Kanarbikud ja eerikad - Sügisesed õitsejad!

Kanarbikud ja eerikad - Sügisesed õitsejad!
Sügise saabudes on vaja mõelda, milliste taimedega pikendada suvist värvikirevust rõdukastides ning tagada, et lillepeenardesse ei jääks tühjad laigud. Sobivateks taimedeks on sügisilma taluvad eerikad ja kanarbikud.

Kanarbik

Kanarbik on kaunis taim, mille vastupidavus külmale ja dekoratiivne välimus muudavad ta suurepäraseks valikuks aedadesse, kus soovitakse ilu ja värviküllust säilitada ka sügishooajal. Taimed on oma olemuselt väga paindlikud, kuid nende kasvatamiseks on siiski vaja arvestada mitmete teguritega, et tagada nende tervislik kasv ja kaunis õitsemine. Kanarbiku kasvatamiseks sobiv ala peaks olema päikeseline või osaliselt varjuline. Kuigi nad taluvad hästi ka jahedamaid tingimusi, naudivad nad siiski valgust, mis aitab kaasa taimede tervisele ja õite erksusele. Pikalt säiliv õiteilu, mis kestab kuni külmadeni, on oluline omadus, mistõttu sobib kanarbik hästi Eesti kliimasse, kus sügis võib saabuda järsku ja olla pikk.

Kanarbik eelistab happelist mulda, mille pH tase jääb vahemikku 4,5 kuni 5,5. See tähendab, et tüüpiline neutraalne või leeliseline aiamuld ei ole neile sobiv. Kõige parem on kasvatada neid muldadel, mis meenutavad männimetsade pinnast – see on happeline ja hästi kuivendatud. Kui looduslikku männimetsa mulda pole käepärast, on võimalik osta spetsiaalset aiamulda, mis on mõeldud just sügistaimedele. Need mullasegud sisaldavad õigeid toitaineid ja tagavad vajaliku happelisuse, et taim saaks optimaalselt areneda. Kui istutada kanarbik peenrasse, on hea praktika multšimine. Multš aitab hoida mulla happelisust, säilitab niiskust ja lisab peenrale korrastatuse tunnet, kuna muld ei kuivaks liigselt ja umbrohud oleksid paremini kontrollitavad.

Kanarbiku õitevalik on väga mitmekesine ja sobib erinevatesse aedadesse ning stiilidesse. Klassikalised toonid, nagu valge, kreemjas, punakas ja lillakas, pakuvad traditsioonilist ilu, kuid julgemates ja modernsemates aedades kasutatakse sageli värvitud taimi, mis lisavad erksaid ja ootamatuid värvilaike. Selline lähenemine on eriti kasulik neile, kes soovivad luua pilkupüüdvat kontrasti või tõsta esile mõne aiaosa. Lisaks dekoratiivsele väärtusele on kanarbik madala hooldusvajadusega taim, mistõttu sobib ta ka neile, kes soovivad aeda, mis ei nõua pidevat hoolt ja järelevalvet. Kanarbik on hea valik, kui soovid oma aeda tuua looduslähedust ja pikalt kestvat värvikirevust, olgu see siis modernne või traditsiooniline aiakujundus.

