Looduskosmeetika ja šokolaadi imeline kooslus

Looduskosmeetika valmistamine kodus on väga mõnus ja loominguline tegevus, mis nõuab vaid veidi harjutamist ja kannatlikkust. Kuigi alguses võib tunduda, et kosmeetika tegemine nõuab erilisi teadmisi või keerulisi koostisaineid, on tegelikult võimalik kasutada lihtsaid ja igapäevaseid aineid, mida leiame oma köögikappidest või külmkapist. Üks sellistest imelistest koostisosadest on šokolaad, millel on mitmeid kasulikke omadusi, eriti kui räägime nahahooldusest ja looduskosmeetikast.

Väga levinud on ekslik arvamus, et šokolaadi tarbimine kahjustab nahka, tekitades näiteks vistrikke või muud nahaärritust. Seda müüti on toitnud aastakümneid erinevad uskumused, kuid tänapäeva teadus on pakkunud hoopis teistsuguseid teadmisi. Uuringud on näidanud, et šokolaadil, eriti tumedal šokolaadil, on mitmeid kasulikke omadusi, mis teevad sellest hinnatud koostisaine ka kosmeetikas. Tumedas šokolaadis leidub rohkelt antioksüdante, isegi rohkem kui sellistes tuntud antioksüdantide allikates nagu punane vein või roheline tee. Need antioksüdandid mängivad olulist rolli naha tervise ja nooruslikkuse säilitamisel, aidates kaitsta nahka vabade radikaalide eest, mis võivad põhjustada enneaegset vananemist.

Üks olulisemaid omadusi, mida šokolaad nahale pakub, on selle naturaalne niisutav ja pehmendav toime. Kakaovõi, mida šokolaad sisaldab, on looduslik nahahooldusaine, mis aitab nahka sügavalt toita ja niisutada. See loob kaitsva barjääri, mis hoiab niiskust nahas, muutes selle elastseks ja pehmeks. Samuti aitab see vähendada naha tundlikkust päikese suhtes, andes kerge kaitse kahjulike UV-kiirte eest. Just seetõttu kasutatakse kakaovõid sageli erinevates nahahooldustoodetes, eriti neis, mis on mõeldud kuiva ja tundliku naha hooldamiseks.

Erilist tähelepanu väärib tumeda šokolaadi toime. Tumedas šokolaadis on kakaovõi ja kakaosisaldus märkimisväärselt suurem kui piimašokolaadis või valges šokolaadis, mis tähendab, et selle kasutamine nahahoolduses on palju tõhusam. Seega, kui valmistada kodus šokolaadi baasil looduskosmeetikat, tasub eelistada võimalikult suure kakaosisaldusega toodet, kuna just see annab parima tulemuse. Kakaovõi, mida šokolaad sisaldab, on ka suurepärane komponent kehakreemides ja kehakoorijates, aidates niisutada, toita ja taastada naha loomulikku kaitsevõimet.

Lisaks niisutavatele omadustele sisaldab šokolaad ka kofeiini, mis on tuntud oma stimuleerivate omaduste poolest. Kofeiin aitab ergutada vereringet, mis omakorda võib parandada naha tooni ja tekstuuri. Kui šokolaadi või kakaod kasutatakse näiteks massaažikreemides või koorijates, saab nahk lisaks niisutamisele ka kerge toniseeriva ja ergutava mõju. Paranenud vereringe toob nahale kauni jume, aidates nahal välja näha tervem ja säravam.

Šokolaadil on aga veel üks eriline omadus, mis teeb selle kasutamise kosmeetikas väga nauditavaks. Šokolaadi aroom on võimeline mõjutama meie meeleolu. Šokolaadi lõhn vallandab ajus serotoniini – õnnehormooni, mis tekitab heaolutunde, vähendab stressi ja võib isegi aidata armumistunde tekkimisel. Seega, šokolaad ei ole mitte ainult kasulik meie nahale, vaid sellel on ka positiivne mõju meie meeleolule ja vaimsele heaolule. Šokolaadist valmistatud kosmeetikatooted, nagu kreemid, maskid või koorijad, annavad nahale pehme ja siledama tunde, samal ajal kui nende lõhn aitab lõõgastuda ja tõsta tuju.

Seega, kui tundub, et nahk vajab erilist hoolitsust ja samal ajal soovid ennast veidi hellitada, siis šokolaadi baasil valmistatud looduskosmeetika võib olla suurepärane valik. Olgu selleks siis näomask, kehakoorija või niisutav kreem – šokolaad on koostisosa, mis aitab nahal taastada selle loomuliku sära ja samal ajal toob rõõmu ka meelele. Šokolaadi omadusi saab kasutada nii igapäevases nahahoolduses kui ka erilistel hetkedel, kui soovid endale pakkuda midagi eriti nauditavat ja luksuslikku. Lisaks annab see võimaluse katsetada ja luua oma kätega midagi täiesti ainulaadset ja personaalset, mis sobib täpselt sinu naha vajadustele.

Šokolaadi-kohvi näomask:

2 sl kakaopulbrit
2 sl peeneks jahvatatud kohvi
4 sl täispiima

Sega komponendid pastataoliseks massiks. Kanna näole, kaelale ja dekolteele, jättes vabaks suu- ja silmadeümbrused. Hoia 15 minutit ja loputa siis sooja veega.

Kohvis sisalduvad happed aitavad nahal vabaneda surnud naharakkudest, samal ajal kui kakao niisutab ja pehmendab.
Antud mask äratab naha talveunest ja toob sära palgele!

 
Tekst: harmoonikum.ee/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.