Miks kujundada endale ilus aed?

Aiakujundus, kuidas kujundada?

Kevadise hommiku esimesed kiired valgustavad maapinda, kus sa oma unistuste aeda kujundama asud. See on tühi lõuend, millest peab saama paradiis, koht, kus kõik mured haihtuvad ja hinge täidab rahu. Sinu silmad säravad, kui vaatad üle oma aia, kujutades ette, kuidas iga nurk võiks muutuda imepäraseks elupaigaks. Astud ettevaatlikult läbi veel kasteses rohus ja hakkad oma plaanidega tööle.

Esimese asjana hakkad märkima kohti, kuhu taimed tuleks istutada. Sa tead, et päike tõuseb idast ja seab oma rada läände, ning vastavalt sellele valid välja päikeselembelised ja varju armastavad taimed. Oma kujutlusvõimes näed, kuidas roosid ja liiliad avanevad hommikupäikesele, samal ajal kui sõnajalad ja hostad leiavad varju suursuguste tammede all. Sa otsustad, et aed ei tohi olla lihtsalt silmadele kaunis, vaid ka teekond, mis jutustab lugu. Rajad kivist radu, mis looklevad läbi aia kui salapärased teed, mille igal käänakul on midagi uut avastada. Iga rada viib väikese puhkenurgani – siin üks pingike, seal väike terrass, kus saad päikeseloojanguid imetleda.

Veesilm saab aia keskpunktiks, kus vesi voolab õrnalt, peegeldades taevalaotust ja ümbritsevat rohelust. Kalad ujuvad rahulikult ringi, tuues ellu vaikset harmooniat. Istutad veesilma ümber lopsakaid vesiroose ja kõrkjasid, et nad pehmendaksid veepiiri ja looksid peidetud varjupaiku.

Aja möödudes näed, kuidas sinu unistuste aed hakkab kuju võtma. Istutad puud, mis ulatuvad taeva poole ja pakuvad varju kuumadel suvepäevadel. Õitsvad põõsad, mis kannavad endas kevade värve ja lõhna, muutuvad aianurkade kirevaks kunstiteoseks. Kõikjal on erinevad tekstuurid ja värvid, mis mängivad üksteisega harmooniliselt kokku, luues visuaalse sümfoonia.

Sa ei unusta lisada ka oma isikupära – väikesed aiakujud, mille oled leidnud reisidelt kaugetesse maadesse, käsitsi valmistatud lambid, mis õhtuti aeda maagiliselt valgustavad, ja puust kiik, mille oled ise oma kätega ehitanud.

Igal hommikul, kui oma aeda astud, tervitab sind rahu ja ilu, mis tuleneb sinu hoolikast planeerimisest ja armastusest looduse vastu. Aed on muutunud mitte ainult sinu unistuste täitumiseks, vaid ka kohaks, kus sõbrad ja pere kogunevad, kus naer ja rõõm on alati kohal.

Õhtuti, kui päike loojub ja aed täitub pehmete varjudega, istud oma lemmikpingil, vaadates, kuidas ööbikud laulavad ja lilled sulgevad oma kroonlehti. Sa tead, et aed on elav, muutuv kunstiteos, mis vajab pidevat hoolt ja armastust. See on sinu varjupaik, koht, kus kõik tundub võimalik ja kus iga päev toob uue imestuse ja rahulolu.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.