Istikud rõdul või terrassil? Kindlasti!

Istikud rõdul või terrassil? Kindlasti!

Kuidas luua rohelust ja looduslähedust linnakorteri või ridaelamu terrassil või rõdul? See küsimus kerkib üha sagedamini esile, sest aednikud ja looduse armastajad soovivad linnakeskkonnas rohelust ja taimede ilu nautida. Õnneks on tänapäeval saadaval lai valik taimi, mis sobivad suurepäraselt kasvatamiseks konteinerites, olgu siis terrassil, rõdul või isegi aknalaual.

Kui alustada terrassi või rõdu aia kujundamist, on esmalt oluline mõelda läbi oma eelistused ja ruumi kasutusotstarve. Kas soovitakse luua privaatset istumisala, lilleaeda või hoopis mõnusat rohelust, mis muudaks linnakeskkonna lummavamaks ja elavamaks?

Okaspuud: Okaspuud on ideaalsed taimed konteineris kasvatamiseks, kuna nad säilitavad oma dekoratiivse väljanägemise aasta läbi. Mõned populaarsed valikud hõlmavad elupuid (Thuja), mägimändi (Pinus mugo), jugapuud (Taxus) ja erinevaid kadakaid (Juniperus), mis lisavad aiale struktuuri ja igihaljast ilu.

Püsililled: Mitmed püsikud ja mitmeaastased lilled on suurepärane valik rõdule või terrassile, kuna need õitsevad erinevatel aastaaegadel ja nõuavad vähe hooldust. Näiteks võib kaaluda hostade (Hosta), päevaliiliate (Hemerocallis), kiviktaimla taimede nagu aed-võhumõõk (Sempervivum) ja astelõieliste (Aster) kasvatamist.

Rippuvad ja ronitaimed: Rippuvad ja ronitaimed on suurepärane viis ruumi säästmiseks ning vertikaalsete aedade loomiseks. Näiteks fuksia (Fuchsia), rippuv petuunia (Petunia pendula), roniva roosi (Climbing Rose) või ronitaimed nagu kiirekasvuline neitsikink (Lonicera) või roniv hortensia (Hydrangea petiolaris) loovad visuaalselt intrigeeriva ja meeldiva keskkonna.

Maitsetaimed ja köögiviljad: Kui soovitakse rõdule lisada funktsionaalsust ja värsket saaki, saab konteineritesse istutada mitmesuguseid maitsetaimi ja köögivilju. Näiteks basiilik, petersell, tüümian, rosmariin ja münt on kergesti hooldatavad ning pakuvad värsket maitset toitudele. Köögiviljadest sobivad hästi tomatid, paprikad, salat ja kurk.

Sukulendid: Sukulendid on ideaalsed taimed kuivadesse ja päikesepaistelistesse tingimustesse, mis sageli esinevad rõdudel ja terrassidel. Need mitmekesised taimed nagu aaloed, echeveriad, sularohud (sedumid) ja kaktused lisavad aiale huvitava tekstuuriga ning on vähenõudlikud hoolduses.

Kontinentide taimed: Võib kaaluda kontinentide taimi nagu hibisk, austraalia kuninganna, aed-puuvill ja päevaliilia

Tekst/kujundus: jardin.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: freepik.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.