhk paneb lehed vaikselt sahisema ja veepinnalt peegelduv valgus loob rahu ja harmoonia. Veesilmad ja tiigid on nagu aiamaailma pärlid, mis lisavad igale aiakujundusele sügavust ja elu. Veeaia loomine ja hooldamine on kunst, mis pakub silmailu ja rahuldust kõigile aiandushuvilistele. Vaatame, kuidas luua ja hooldada veeaeda ning millised taimed sobivad sinna kõige paremini.

Unistus veesilmast: Planeerimine ja disain

Veeaia loomise esimeseks sammuks on hoolikas planeerimine. Mõelge, kuhu te soovite oma veesilma või tiigi rajada. Ideaalne koht on päikeseline, kuid mitte täiesti avatud ala – liiga palju päikest võib põhjustada vetikate vohamist, samas kui liigne varju võib vähendada vee temperatuuride varieerumist. Veesilma suurus ja kuju sõltuvad teie eelistustest ja aia suurusest. Võite valida väikese veesilma või suure tiigi vahel, sõltuvalt sellest, kui palju ruumi teil on ja millist efekti soovite saavutada.

Veehoidla rajamine

Kui olete asukoha valinud, on aeg asuda tööle. Kaevake soovitud suuruse ja kujuga auk. Asetage augu põhja veekindel kile või spetsiaalne tiigikate, mis hoiab vett ja takistab selle imbumist maasse. Täitke veesilm veega ja lisage mõned kivid või kruus, et luua loomulik ja esteetiline välimus.

Filtratsioon ja tsirkulatsioon

Veesilma puhtuse ja tervise tagamiseks on oluline paigaldada veefilter ja tsirkulatsioonisüsteem. Filter eemaldab veest mustuse ja hoiused, samas kui tsirkulatsioonisüsteem tagab vee liikumise ja hapnikuga rikastumise. Võite kaaluda ka purskkaevu või väikese kose lisamist, mis loob rahustava heli ja aitab hoida vee hapnikusisalduse kõrge. Veeaia taimed lisavad teie tiigile elu ja ilu. Siin on mõned soovitused taimede valikuks:

Veepinnal ujuvad taimed

Vesiroos (Nymphaea)

Vesiroosid on veeaia kroonjuveelid. Nende suured, värvikad õied avanevad päikese käes ja sulguvad öösel, pakkudes pidevalt vahelduvat vaatepilti.

Vesikupp (Nuphar lutea)

Vesikupud on vastupidavad ja dekoratiivsed taimed, mille kollased õied ja suured lehed loovad vees rahuliku ja loomuliku atmosfääri.

Veesilmad ja tiigid: Kuidas luua ja hooldada, sobivate taimede valik

Vees kasvavad taimed

Vesikress (Nasturtium officinale)

Vesikress on kiiresti kasvav taim, mis armastab vett ja lisab tiigile rohelust ning värvi.

Tõrvalill (Typha latifolia)

Tuntud ka kui hundinuiad, on tõrvalilled suurepärased taimed, mis kasvavad veepiiril ja lisavad kõrgust ning tekstuuri.

Veesilmad ja tiigid: Kuidas luua ja hooldada, sobivate taimede valik

Niisketel aladel kasvavad taimed

Kaldavõhk (Acorus calamus)

Kaldavõhk on vastupidav ja aromaatne taim, mis armastab niiskeid kasvukohti ja on suurepärane valik veeserva kaunistamiseks.

Jõgi-harakputk (Butomus umbellatus)

Jõgi-harakputk on atraktiivne ja dekoratiivne taim, mille roosad õisikud tõusevad kõrgele veepinnast ja loovad kauni vaatepildi.

Veesilmad ja tiigid: Kuidas luua ja hooldada, sobivate taimede valik

Veesilmad ja tiigid loovad aeda erilise atmosfääri, kus saab nautida rahu ja vaikust. Nende loomine ja hooldamine pakub aiandushuvilistele põnevat ja rahuldust pakkuvat väljakutset. Läbi hoolika planeerimise, õigete taimede valiku ja pideva hoolduse saab teie veeaed muutuda tõeliseks looduse oaasiks, kus vesi, taimed ja loomad elavad harmoonias.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.