Lillelise mustriga, maakodu hõnguga kortermaja köök

Lillelise mustriga, maakodu hõnguga kortermaja köök

1940. aastatel ehitatud kortermaja köögis võib aeg otsekui peatuda, kandes endas ajastu arhitektuurilisi pärleid ja stiilivalikuid, mis loovad unikaalse atmosfääri. Kõik algab sellest hetkest, kui pilk langeb originaalsetele marmorist aknalaudadele, mis on ajale vastu pidanud oma väärikuses ja elegantsuses. Need marmorplaadid, jahedad ja suursugused, peegelduvad vastu päevavalguses ning loovad kööki peene ajaloolise hõngu, meenutades aega, mil käsitöö ja materjalide valik olid hoolikalt läbi mõeldud ja iga detail pidi peegeldama klassikalist ilu.

Köögipõrand, mis on julge sammuna värvitud säravvalgeks, toob kogu ruumi erksalt esile. Valge värv annab ruumile avaruse ja puhtuse tunde, samas seob see endas ajatu elegantsi ja mängulise värskuse. See kontrast puitpõranda loodusliku tekstuuri ja valge viimistluse vahel lisab ruumile põnevust ning teeb sellest klassikalise disaini elemendi. Kõik see sobitub imeliselt köögimööbli tagasihoidliku, kuid peene disainiga, mis jääb kindlaks skandinaavialikule lihtsusele ja funktsionaalsusele. Köögis on tunda läbi mõeldud tasakaalu ja harmooniat: iga detail täidab oma osa, ilma et ükski neist domineeriks, pakkudes silmale rahu ja meelele harmooniat.

Köögi kõige märgatavam omadus on aga valgus, mis voolab suurelt avaratest akendest. Need aknad, mis on tohutult suured ja lasevad päikesevalgusel rikkalikult ruumi voolata, täidavad kogu köögi ereda ja loomuliku helgusega. Valgus paitab õrnalt aknalaudu ja põrandat, voolab üle söögilaua, mille ümber kogunevad inimesed — olgu siis sõbrad, kes naerdes jagavad päeva muljeid, või pere, kes koos valmistab armastusega tehtud sööki. Õhulised, õrnast kangast kardinad, mis akende ees vaevu liiguvad, täidavad ruumi pehme ja hubase hõnguga. Need lihtsad kardinad ei varja valgust, vaid lasevad sellel kööki täita, luues sooja ja koduse tunde, justkui kutsudes ruumi astuma ja seal peatuma.

Köök pole pelgalt koht toidu valmistamiseks, vaid ka sotsiaalseks keskpunktiks. Köögimööbel, mis on valitud skandinaavialikule esteetikale truuks jäädes, on lihtne, kuid samas elegantne. Puidust töötasapinnad, mis on kaetud valge peitslakiga, pakuvad sooja ja loomulikku kontrasti köögi üldisele heledale tonaalsusele. Töötasapinna kohal paiknev väike ruutudest mosaiik toob kööki natuke detailirohkust, ilma et see liialt domineeriks. Põrandale on asetatud beež jutevaip, mille pehme tekstuur annab köögile juurde kodusoojust ja kutsub paljajalu käima, tunnetama selle mugavust ja lõõgastust, mida vaid kodu pakkuda võib.

Kogu köögi südameks on aga suur ja massiivne laud, mille naturaalne toon kutsub peret ja sõpru selle ümber kogunema. Selle laua ümber on vanad puittoolid, mis, olles võib-olla oma elu jooksul mitu korda renoveeritud ja värvitud, kannavad endas erilist ajaloohõngu. See mööbel on praktiline, kuid samas ka ilus mälestus ajast, mil esemed olid loodud kestma ja kandma endas lugu. Laua ümber istudes tekib tunne, et siin on koht, kus jagatakse mitte ainult sööki, vaid ka mälestusi, naeru ja hetki, mida hoitakse kalliks kogu elu.

Köögiseinad on kaetud efektse ja rõõmsameelse Josef Franki tapeediga, mille "Eldblomma" muster toob tuppa mahedaid ja orgaanilisi kujundeid, justkui loodus ise oleks tuppa astunud ja toob kaasa tükikese idüllilist maamiljööd. See tapeet lisab ruumile isikupära ja värskust, olles kontrastiks köögi minimalistlikele elementidele. Kõik need detailid kokku loovad tunde, et oled sisenenud rahulikku, ajatult kaunisse interjööri, mis samal ajal kutsub sind endasse ja paneb unustama kiirustava välismaailma.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: stadshem.se

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.