Laudlina kasutamine köögis ja söögitoas

Laudlina kasutamine köögis ja söögitoas

Kui me astume kööki või söögituppa, siis on laud sageli see keskmepunkt, kus koguneb perekond või sõbrad, kus jagatakse toitu ja vesteldakse. Sellises ruumis omandavad väikesed detailid, nagu laudlina, erilise tähenduse. Laudlina on midagi enamat kui lihtsalt funktsionaalne ese, mis kaitseb lauda määrdumise eest – see on element, mis lisab atmosfäärile soojust, elegantsi ja isikupära.

Laudlinade maailm on tänapäeval rikkalik ja mitmekesine, pakkudes laia valikut materjale ja stiile, millest valida. Puuvillased laudlinad on mugavad ja praktilised, sobivad hästi igapäevaseks kasutamiseks, sest neid on lihtne hooldada ning nad on vastupidavad. Linased laudlinad on omakorda täiuslikud just neile, kes hindavad naturaalseid ja keskkonnasõbralikke materjale. Linane kangas toob endaga kaasa maalähedase ja looduslähedase tunnetuse, samas olles piisavalt elegantne, et sobida ka pidulikumatele sündmustele. Siid ja pitsilised laudlinad lisavad luksust ja peenust, kuid need on pigem harvaesinevad ning sobivad erilisteks puhkudeks. Sünteetilised materjalid ja segumaterjalist laudlinad on eelarvesõbralikud ja vastupidavad valikud, sobides suurepäraselt igapäevaseks kasutamiseks peredes, kus laudlina saab tihti määrduda.

Kui on vaja valida laudlina, kerkib esile mitmeid küsimusi. Üks olulisemaid on, kas laudlina kasutatakse igapäevaselt või ainult erilistel puhkudel. Igapäevaseks kasutamiseks sobivad materjalid, mis on kergesti puhastatavad ja vastupidavad. Näiteks puuvillane või sünteetiline laudlina on praktiline valik, sest need suudavad hästi taluda sagedast pesemist ja igapäevast kulumist. Seevastu pidulikel sündmustel võime kaaluda midagi luksuslikumat – võib-olla hoopis pitsist laudlina või peenelt tikitud linane kate, mis toob esile piduliku atmosfääri.

Kodustes pidudel on linane laudlina eriline valik. Linane kangas toob lauale omamoodi rahuliku elegantsi ja lihtsuse. Samas on see piisavalt robustne, et taluda isegi väikseid pidustusi ja lastesõbralikke koosviibimisi. Linane laudlina ei pruugi sobida küll suurematele ja formaalsematele sündmustele, kuid selle loomulik ilu peitub just selle autentsuses ja ajatuses. Samas võib sobiva laudlina valik sõltuda ka peo temaatikast või stiilist – mõnel juhul võib julgem värv või muster olla just see, mis muudab sündmuse unustamatuks.

Erilist tähelepanu tuleks pöörata ka lastelauale. Kui täiskasvanud võivad hoolitseda selle eest, et laudlina jääks puhtaks ja korras, siis laste puhul on see hoopis teine lugu. Siin on oluline valida laudlina, mis on kergesti hooldatav, näiteks veekindlast või plekke hülgavast materjalist. See mitte ainult ei lihtsusta koristamist, vaid võimaldab ka lastel nautida söömist ilma, et peaks pidevalt muretsema, kas laudlina saab määrdunud.

Üks tihti tähelepanuta jääv, kuid äärmiselt oluline aspekt laudlina valikul on selle sobivus laua mõõtmetega. Täiuslikult valitud laudlina peaks ulatuma laua äärest vähemalt 25-30 cm kaugusele, andes lauale elegantse ja voogava välimuse. Pidulikumate sündmuste puhul võib laudlina ulatuda isegi toolipõhjani, mis annab kogu ruumile luksuslikuma tunde. Laudlina, mis on liiga lühike või liiga pikk, võib häirida üldist visuaalset harmooniat ning jätta peolaua välimuse hooletuks.

Kuid lauakate ei pea sobituma ainult laua mõõtudega, vaid ka ümbritseva interjööriga. Tihti peetakse seda väikseks detailiks, kuid tegelikult võib laudlina kanda endas tervet ruumi siduvat jõudu. Kui laudlina on valitud hoolikalt, sobitades see kodu interjööriga, võib see täiendada ruumi üldist meeleolu ja aidata luua ühtse ja harmoonilise terviku. Näiteks, kui ruumi domineerivad soojad toonid, võib laudlina olla neutraalsetes, pehmetes värvitoonides, mis täiustavad interjööri, mitte ei võta sellest üle. Kui aga soov on lisada ruumi särtsakust, siis võiks laudlina olla julgema mustri või värviga, mis toob esile ruumi unikaalsed jooned.

Samuti tuleks laudlina valikul mõelda lauanõudele. Õige laudlina võib esile tõsta ka kõige lihtsamad taldrikud ja klaasid, luues lauale esteetilise terviku. Peenelt valitud laudlina võib luua visuaalse sideme lauanõude, söögiriistade ja isegi lillevaaside vahel. Nii saab söögilauast omamoodi kunstiteos, kus kõik elemendid mängivad kokku, et pakkuda külalistele nauditavat ja visuaalselt meeldivat kogemust.

Lõppude lõpuks on laudlina midagi palju enamat kui lihtsalt kangatükk. See on osa kodu hingeelust ja peegeldab meie maitset, isikupära ja külalislahkust. Olgu siis tegemist igapäevase hommikusöögiga pere keskel või suurejoonelise pidusöögiga sõprade ja sugulaste seltsis, õigesti valitud laudlina võib muuta iga sündmuse eriliseks ja unustamatuks.

Lauale mitu laudlina

Laudlinade puhul võib kasutada koos ka mitut erinevat omavahel sobivat kangast nt. alumine laudlina on paksem materjal ja selle peal läbikumav pits .Koos võib kasutada ka erineva suurusega laudlinu. Mitme erineva laulina omavahelisel kasutamisel saab neid erineva nurga all paigutada.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.