Ootusärevuses jõulud Torsö saarel Rootsis

Ootusärevuses jõulud Torsö saarel Rootsis

Detsembrikuu esimesel nädalal tekib tunne, et nüüd on käes oma kodu pühadeks kaunistamine. Siiski on kindlasti ka neid, kes alustavad pühade ootusärevuses juba varem, ning neid, kes veidi hiljem. Ühes armsas Rootsi kodus algas pühade kaunistus just detsembri esimesel nädalal. Jõulude ootusärevust jagavad Therese, Johan ja nende pisipoeg Valter, kes elavad ligi sada aastat vanas saarestiku majas.

Oma kodu leidmisest unistati pikalt, ning kui lõpuks avastati see maja Torsö saarel, Mariestadi lähedal, ei suutnud nad oma õnne uskuda. Sellel saarel elab aastaringselt alaliselt vaid 600 inimest. 1925. aastal ehitatud maja oli algul väga halvas seisukorras ning vajas rohkelt renoveerimist. Maja fassaad oli siis hoopis punases toonis. 1970-ndatel oli midagi juba renoveeritud, kuid kahjuks oli siis hävitatud palju vanaaegset, mida pererahvas soovis taas taastada. Nüüd on nad toonud ruumidesse tagasi kõrged soklid ja puitpõrandad, mis lisavad majale ajaloolist võlu.

Maja välisfassaad on värvitud valgeks, mida on nüüd jõuluajal ehitud maagilise meeleoluga- kuuseoksad, akendest paistvad ikea tähed ja vanikud, sissepääsu juures uhkeldavad jõulupuud, mis loovad sooja ja hubase atmosfääri. Õdusal klaasverandal valmistub paar tähistama tõelisi perekondlikke jõule.

Kogu ruumide paigutuse ja planeeringu majas on perenaine Therese ise joonistanud ja nii on ta  kujundanud ka aknad, mille stiil flirdib aegadega, mis on olnud, kuid on kohandatud ajale, milles nad elavad. Maja ühtseks muutmiseks eelnevate tumedate toonide asemel on nad valinud rahulikud värvid ja heledad põrandad, mis loovad harmoonilise keskkonna.

Uskumatult hubane on klaasverandal istuda ja jõulusööki süüa ning nautida vaadet põldudele alla järvele.

Pere avar köök on helehallis maalähedases stiilis sisustusega . Tuppa tuleb kena valgus lummavatest akendest, mis toovad esile ruumi ilme. Köögisaar on kolme meetri pikkune, kus on ruumi nii väljapandud puhvetite, istumiskohtade, toiduvalmistamise kui ka küpsetamise jaoks. Therese unistus vanaaegsest sahvrist on saanud äsja renoveeritud köögis reaalsuseks. Kuid kuivainete asemel on ta sinna kogunud pere parimaid savinõud. Therese teeb jõuludeks alati ise hõõgveini. Selles segab ta mustasõstramahla, õunamahla, hõõgveinimaitseaineid ja veidi kohvi.

Therese loob jõulumeeleolu maja interjööri kaunite lilledega, nagu hüatsindid, jõuluroosid ja Amaryllid. Jõululaud on kaetud kuuseokste, punaste jõuluõunte ja kauni laudlinaga, mis loob pidulikkust. Väikseid jõulukuuski leidub pea igas toas nagu ka kuuseoksi, mis kaunistavad nii söögilaua kohal olevat lühtrit kui ka aknalaudu. Majas levib värskelt küpsetatud piparkookide, hüatsintide ja aurava kuuma hõõgveini lõhn, mille Therese on ise keetnud. Paljud aknad lasevad sisse mõnusat valgust üle sisseehitatud halli köögi, luues sooja ja kutsuva keskkonna, kus pereliikmed saavad koos olla, tähistada ning nautida pühadeaega ja üksteise seltskonda.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Fotograaf: CARINA OLANDER, levaochbo.expressen.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.