Kui toome jõulukuuse tuppa

Jõulud terrassil

Jõulukuuse hooldamine on kunst, mis nõuab tähelepanu ja armastust. Kõige olulisem on meeles pidada, et puu tüve lõikepind ei tohi kunagi jääda veest kõrgemale. Kuivanud puu ei suuda enam eluandvat vett imada, mistõttu on iga tilk kuldaväärt. Esimese päeva jooksul vajab kuusk 2-3 liitrit vett, et end uude kodusse sisenedes kiirelt kohandada. Järgnevates päevades piisab juba liitrist, kuid esmase hoolitsuse käigus võib lisada ka kaks supilusikatäit suhkrut, mis aitab okaste langemise vastu ja toob puule lisajõudu.

Oluline on leida kuusele sobiv koht. Hoidu kuuse panekut küttekehade lähedusse, sest kuuma õhu käes kuivab puu kiiresti ning selle okkad hakkavad langema, isegi kui veevarustust ei puudu. Iga päev on soovitatav kuuske jaheda veega pritsida, et hoida seda värskena. Loomulikult tuleb tähele panna, et elektriküünlad ei oleks samal ajal sisse lülitatud – turvalisus on esmatähtis.

Ideaalis oleks parim kuusk tuua tuppa alles jõululaupäeval. Kuid kui soovid puu varem tuua, siis tasub enne paar päeva hoida seda jahedas, umbes 3-7 plusskraadi juures. Puutüve ümber märgade ajalehtede mähkimine aitab säilitada niiskust ja elujõudlust, muutes puu sisenemise kodu soojusesse sujuvamaks.

Mõned nipid, et jõulukuusk püsiks võimalikult kaua värskena

Jõulukuusk, mis meie kodudesse pidulikkust toob, vajab hooldust, et püsida kauem värskena. Kui oled kuuse tuppa tõstnud, on esimeseks sammuks pakkuda talle vett. Jõulupuu ei talu viivitust – esimesed tunnid on määravad. Kui sa talle kohe joomiseks võimalust ei paku, võib ta vihasena janu märgiks okkaid maha poetada, just nagu vihane laps, kes oma tahtmist ei saa.

Enne kuusejalga paigutamist tasub tüvele teha uus lõikepind. Soovitav on eemaldada vähemalt paar sentimeetrit, et puu saaks värske vee kätte. Kui see pole mingil põhjusel võimalik, aitab kiire nõks: pane tüvi mõneks ajaks kuuma vette, et ergutada elujõudu, ning kinnita seejärel kuusejalga kindlalt. Jõulukuusk on joodik, kes vajab ohtralt vett, seega peab kuusejalg olema piisavalt mahukas – vähemalt liiter vett, et su jõulupuu ei jääks janusse.

Iga päev, kui silmad puul peatuvad, tasub heita pilk ka kuusejala poole, et veenduda, kas vesi on endiselt olemas. See väike hoolitsus ei tähenda mitte ainult kuuse ilu, vaid ka püha jõulumeeleolu säilitamist, mis peab kestma kuni viimase oksani. Ja kui kõik need nipid on paigas, võib jõulukuusk särada kaua, tuues meie kodudesse rõõmu ja soojust pimedasse talve.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.