Vahva skandinaavia stiilis lastetuba

Vahva skandinaavia stiilis lastetuba

Algus ja ideed

Iga toa renoveerimisel või remontimisel ei saa piirduda vaid tapeedi või seina värvimisega. Mõne toa remont võib sisaldada täieliku renoveerimist ehk siis tööd nullist lõpuni. Järgnevalt toomegi teieni skandinaavia stiilis lastetoa valmimise, mis vajas tööd nullist lõpuni.Toa suurus 10 ruutu. Antud korteris poldud 20 aasta jooksul ühtegi remonti tehtud. Välja tuli vahetada uks ja nullist tuli alustada ka ukseosa seinaga. Lisaks tuli eemaldada seinalt neljakihiline tapeediosa. Peale seina tapeedist puhtaks saamist vajas see pahtlit. Pahtlit kulus antud tuppa kaks 10 l tünni.

Kuna valmima pidi skandinaavia stiilis lastetuba sai põhitooniks valge värvitoon. On ju teada, et valge avardab ja loob valgusküllasema tunde ning annab suurepärased võimalused ühendada erinevaid värve ja stiile.Peale pahteldust läks kogu tuba valge värvikatte alla. Põranda valmimisel lähtuti skandinaavia stiilile omaselt heledast põrandakattest. Kui oled ka ise põrandakattet valimas, lähtu põrandakatte valikul kindlasti ka sellest, milline tuleb ülejäänud ruumi sisustus, et põrandakate mööbliga ühilduks.

Lastetoa joonise kavand

Iga ruumi teostuseks vajad planeeritud kavandid/ joonist, mille järgi lihtsam töid teostada. Pane kirja nii mööbli kui panipaiga asukoht. Fotol näha järgneva lastetoa joonist/kavandit.

Lastetuba enne remonti

Panipaiga teostus ja idee

Riiulitega panipaiga pikkus mõeldud ühest seinast teise. Riiulitega panipaik valmistatud kuues osas käsitsi, hiljem osad ühendatud omavahel. Kuna tegemist lastetoaga ja teatavasti lapsed on aldid ka riiulitele ronima, on riiul kinnitatud korralikult omakorda ka seina külge, et vältida hilisemaid õnnetusi. Panipaiga kõrgus kaherealine riiulite süsteemiga, mis täiesti piisav kahe lapse esemete hoiustamiseks.

Kaks poissi, üks tuba

Riiulite osa valmis kiirelt ja tulevased toa omanikud olid ka kiired mööbli vastupidavust testima. Poistetoa omanikeks: Robin (4a); Remo (9a), kel mõlemal omad soovid. Pole just kerge ühendada mõlema lapse ideid. Enne toa projekteerimist ja kujundama asumist uurige ka oma laste soove ja ideid, mis neid ühes põnevas lastetoas võiks oodata?

Mis on need ideed ja soovid, mis peaksid ühes põnevas lastetoas olema?

Vastavad: Remo (9a), Robin (4a)
Remo(9a)- "Ma soovin, et tuba oleks valget värvi ja et kõik asjad ei oleks pilla-palla, ja et oleks lõbus lastetuba".
Robin (4a)- Robin soovib, et tuba oleks ilus. " Kus oleks ilus mõmmi mul​". "Toas oleks nagu pidu".

Riidekapi asemel õhuline panipaik

Kui ruum väike võib ka väiksem kapp tunduda ruumis väga suurena. Lisaks võib kapp väiksema ruumi tunduvalt väiksemaks muuta. Antud lahenduse puhul aga nii riiete lahendus kui riiulsüsteem ehitatud ühte seina ja kuna riiulsüsteem madal,tundub ruum suurem ja avaram.Peale selle on antud lahendus hea ka sellepoolest, et laste riietest on nii pidev ülevaade. Alumisel osal suuremad kastid, kuhu paigutatud laste mänguasjad. Ülemistele väiksematele riiulitele aga pesu ja muu pudipadi. Lastetoa riiulitesse lastud teha vajalikud vineerist kastid, mis aitavad nüüd antud ruumis väga hästi korda hoida, kuna iga eseme jaoks on olemas oma koht. Fotodel olevate vineerist kastide autor: Janno Toom

Riided rihmade ja pulga abil rippu

Kui soovid antud lahenduse järele teha, jätä riiete ja riiuli vahel suurem vahe, et riiete vahelt jookseks õhk läbi. Selline paigutus ruumis annab ruumile õhulisema ja avarama ilme. Lisaks saad sel viisil valge interjööriga skandinaavia stiilis lastetuppa tuua sisse erinevaid värvilaike riideesemete ja raamatute kaudu. Riided rippu: Kasuta ära kapis seisvad püksirihmad või osta täiesti uued. Kinnita rihmad tugevalt kruvide abil lakke kinni. Peale selle vajad veel ka puupulka. NB! Kui sobiva paksusega puupulka ehituspoest koheselt ei leia, võib selle asemel võtta ka harjavarre, mille mõlema külje otste parajaks saagides saab sobiva lüli. Hiljem saad mõlemad detailid mööblivärviga üle värvida endale sobivas toonis.

Tekstiilese, mis ei puudu enamus skandinaavia stiilis lastetubadest on vanik ehk siis lipukett, mida võib tuppa paigutada just nii kuidas ise soovite. Kindlaid reegleid sel puhul ei ole. Skandinaavia stiilis fotosid saad ka ise teha (kui omad printerit), tehes fotode teksti hoopis eestikeelse tekstiga. Peale selle on see täiesti ainulaadne ja omanäoline. Kui fotod olemas vajad vaid pildiraame. Kuna antud kujunduses kasutatud veidi ka musta ja must pildiraam tuleks hästi valgel taustal esile, ostetud ka siia mustad pildiraamid.

Mugav töökeskkond lapsele

Lastetuppa kirjutuslaua valimisel lähtutud kirjutuslaua mugavusest lapsele . Arvutilaud valitud piisavalt lai nii arvutiga töötamiseks kui ka õpikutega õppimiseks, isegi siis, kui arvuti kuvar ja klaviatuur laual. Lastetuppa valitud retrohõngulise disainiga kirjutuslaud FUN (Eesti disain), millel üks kinnine ja üks avatud sahtliosa. Kuna toode osaliselt puidutooni ühildub see hästi ka ülejäänud toas asetsevate puitmööbli detailidega.

Kirjutuslaua töötooliks valitud Eames Kids​ toolid, mis on tõesti väga mugavad nii töötamiseks kui ka lihtsalt istumiseks. Valgustite osas vali nii kohtvalgusti laua juurde kui laevalgusti keset tuba. Antud tuppa valitud valgustid pärit IKEA kollektsioonist.

Remo(9a)peale toa valmimist- "Mulle meeldib see tuba, minu soov täitus". "Ja ma saan oma asjad ka kõik ise kätte".
Robin (4a)peale toa valmimist- "Mulle meeldivad kastid, sest seal on nüüd mänguasjad". "Mulle meeldib vaip ka, väga ilus vaip".
Tekstiilist vanikute kohta tuli Robinil veel kommentaare: " Jumal kas meil on nüüd sünnipäev ?"." Kas meil on nüüd iga
päev pidu, mulle väga, väga meeldib."

 Tekst/kujundus:  Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist LASTENURK | LASTETUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.