Retsept | Mandlikeeks

Retsept | Mandlikeeks

Koostis:

150 g Või     
2 dl Suhkur     
2 tk Muna     
2 dl Jahu     
1.5 tl Küpsetuspulber     
1 tl Sool     
200 g Mandlid (jahvatatud)

Valmistamine:

Selle retsepti jaoks on esimeseks sammuks võtta toatemperatuuril pehme või ja suhkur, mille eesmärk on need omavahel kohevaks ja heledaks vahuks segada. Selle protsessi käigus on oluline, et või oleks piisavalt pehme, et suhkur saaks kergelt seguneda ja moodustada ühtlase, kreemja tekstuuri. Või ja suhkru vahustamine annab tainale õhulise struktuuri, mis aitab saavutada kerge ja pehme tulemuse. Kui või ja suhkur on saavutanud ühtlase ja kohevuse, on järgmiseks sammuks munade lisamine. Munad tuleks segusse lisada ühekaupa, mis tähendab, et ühe muna lisamisel tuleb segu hoolikalt vahustada, kuni muna on täielikult segunenud, enne kui lisatakse järgmine muna. See aitab tagada, et segu püsib ühtlane ja tainas ei muutu liiga vedelaks või ebaühtlaseks. Vahustamine on siin kriitilise tähtsusega, kuna see aitab luua taina sisse õhumullid, mis tõstavad küpsetise ja annavad sellele õhulise tekstuuri.

Teises kausis tuleb kokku segada kuivained, milleks on jahu, küpsetuspulber, sool ja jahvatatud mandlid. Esmalt tuleb jahu ja küpsetuspulber omavahel hoolikalt läbi segada, et küpsetuspulber jaotuks ühtlaselt kogu jahus, mis omakorda tagab, et küpsetis kerkib ühtlaselt. Soola lisamine toob esile magusate koostisosade maitse ning tasakaalustab kogu küpsetise maitsekombinatsiooni. Jahvatatud mandlid lisavad tainale rikkaliku ja pähklise maitse, samuti veidi tihedama tekstuuri, mis muudab lõpptulemuse eriliseks. Kui kuivained on kokku segatud, tuleks need järk-järgult lisada või-suhkru-munasegule. Kuivainete lisamisel on oluline segada õrnalt ja aeglaselt, et säilitada vahustatud taina õrn ja õhuline tekstuur. Kui kõik kuivained on tainasse lisatud, tuleks segu segada nii kaua, kuni kõik koostisosad on omavahel täielikult segunenud, kuid mitte kauem, et vältida taina ülemäärast töötlemist, mis võiks muuta küpsetise tihedaks ja raskeks.

Valminud tainas tuleks seejärel valada ettevalmistatud keeksivormi. Keeksivormi soovitatakse eelnevalt võiga määrida, et küpsetis ei kleepuks vormi külge ja saaks hiljem kergelt välja võtta. Tainas tuleks valada vormi ühtlaselt, siludes vajadusel pealispinda, et küpsetis kerkiks ühtlaselt ja säilitaks kena kuju. Seejärel asetatakse vorm eelkuumutatud ahju. Küpsetamine toimub 175 kraadi juures ning selleks kulub ligikaudu 45 minutit. Küpsetamise ajal hakkab tainas kerkima ja selle pind muutub kuldpruuniks. Et kontrollida, kas küpsetis on valmis, võib kasutada hambatikku või puidust vardaid. Kui tikk torgatakse küpsetise keskele ja see tuleb puhtana välja, on keeks valmis. Kui tainas kleepub veel tikule, tuleks küpsetamist jätkata veel mõni minut. Kui keeks on ahjust võetud, tuleks lasta sel veidi vormis jahtuda, enne kui see välja võetakse. Liiga vara vormist eemaldades võib küpsetis puruneda või deformeeruda, seega on oluline olla kannatlik ja oodata, kuni see on piisavalt jahtunud.

Retsept | Mandlikeeks
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Erakogu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.