Retsept | Heeringas, punane sibul, till ja krõbe leib kerge lumevahuga.

Retsept | Heeringas, punane sibul, till ja krõbe leib kerge lumevahuga.

Koostis:

Heeringafilee traditsiooniline 400 g
Punane sibul 2tk
Värske till
Täisteraleib 8 viilu
Vahukoor 35% 200ml
Toorjuust 150g
Keskmine sidrun
Soola

Valmistamine:

See roog pakub suurepärast võimalust esitleda klassikalisi maitseid uuendatud ja visuaalselt köitvas vormis, sobides suurepäraselt pidulauale eelroaks. Kuigi tegemist on üsna lihtsa retseptiga, annab pisut täiendavat pingutust ning tähelepanu detailidele võimaluse muuta tavaline täisteraleib millekski, mis meelitab külaliste pilke ja toob esile ka nende maitsemeeli. Leib on enamasti tagasihoidlik komponent, kuid selles retseptis muutub see elegantselt kombineeritud maitsete vundamendiks, pakkudes ideaalset tasakaalu heeringa ja teiste koostisosade vahel.

Esimene samm selle roa valmistamisel on heeringafilee ettevalmistamine. Heeringas, mis on klassikaline valik pidulaual, annab roale tugeva ja selge maitse, mis on samas piisavalt pehme, et sobituda teiste koostisosadega. Heeringafileed tuleb lõigata umbes ühe sentimeetri laiusteks ribadeks, et tagada nende õige suurus ja konsistents. Liiga õhukesed viilud võivad liiga kiiresti laguneda ning liiga paksud viilud võivad domineerida teiste komponentide üle, mistõttu on oluline leida tasakaal.

Seejärel pööratakse tähelepanu punase sibula ettevalmistamisele. Kaks keskmise suurusega sibulat tuleks puhastada ja lõigata sektoriteks. Punane sibul lisab roale mitte ainult maitset, vaid ka kena visuaalse kontrasti. Sibula kergelt magus ja vürtsikas maitse täiendab hästi soolakat heeringat, luues roa maitsebuketi olulise osa. Sibulat ei tohiks lõigata liiga peenelt, et selle tekstuur ja maitse säiliksid leiva peal. Värske till on roas peen ja õrn komponent, mis lisab värskust ja aromaatsust. Till tuleks tükeldada väikesteks tükkideks, et seda oleks lihtne jaotada leiva peale. Till ei ole pelgalt dekoratsioon, vaid annab maitsele õhulise kerguse, mis vastandub hästi heeringa ja sibula tugevale maitsele. Leiva valikul on oluline, et see oleks täisteraleib, sest see annab roale sügavama maitse ja tekstuuri, mis sobib suurepäraselt kokku teiste komponentidega. Täisteraleib tuleb lõigata umbes kaheksaks viiluks, mis peaksid olema piisavalt suured, et mahutada kõik vajalikud kihid. Leiva viilud tuleks paigutada taldrikule, olles roa aluseks ja toetades kõiki muid komponente. Täisteraleib, tänu oma tihedamale tekstuurile ja sügavale maitsele, pakub suurepärast tasakaalu soolase heeringa ja kreemja kastme vahel.

Kui kõik komponendid on ette valmistatud, algab roa kokkupanek. Esimeseks kihiks leiva peale asetatakse viilutatud heeringafilee. Heeringas peab olema jaotatud ühtlaselt üle leiva, et tagada iga ampsu juures tasakaalustatud maitse. Järgmisena asetatakse peale sektoriteks lõigatud punane sibul, mis peaks moodustama meeldiva kontrasti leiva ja heeringa peal. Peale sibulat laotatakse värske till, mille peened rohelised lehed lisavad roale visuaalset ja maitseelist kergust. Roog ei oleks täielik ilma kreemja kastmeta, mis seob kõik maitsed omavahel. Selleks vahustatakse esmalt 35%-line vahukoor, mis lisab kastmele õhulisust ja kergust. Kui vahukoor on saavutatud soovitud konsistentsi, lisatakse toorjuust, mis muudab kastme rikkalikuks ja kreemjaks. Toorjuust lisab kastmele sügavust ja pisut happelisust, mis tasakaalustab heeringa ja sibula tugevamaid maitseid. Kastmele lisatakse veel veidi soola ja vastavalt maitsele ka sidrunimahla, mis annab kastmele värskuse ja kergelt tsitruselise noodi. Sidrunimahla kogust saab reguleerida vastavalt isiklikule eelistusele, kuid oluline on mitte üle pingutada, et kastme maitsed jääksid tasakaalu. Kui kaste on valmis, tuleb see ettevaatlikult leivale ja heeringale peale kanda. Kastet võib jaotada leiva peale ühtlaselt, kuid soovi korral võib seda lisada ka väiksemate portsjontena, et roog näeks veelgi elegantsem välja. Kaste mitte ainult ei täienda maitset, vaid lisab ka visuaalset huvitavust, kui see laotatakse leiva ja heeringa peale nagu pehme lumekord. Antud roog on suurepärane näide sellest, kuidas lihtsatest ja traditsioonilistest koostisosadest saab valmistada midagi, mis on ühtaegu maitsev ja pidulik. Heeringas, sibul, till ja täisteraleib on kõik tuttavad komponendid, kuid koos kreemja kastmega saab nendest maitsete harmoonia, mis sobib suurepäraselt igale pidulauale.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta |  Fotod: bobedre.dk

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.