Kaunis lillemustriga tapeet põhjamaise köögi seintel

Kaunis lillemustriga tapeet põhjamaise köögi seintel

Köök on justkui kunstiteos, kus kaks jõulist mustrit astuvad omavahel vaikivasse võitlusesse, kuid samas loovad üheskoos harmoonilise, veidi ettearvamatu tantsu. Seinalt tervitab pilku lilleline tapeet, mille lopsakad, õrnad, ja romantilised kujutised viivad mõtted suvistele aedadele, kus iga lill õitseb oma ilu täies mahus. Selle vastas, pealtnäha hoopis teises registris, laotub põrandale Pärsia vaip, mille peened ja keerukad mustrid jutustavad lugusid idamaistest turuplatsidest, vürtsidest, vabadusest ja ajaloost. Tavaliselt on kombeks vältida kahe nii erineva, kuid samas rikka ja jõulise mustri paigutamist ühte ruumi, sest hirm on, et nad hakkavad omavahel võistlema, teineteist üle karjuma. Kuid siin, selles köögis, ei ole midagi tavalist.

Mustrid, mis võiksid võidelda tähelepanu pärast, on hoopis omavahel delikaatses dialoogis. Seinale kinnitatud lillede ja põrandat katva vaiba vahel on vaikne mõistmine – mõlemad teavad oma kohta ja lubavad üksteisel särada, täiendades ruumi kordamööda, aeg-ajalt pilku köitmata. Et see külluslik kooslus ei muutuks liialt raskeks, lausa lämmatavaks, on köögi keskel aset leidnud midagi maagilist – lihtne valge laudlina. See esmapilgul tagasihoidlik ese omab aga sügavat jõudu. Laudlina on justkui rahu, see on vaikus kahe tormi vahel, valge kangas, mis toob esile kogu ümbritseva keerukuse, andes ruumile hingamisruumi ja luues harmoonia seal, kus võiks tekkida kaos.

Söögilaud oma valge laudlinaga eraldab võimsalt köögi erinevaid visuaalseid kihte. Selle lihtsus on võti, mis lukustab lahti ruumi tõelise ilu, võimaldades igal elemendil oma koha leida ja särada, ilma et midagi muutuks ülekaalukaks. Valge kangas, mille pehmus ja lihtsus kutsuvad istuma, muudavad köögi keset millekski enamat kui lihtsalt toiduvalmistamise ruumiks. See on koht, kus mustrid ja toonid võivad kohtuda, kus võib unistada ja lõõgastuda, kus elu kulgeb.

Köögimööbel, lihtne ja stiilne, peegeldab skandinaavialikku puhtust ja funktsionaalsust. Hallid toonid, mida mööblil kasutatakse, on kui rahulik taust, mis hoiab mustreid ja värve kontrolli all. Need ei nõua tähelepanu, kuid samas on kohal – nende rahu ja vaoshoitus toovad esile iga väikese detaili ruumis, lubades mustritel omaette elada. Keraamiline töötasapind oma karge ja vastupidava olemusega lisab praktilisust, kuid jääb samas harmooniliseks osaks kogu tervikust. Pritsmete eest kaitseb samuti minimalistlik seinakate, mis ei soovi endale tähelepanu, vaid hoopis kaitseb ja toetab oma tagasihoidlikus rollis.

Tagasein, mis on hoitud puhtas valges toonis, mõjub justkui lõuendina kogu ülejäänud ruumile. See pehmendab kontraste ja loob illusiooni avarusest, andes samas ruumi mustritele ja värvidele, et need võiksid oma täies ilus särada. Valge sein on nagu vaikne tasakaalu hoidja, mille olemasolu on tähtis, et kogu ruumi kompositsioon ei muutuks liialt raskeks ega tumedaks. See annab kerguse, millele kogu ülejäänud köök võib toetuda.

Põrand, heledast puidust, on veel üks element, mis aitab köögil hingata. Hele puit toob ruumi soojust ja kodusust, lisades sinna looduslähedust ja rahu. See pehmendab Pärsia vaiba keerukaid mustreid ja lillelise tapeedi värviküllust, luues tasakaalu ja rahulikkuse, mis vastandub tugevate värvidele ja mustritele. See on justkui loodus, mis tasakaalustab inimese loodud kunstiteoseid, tuues harmooniat ja selgust sinna, kus võiks muidu tekkida liialdamine.

Minimalism on köögis valdav. Iga ese, mis on välja pandud, omab tähendust ja eesmärki. Iga detail on hoolega valitud, mitte ükski ese pole siin juhuslik. Asju on vähe, kuid igaüks neist jutustab oma loo, olgu selleks lihtne keraamiline kauss või vana messingist kohvikann. Kõik need esemed, mis on välja pandud, toovad esile kogu köögi tervikliku olemuse – koht, kus kunst ja elu kohtuvad, kus visuaalsed kontrastid saavad võimaluse koos eksisteerida ning kus rahu ja rikkus saavad elada käsikäes.

Kogu köök on kui harmooniline sümbioos, kus iga element toetab teist, luues koos terviku, mis on samaaegselt rikas ja rahulik, keeruline ja lihtne, võimas ja tagasihoidlik. Siin on koha leidnud nii mustrite ilu kui ka minimalistliku disaini jõud, ühendades kaks erinevat maailmat ühte ruumi, mis kutsub igaüht peatuma ja nautima.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

 


 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.