Retsept | Kukeseenepirukas lehttaignaga

Retsept | Kukeseenepirukas lehttaignaga

Koostis:

500 g kukeseeni
1 suur sibul, peeneks hakitud
1 spl oliiviõli /või praadimiseks
Soola
Musta pipart

Valmistamine:

Selle roa valmistamiseks on vajalikud mõned olulised koostisosad ja pisut hoolikat tähelepanu detailidele. Alustuseks tuleks võtta 500 grammi värskeid kukeseeni. Kukeseened on erilise maitse ja tekstuuriga, andes toidule oma iseloomuliku metsiku aroomi. Kindlasti tuleks seened hoolikalt puhastada, sest metsas kasvavad seened võivad sisaldada mustust ja liiva. Puhastamine on oluline etapp, kuna see mõjutab oluliselt lõpptulemust ning on tarvilik, et seened säilitaksid oma värske ja loomuliku maitse.

Järgmine samm on võtta üks suur mugulsibul. Sibul lisab roale rikkalikku magusust ja sügavust, tuues esile seenete õrna maitse. Sibul tuleks koorida ja hakkida peeneks. Kui see on tehtud, võib hakata valmistama ette lehttaigent, mida on vaja umbes 500 grammi. Lehttaigen on oma õhulisuse ja krõbeduse tõttu ideaalne partner kukeseentele ja sibulale, pakkudes mõnusat kontrasti seenetäidise pehmele tekstuurile. Enne kasutamist tuleks lehttaigen lasta täielikult sulada, et see oleks piisavalt paindlik ja kergesti käsitletav. Kui taigen on liiga kõva, võib see töötlemisel murduda, mistõttu on oluline taigent enne selle kasutamist toatemperatuuril hoida.

Nüüd võib alustada küpsetamisprotsessiga. Selleks tuleks võtta suurem pann ja kuumutada seal sees praadimiseks võid. Või lisab toidule rikkalikku ja kreemjat maitset, mis sobib suurepäraselt kukeseentega. Kui või on sulanud ja piisavalt kuum, võib lisada pannile peeneks hakitud sibula. Sibulat tuleks praadida tasasel kuumusel, kuni see muutub klaasjaks ja kuldseks. Aeglase praadimise käigus vabanevad sibulast tema loomulikud magusad maitsed ja aroomid, mis aitavad roale anda sügavama maitsenüansi.

Kui sibul on valmis, võib pannile lisada puhastatud ja tükeldatud kukeseened. Seeni tuleks praadida koos sibulaga, kuni nad on täielikult läbi küpsenud. Seenest eraldub praadimise käigus vedelik, mida tuleks pannil aurustada, et seened ei jääks liiga vesised. Oluline on pidevalt segada, et seened küpseksid ühtlaselt. Kui kogu vedelik on aurustunud ja seened on kenasti pruunistunud, tuleks neid maitsestada soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Maitsestamine peaks tooma esile kukeseente ja sibula loomulikud maitsed, lisades roale parajalt intensiivsust ja tasakaalu.

Kui täidis on valmis, tuleb lasta sellel veidi jahtuda. Samal ajal võib hakata lehttaignast vormima taignalehte, mille sisse seenetäidis panna. Taigen tuleks rullida ühtlaselt õhukeseks, et see küpseks ahjus krõbedaks ja kuldpruuniks. Kui taigen on piisavalt õhuke, võib selle keskele tõsta jahtunud seenetäidise. Täidis tuleks jaotada ühtlaselt taigna keskele, jättes servad vabaks.

Kui roog on valmis vormitud, võib selle asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetamiseks on ideaalne temperatuur umbes 200 kraadi. Aeg-ajalt tasub ahjus küpsevat rooga kontrollida, et vältida üleküpsetamist või taigna põhja kõrbemist. Kui roog on kuldpruun ja pealt krõbe, võib selle ahjust välja võtta ja lasta veidi jahtuda enne serveerimist.

Serveerida võib seda kas soojalt või toatemperatuuril, olenevalt eelistustest.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: J.Gotta

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.