Eerika

Eerika on taimede perekond, mis kuulub kanarbikuliste sugukonda ja esindab oma mitmekesisuses üht olulisemat osa dekoratiivtaimede valikust. See perekond pakub silmailu ja huvitavaid lahendusi aianduses ning rõdukastide kujundamisel, olles sobiv mitmesugustesse kliimaoludesse ja aiakujundustesse. Eerika eriline roll meie koduaias tuleneb just tema liigirikkusest ja suurest varieeruvusest, mis muudab selle perekonna aiapidajate seas hinnatuks. Meie laiuskraadidel leiavad populaarsust mitmed eerikaliigid, mis suudavad pakkuda huvitavat ja silmapaistvat ilu alates kevadest kuni sügise hilise perioodini. Näiteks punane eerika ja värdeerika, mis õitsevad kevadel, on hinnatud nende dekoratiivse efekti ja vastupidavuse poolest. Kevadine aed saab neist liikidest värske ja rõõmsa ilme, mis sobib hästi teiste kevadlilledega. Eerikate õied on tavaliselt rikkalikult punased või roosakad, tuues värskust ja elurõõmu aeda, kui teised taimed alles ärkavad. Eriline koht on sügisese aia ja rõdu kujunduses salel eerikal. See liik pakub silmapaistvat sügisest ilu, tuues lillepeenardesse ja rõdukastidesse kirkad värvilaigud. Selle punased ja roosakad õied püüavad pilke ja annavad sügiseselt kahvatule loodusele uue elu. Sale eerika, hoolimata oma ilu ja populaarsusest, on siiski meie kliimatingimustes veidi nõudlikum kui teised taimed. Seda liiki kasvatatakse peamiselt rõdukastides ja lillepottides, sest ta ei talu meie talviselt külma ja muutlikku ilma. Sale eerika eripära seisneb selles, et tema kaunid õied püsivad ja säilitavad oma värvi isegi pärast esimesi külmasid, andes aiale ja rõdule pikalt värviküllase ilme ka siis, kui enamik teisi taimi on juba kuivama hakanud või surnud.

Kui rääkida eerikate kasvatustingimustest, siis on oluline meeles pidada, et nende hooldamine ei erine oluliselt kanarbike omadest. Parimaks kasvukohaks on päikesele avatud või osaliselt varjuline ala. Päikesevalgus on oluline, et taimed saaksid oma õied täielikult avada ja areneda, samas suudavad eerikad ka poolvarjulistes tingimustes piisavalt hästi kasvada. Lisaks sellele on oluline tagada neile happeline muld, mis toetab nende juurte arengut ja võimaldab taimel kasvada tervena. Kuigi mullastiku happesus on oluline tegur, tasub ka meeles pidada, et eerikad vajavad korrapärast kastmist, eriti kui neid kasvatatakse konteinerites või rõdukastides. Rõdukastis kasvatamisel tuleb erilist tähelepanu pöörata sellele, et muld ei muutuks liiga kuivaks. Kuivamine võib kahjustada taimede juuri ja seeläbi kogu taime tervist. Seetõttu tuleks kastmist teha korrapäraselt, eriti kuumadel suvepäevadel, kui mullaniiskus kiiresti väheneb. Taimede kastmine peaks olema tasakaalus – liiga palju vett võib põhjustada juurte mädanemist, samas kui liiga vähe vett võib põhjustada taimede kiduraks jäämist ja nende õitsemise vähenemist. Hoolimata asjaolust, et sale eerika ei talu meie karmides kliimatingimustes talve üle, ei tasuks neid pärast esimesi sügiskülmi kohe ära visata. Isegi siis, kui taim on juba kuivanud, säilitavad eerika õied oma värvi tihti kuni kevadeni. See tähendab, et need taimed võivad pakkuda silmailu ja värsket ilmet ka talvel, kui enamik teisi aiataimi on juba närtsinud ja kadunud. Seega on eerikad suurepärased valikud neile, kes soovivad oma aeda või rõdukaste kaunistada nii kevadel kui ka hilissügisel ning isegi talvisel perioodil.

 
Soovitused hooldamiseks:

Kanarbikud vajavad regulaarset kastmist ja muld peab olema ühtlaselt niiske. Liigniiske pinnas võib põhjustada juure või varre mädanikku ja soodustada seenhaiguste teket. Et vältida lehestiku kahvatuks muutumist ja tagada õite rohkus, võib kanarbikke väetada hilissügisel, kasutades happelist või rododendronite väetist. Lillepeenras tuleb kanarbike rohimisel olla ettevaatlik, et mitte kahjustada taimede juurestikku. Kui taim venib liiga välja, siis on abi lõikamisest. Mida sagedamini kanarbikke lõigata, seda kompaktsemad ja tihedamad jäävad istutused. Sügisel ja talvel õitsevate kanarbike õied tuleks tagasi lõigata varakevadel pärast õitsemist.
Tekst/kujundus: aiaparadiis.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Johan Gotta

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.