Talvise juuksehoolduse ABC

Talvised ilmastikuolud nõuavad juuste hoolduses erilist lähenemist, sest nende mõju on märgatavalt erinev sellest, mida juuksed kogevad soojematel kuudel. Kui märkad, et juuksed on muutunud kuivaks, hapraks ja elutuks, võib see olla selgeks signaaliks, et juuksed vajavad täiendavat hoolt. Külm õhk ja soe kuiv õhk siseruumides teevad koostööd, et viia juustest niiskus ja elastsus. Sellises olukorras on oluline pöörata tähelepanu oma hooldusrutiinile ning rakendada mitmeid täiendavaid ettevaatusabinõusid, et hoida juuksed terved ja elujõulised ka karmides talvetingimustes.

Juuste tervena hoidmine talvel tähendab eelkõige seda, et tuleb arvestada nende vastuvõtlikkusega külma ning kuiva õhu kahjulikule mõjule. Sellised ilmingud, nagu juuste kuivus ja katkemine, on tavalised, kui jäetakse tähelepanuta juuste õige niiskustasakaalu säilitamine. Üks esimesi samme selles suunas on hoolitseda selle eest, et juuksed ei satuks kunagi külma kätte märgadena. Kui niisked juuksed külma ilmaga külmuvad, võivad tekkida jääkristallid, mis muudavad juuksed hapraks ja põhjustavad katkemisi. Seepärast on ülimalt oluline veenduda, et juuksed oleksid alati enne õue minekut täielikult kuivad. Samuti on mütsi kandmine kohustuslik, et kaitsta juukseid külmakahjustuste eest.

Sobiv müts mitte ainult ei hoia juukseid külmast, vaid vähendab ka juuste hõõrdumist ja staatilise elektri kogunemist, mis talviti sageli probleemiks muutub. Lisaks sobivale talvisele riietusele on oluline keskenduda juuste niiskustasakaalu säilitamisele. Kuna siseruumides kütmine muudab õhu väga kuivaks, kaotavad juuksed paratamatult niiskust. Niiskuse taastamiseks on soovitatav kasutada regulaarselt niisutavaid juuksehooldusvahendeid. Näiteks võiks iganädalane juuksemask olla tavapärase hooldusrutiini osaks.

Sügavniisutavad maskid, millel on rikkalik ja toitainerikas koostis, aitavad juustel säilitada vajalikku niiskust ja elujõudu, eriti juhul, kui juuksed on üle töötatud, värvitud või keemiliselt töödeldud. ORIBE sügavniisutav mask on suurepärane valik, kuid alternatiivselt võib kasutada juukseõli, mida saab segada šampooniga, et pakkuda juustele lisaniiskust juba pesemise käigus. Juukseõli võib kasutada ka pärast pesemist niisketel juustel või kuivadel juustel, et saavutada siledam ja tervem välimus. Regulaarne juukseotste lõikamine on talvel sama oluline kui muul ajal. Kui juukseotsi ei lõigata piisavalt sageli, võivad need muutuda kuivaks ja lõheneda, mis omakorda põhjustab juuste halvenemist. Soovitatav on külastada juuksurit iga 6–8 nädala järel, et hoida juukseotsad värsked ja terved. See aitab vältida suuremaid kahjustusi ja hoida juuksed elujõulisena isegi kõige karmimates talvetingimustes.

Juuste niisutamine ja hooldus ei piirdu ainult pesemise ja maskidega, vaid olulist rolli mängivad ka stiliseerimisvahendid, nagu juukseõli ja juustesse jäetav palsam. Talvisel ajal on tavaline probleem juuste staatiline elektrilisus, mis tuleneb kuivast õhust ning mütside ja sallide hõõrdumisest. Selle probleemi ennetamiseks ja vähendamiseks saab kasutada juukseõli või niisutavat juustesse jäetavat palsamit, mis aitavad hoida juuksed siledad ja taltsutavad. Eriti hea mõju on Alterna juustesse jäetaval palsamil, mis sobib hästi kuivadele ja elututele juustele, lisades neile vajaliku niisutuse ja elastsuse. Koduõhk muutub kütmise tõttu talvel sageli väga kuivaks, mis võib samuti mõjutada juuste tervist. Õhuniisutaja kasutamine kodus aitab luua tasakaalustatud niiskustaseme, mis on kasulik nii juustele kui ka nahale. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et niiske õhk võiks juukseid kahjustada, on tegelikult vastupidine tõsi – niiske õhk aitab juustel säilitada elujõudu ja niiskust. Seega on kodu õhuniiskuse jälgimine ja reguleerimine oluline osa talvisest juuksehooldusest.

Lisaks erinevatele hooldusvahenditele ja niiskustaseme säilitamisele tasub tähelepanu pöörata ka õigetele juukseaksessuaaridele. Patsikummid ja kammid mängivad talvel olulist rolli. Juustele sobivad kõige paremini õrnad materjalid, nagu siidist patsikummid, mis ei kisu juukseid ning aitavad vältida juuste murdumist. Samuti tuleks vältida naturaalse harjastega juukseharju, kuna need võivad talvisel ajal põhjustada staatilist elektrit. Selle asemel tasub eelistada laiemate piidega kammisid, eriti puidust valmistatud kamme, mis on õrnemad juuste suhtes ja aitavad vähendada staatilise elektri tekkimist. Niisiis, talvised ilmastikutingimused võivad olla juustele tõeliseks proovikiviks, kuid õigete hooldusvahendite ja -võtete kasutamine aitab hoida juuksed terved, tugevad ja kaunid ka kõige külmemal perioodil.

 Tekst/kujundus: salonplus.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Foto: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.