Kuidas teada, et teie katus vajab hooldust?

Kuidas teada, et teie katus vajab hooldust?

Katuse hooldus ja puhastus on sageli alahinnatud, kuid see on hädavajalik osa maja üldisest hooldusest. Esmapilgul väikesed probleemid võivad ajapikku kasvada suureks ja kulukaks. Katuse seisundi pidev jälgimine ja regulaarne hooldus aitavad ennetada kulukaid remonte ning pikendavad katuse eluiga. Käesolevas artiklis jagab KORRAS KATUS väärtuslikke nõuandeid ja teadmisi, tuues esile peamised märgid, mis viitavad katuse hooldusvajadusele. Lisaks selgitab KORRAS KATTUS , miks katusepesu on oluline, milliseid uuenduslikke tehnoloogiaid ja meetodeid kasutatakse hooldustöödel, kuidas katusepesu protsess välja näeb ja kui kaua see kestab. Lisaks annab ta praktilisi soovitusi regulaarse hoolduse kohta ja tutvustab lisateenuseid, mida tema ettevõte pakub, et tagada teie maja terviklik ja pikaajaline hooldus.

Peamised märgid, et Sinu katus vajab hooldust või puhastust

Katuse regulaarne hooldus ja puhastus on olulised selle eluea pikendamiseks ning probleemide ennetamiseks. Siin on peamised märgid, mis näitavad, et teie katus vajab tähelepanu:

- Sammal ja vetikad: Katused kipuvad aja jooksul sammalduma, mis muudab katuse raskeks ja niiskeks. See võib põhjustada kahjustusi ja niiskuse läbitungimist.
- Värvi tuhmumine või plekilisus: Kui katuse värv on muutunud tuhmiks või plekiliseks, võib see viidata vajadusele katust pesta või üle värvida. Kivikatuste puhul soovitatakse värvimist iga 15 aasta tagant.

- Lahtine praht: Lehed, oksad ja muu praht katusepinnal või vihmaveerennides on märk, et katus vajab puhastamist. Regulaarne puhastamine aitab vältida ummistusi ja tagab vihmaveesüsteemi korrektse toimimise.
- Poorseks muutunud kivid: Aja jooksul muutuvad katusekivid poorseks, mis võib vähendada nende vastupidavust ilmastikule. Värvimine aitab poorid sulgeda ja parandada katuse vastupidavust.
- Nähtavad kahjustused: Pragunenud, murdunud või puuduvad katusekivid on selge märk, et katus vajab hooldust või remonti.
- Liigne lumi: Kuigi värskelt sadanud lumi ei pruugi otsest kahju teha, võib see Eesti muutlikes ilmastikutingimustes muutuda probleemiks ja vajada eemaldamist.

Miks on katusepesu oluline?

Regulaarne katusepesu ja -hooldus on võtmeks katuse eluea pikendamisel ja tulevaste kulukate remontide vältimisel. Puhas katus mitte ainult ei kaitse hoone struktuuri ilmastikutingimuste eest, vaid annab ka majale värskema väljanägemise ning suurendab kinnisvara üldist väärtust. Mustus, sammal, vetikad ja muud saasteained, mis katusele kogunevad, võivad kahjustada katusematerjale ja suurendada niiskuskahjustuste riski. Korrapärane pesu eemaldab need kahjulikud ained ja säilitab katuse funktsionaalsuse, tagades samal ajal parema vee äravoolu ning vältides vihmaveesüsteemide ummistumist.

Uue kaitsekihi loomine: Katusepesu koos värvimisega annab katusele uue kaitsekihi, mis parandab katuse vastupidavust ja aitab ennetada suuremaid probleeme nagu lekked ja materjalide kahjustused. See kõik aitab tõsta kogu kinnisvara väärtust ning muudab selle visuaalselt atraktiivsemaks ja esinduslikumaks. Katusepesu on seega oluline osa üldisest majahooldusest, mis aitab pikendada katuse eluiga ja säilitada selle head seisukorda.

Katusepesul kasutab KORRAS KATUS bensiinimootoriga survepesureid, seega klientide poolt vajavad nemad vaid ligipääsu veekraanile (erinevalt elektri mootoriga pesuritest, kus on tarvis ka tööstusvoolu). Katuse värvimisel kasutavad nad õhuvaba kõrgsurve värvipritse. Katusel liiguvad aga köite ja rakmete abil (mõned ettevõtted kasutavad pesuks ja värvimiseks korvtõstukeid).

Kuidas tavaliselt kulgeb katusepesu ja -hoolduse protsess?

a. kõigepealt vaatame objekti koos kliendiga üle ja teeme hinnapakkumise.
b. järgneb katuse pesemine survepesuriga, vajadusel töötleme katuse samblatõrjevahendiga.
c. kui katus on puhtaks pestud tulevad välja vead (katkised katusekivid, koorunud värv, augud katuseplekis jne.), meie aga korrastame tekkinud ebakorrapäratused.
d. kui klient soovib lisaks katusepesule ka värvimist, siis kinnikatmist vajavad detailid kiletatakse maalrikile ja teibiga(aknad, katuseaknad, korstnad, antennid jne.)
e. katuse värvimine kõrgsurve värvipritsiga.

Kui kaua katusepesu ja -hooldus võiks kesta?

Katuse pesu sõltub mitmest faktorist. Kui palju on katusel sammalt? Kas katus on lauge või järsk? Kuidas on lood vee survega, antud objektil jne. Tavaliselt saab 200m2 katuse pestud ja samblatõrjega töödeldud, ühe tööpäevaga. Katuse värvimisega läheb kindlasti kauem. Kivi otsad ja ääred on vaja teha käsitsi(kas rulli või pintsliga), detailide kiletamine ja värvimine võtavad 200 m² kivikatuse puhul aega 2-3 tööpäeva. Plekkkatusel on rohkem etappe, seega võtab jälle kauem aega.

Kui sageli soovitate majaomanikel oma katust hooldada ja miks?

Põhjalikku katusepesu soovitame teostada iga 5-10 aasta tagant, sõltuvalt katuse seisukorrast ja keskkonnatingimustest. On oluline meeles pidada, et regulaarne hooldus ja puhastus peaks toimuma sagedamini. Vähemalt kaks korda aastas (kevadel ja sügisel) tuleks teostada üldist katuse kontrolli ja puhastust, et eemaldada lahtine praht ja kontrollida katuse seisukorda. See aitab ennetada suuremaid probleeme ja pikendab aega põhjalike pesude vahel.

Milliseid teenuseid pakute lisaks katuse hooldusele?

Lisaks katuse hooldusele pakume ka tänavakivi hooldust, ning fassaadi hooldust.

KORRAS KATUS pakub teenuseid, mida saab uurida nende kodulehel korraskatus.ee. Jälgi neid ka Facebookis @Korraskatus.ee.

Tekst/kujundus: korraskatus.ee / Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: korraskatus.ee

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.