Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi

Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi

Jõulude lähenemine on aeg, mil igas kodus hakkab vaikselt kasvama soov luua midagi erilist ja pidulikku. See on aeg, mil pimedad talveõhtud täituvad ootusega, valgus sädeleb küünalde leegis ning toasoojus ja südamesoojus põimuvad omavahel. Selleks, et jõuluõhtu oleks tõeliselt meeldejääv, tuleb juba varakult mõelda selle peale, kuidas luua oma kodus õhkkond, mis oleks nii visuaalselt kaunis kui ka hinge puudutav. Üks olulisemaid elemente, mis sellisel õhtul kogu kodu keskpunktiks muutub, on kamin või ahi. See on koht, kuhu kogunevad pereliikmed ja lähedased, et nautida koosolemist, head toitu ja sooja meeleolu. Kamin või ahi ei ole aga pelgalt soojusallikas – see on ka sümbol, mis kannab endas kodutunde, turvalisuse ja hoolivuse sõnumit.

Üks viis, kuidas kaminast või ahjust tõeliselt eriline ruumiluua, on hoolikas kaunistamine. See protsess võib olla midagi, mida naudid koos lastega, luues sel moel ilusaid mälestusi ja õpetades noorematele põlvkondadele jõulutraditsioone. Samas võib see olla ka midagi, mida naudid üksi, mõtiskledes rahus ja vaikuses, keskendudes iga väikese detaili paigutamisele, et kõik omavahel harmooniliselt kokku sobiks. Oluline on, et kaunistamine oleks lõbus ja loominguline protsess, mitte kohustus, ning et selle tulemus tooks hiljem rõõmu nii sulle kui ka kõigile, kes sinu koju astuvad.

Kaunistuste valikul ja paigutamisel tuleb aga alati meeles pidada tuleohutust. Kamin või ahi, kus leegid tantsivad, nõuab erilist ettevaatust, et vältida õnnetusi. Kõik elemendid, mida otsustad küttekolde lähedusse paigutada, peaksid olema valmistatud materjalidest, mis ei sütti kergesti. Näiteks kui otsustad kasutada looduslikke kaunistusi, nagu kuuseoksad või männikäbid, on oluline jälgida, et need ei satuks liiga lähedale avatud tulele. Samuti tuleks küünalde süütamisel olla väga hoolikas – küünlaid ei tohiks kunagi jätta järelevalveta, eriti kui kodus on lapsi või lemmikloomi.

Loodus ise pakub meile aga imelisi ja ohutuid kaunistusmaterjale, mida saab kasutada, et tuua koju jõulumeeleolu. Värsked kuuse- või männioksad lisavad ruumi meeldiva lõhna ja loovad ühenduse loodusega. Käbid, mida võid koguda metsas jalutades, on samuti suurepärased looduslikud kaunistused, mida saab asetada kaminasimsile või lauale. Võid need näiteks siduda lintidega või asetada kaunitesse klaasnõudesse, et luua kaunis ja looduslähedane kompositsioon. Lisaks võid küpsetada piparkooke, mille lõhn ja maitse toovad koju tõelise jõulutunde. Piparkoogid ei ole aga ainult söömiseks – neid saab kasutada ka kaunistustena, riputades neid nööri otsa või asetades need dekoratiivsetesse anumatesse.

Punased ja rohelised jõuluõunad on veel üks looduslik element, mis toob igasse tuppa värskust ja elu. Nende säravad värvid loovad tugeva kontrasti ülejäänud kaunistustega ja toovad jõulumeeleolu veelgi esile. Need õunad sobivad suurepäraselt ka jõululauda kaunistama, lisades sellele piduliku ja samas lihtsa elegantsi.

Oluline on aga meeles pidada, et vähem on sageli rohkem. Jõulud ei ole aeg, mil tuleks kõik nurgad ja pinnad kaunistustega üle kuhjata. Liigne kaunistamine võib hoopis vastupidise efekti luua ja muuta kodu ülekoormatuks ning rahutuks. Seetõttu on mõistlik valida mõned erilised detailid, mis toovad esile jõulude tõelise vaimsuse – rahu, armastuse ja koosolemise rõõmu. Iga element, mida otsustad oma kodus kasutada, peaks olema hoolikalt valitud ja omama tähendust. See annab võimaluse luua ruum, kus iga pisidetail räägib oma lugu ja lisab atmosfäärile sügavust.

Kaminast või ahjust saab sel õhtul midagi enamat kui pelgalt soojusallikas – see muutub hubaseks nurgakeseks, kuhu on meeldiv koguneda ja kus kõik tunnevad end hästi. Iga pisidetail – olgu see oks, küünal või kaunistatud piparkook – toob ruumi juurde midagi erilist ja kordumatut. Ning kui lõpuks kõik on oma kohale asetatud ja tuli kaminal lõõmab, saad rahulikult maha istuda, võtta lonksu sooja teed või glögi ja nautida õhtu maagilisust. See on hetk, mil kõik tundub võimalik, mil iga möödunud aasta mälestus põimub hetkelise rahuga, ja mil süda täitub tänulikkuse ja rõõmuga. Jõulud ei ole pelgalt aeg kingituste jagamiseks – see on aeg, mil saame jagada midagi palju enamat: armastust, hoolivust ja koosolemist.

Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi
Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi
Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi
Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi
Jõuluajal kaunistatud kamin või ahi

Vajalik teada!

Lisaks pea meeles, et igasugust prügi, kilet ja ehitusprahti ei tohi visata kaminasse. Igal kütteseadmel tuleb vältida ülekütmist. Küttekollete ülekütmine, küttesüsteemide hooldamata jätmine, korstnate vale paigaldus, tuleohutusnõuete üldine eiramine on hoonete süttimise levinumateks põhjusteks.

Kütmise puhul olgu küttematerjal alati kuiv. Niiskest või suisa märjast puust eraldub väga palju veeauru, mille tagajärjel tekib tuleohtlik nõgi, mis ladestub suitsulõõri seintele põhjustades tõsist tuleohtu. Korstnat tuleb vähemalt üks kord aastas pühkida. Korstent võib hooldada ainult vastavat kutsetunnistust omav korstnapühkija ja küttesüsteeme võib paigaldada ainult kutsetunnistust omav spetsialist. Ühtegi tulekollet, kas siis kaminas, ahjus või pliidi all ei tohiks jätta järelvalveta.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: 1 annatruelsen.se, 2,3 lantliv.com, 4 more-than-ideas.tumblr.com, 5 delta-breezes.tumblr.com, 6 delikatissen.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.