Tuulte vägi: Külastus Angla tuulikutesse

Angla tuulikud

Juulikuu alguses, mil päike paistis eredalt ja ilm oli suviselt soe, võtsime ette reisi Saaremaa põhjaossa, et külastada kuulsat Angla tuulikumäge. See ainulaadne paik, mis on oma ajaloolist ilmet säilitanud, pakkus meile võimaluse ajas tagasi rännata ja kogeda, kuidas meie esivanemad oma igapäevaelu elasid.

Angla tuulikumägi, Saaremaa ainsana säilinud komplekt viiest tuulikust, asub maalilise Upa–Leisi maantee ääres Angla külas. Iga tuulik, nii seest kui väljast, jutustab oma loo ja annab aimu, kuidas tuule jõudu kasutati vilja jahvatamiseks. Lisaks tuulikutele on siin võimalik tutvuda ajalooliste põllutöömasinatega, mis annavad aimu, kuidas põllumehed aastasadade jooksul oma maad harisid ja leiva lauale tõid.

Suvisel ajal on Angla tuulikumägi eriti elav, sest siin võib kohata mitmeid taluloomi ja kodulinde, kes teevad külastuse veelgi meeldejäävamaks. Lapsed saavad loomi paitada ja lähemalt näha, kuidas taluelu vanasti käis. See lisab külastusele erilise maalähedase ja koduse tunde.

Lisaks tuulikutega tutvumisele väärib erilist tähelepanu ka ANGLA pärandkultuurikeskus, mis on ehitatud kohalikust Saaremaa dolomiidist. See suursugune hoone majutab endas muuseumi, kus tutvustatakse kohalikku rahvakultuuri ja ajalugu. Pärandkultuurikeskuses on aastaringselt avatud kohvik-leivatuba ja suveniiripood, kust võib kaasa osta kohalikke käsitöötooteid ja meeneid.

Angla tuulikud

Angla pärandkultuurikeskus ja tuulikud pakuvad haruldase võimaluse näha, kuidas sajandeid tagasi teradest leiba valmistati. Üks viiest tuulikust on tänaseks töökorras ja seal jahvatatakse kohapeal jahu, millest valmib maitsev ahjusoe rukkileib. Sellele leivale on raske vastu panna – värske ja sooja leiva lõhn täidab tuulikumäe õhu ja viib mõtted tagasi aegadesse, mil see oli igapäevane osa iga talupidaja elust.

Angla tuulikud
Angla tuulikud
Angla tuulikud
Angla tuulikud

Külastades Angla tuulikuid, ei saa üle ega ümber nende ajaloolisest väärtusest ja autentsusest. See on koht, kus ajalugu elab ja hingab, pakkudes külastajatele unustamatuid elamusi ja teadmisi meie esivanemate töödest ja tegemistest. Nii et kui järgmine kord Saaremaal seiklete, tehke kindlasti peatus Angla tuulikumäel – see on paik, kus minevik kohtub olevikuga ja toob ajaloo teie ette elava ja käegakatsutavana.

Angla tuulikud
Angla tuulikud
Angla tuulikud

Piletihinnad 2024:
    Täiskasvanu 8.-
    Õpilane 5.-
    Sooduspilet (pensionär, tudeng, erivajadusega isik) 7.-
    Koolieelsed lapsed tasuta
    Perepilet 18.-
    Perepiletis sisaldub 2 täiskasvanut ja nende kuni 18-aastased lapsed.
Hind sisaldab: ANGLA tuulikumäe ja pärandkultuuri-keskuse piiramatu ajaga külastus ühe päeva jooksul.

Angla tuulikud
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Scandinavian Home

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist TRAVEL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.