Uuenduskuur köögile, lihtsate ideede kaudu

Uuenduskuur köögile lihtsate ideede kaudu

soov tuua kööki midagi uut ja värsket, midagi, mis peegeldaks suve energiat ja soojust. Köök, olles sageli kodu süda ja koht, kus koos kokatakse, süüakse ja vahel ka lihtsalt mõnusalt aega veedetakse, väärib erilist tähelepanu. Mõnikord piisabki vaid väikestest muutustest, et ruumi ilmet täielikult muuta ning just suvel on see soov eriti suur.

Kõige lihtsam viis oma kööki suviselt värskendada on mängida detailidega – näiteks kardinad, köögirätikud või laudlina. Need igapäevased esemed, kuigi väikesed, võivad pakkuda palju enamat kui ainult praktilist väärtust. Nende kaudu saab kööki tuua suviseid erksaid värve, nagu säravkollane, helesinine või smaragdroheline. Värvid, mis meenutavad päikeselisi rannikuid, lopsakaid aedu või selget suveöist taevast. Ka lihtne värvide vahetus võib tekitada tunde, et köök on saanud täiesti uue elu ja iseloomu. Kardinad, mis õrnalt tuules lehvivad, võivad mängida varjude ja valgusega, tuues ruumi nii hommikuse värskuse kui ka õhtuse rahu.

Kui aga säravad värvid pole päris sinu maitsele, siis võib alati jääda klassikalise ja ajatu pastelsete ning valgete toonide juurde. Pastelsed värvid, nagu kahvatroosa, beebisinine või mündiroheline, loovad köögis rahuliku ja pehme atmosfääri. Nendele toonidele saab elu sisse puhuda hoopis läbi looduse enda – miks mitte tuua kööki kauneid köögivilju, nagu erkoranžid porgandid või tumerohelised lehtkapsad, või lauale lillevaas täis värskeid suvelilli? Taimed ja värsked lilled lisavad ruumi looduslähedust, muutes köögi õdusaks ja harmooniliseks keskkonnaks, kus on meeldiv viibida.

Kuid võib-olla on suvekuud see aeg, kus oled lõpuks otsustanud midagi suuremat ette võtta – näiteks köögimööbli uuendamine või värskendamine. Köögimööbel, mis on aastate jooksul saanud nii mõnegi kriimu ja kulumisjälje, võib vajada uuenduskuuri, kuid tihtipeale pole vaja uut mööblit osta, vaid piisab vana mööbli värvimisest. Värske värvikiht võib muuta kogu ruumi ilme. Uue värvitud mööbli kaudu saab köök uue hingamise ning see ei pea olema kulukas ega keeruline projekt.

Enne kui haarata pintslite ja värvide järele, tasub siiski pidada nõu asjatundjatega. Värvipoodide eksperdid oskavad soovitada just sellele mööblile sobivaid värve ja viimistlusvahendeid. Oluline on teada, kas mööbel on juba eelnevalt värvitud või mitte, sest see määrab, milliseid ettevalmistustöid tuleb teha ja millist tüüpi värviga on kõige parem töötada. Tihtipeale vajab eelnevalt värvitud mööbel spetsiaalset eeltöötlust, et uus värvikiht korralikult peale jääks ja kaua kestaks.

Mööbli värvimise protsess nõuab küll mõningast ettevalmistust ja kannatlikkust, kuid lõpptulemus on sageli vaeva väärt. Alustada tuleks mööbli lihvimisest keskmise karedusega liivapaberiga, et pind oleks ühtlaselt kare ja värv saaks hästi nakkuv. Väiksemate detailide ja keeruliste kohtade jaoks sobivad erinevas suuruses pintslid, mis võimaldavad täpset ja korrektset tööd. Suuremate pindade puhul on mõistlik kasutada väikest rulli, sest rull jaotab värvi ühtlasemalt ning tagab siledama lõpptulemuse. Kindlasti tuleks arvestada, et parima tulemuse saavutamiseks võib olla vajalik vähemalt kaks kuni kolm värvikihti, olenevalt valitud värvitoonist ja mööbli pinnast. Värvimise protsessi lihtsustamiseks on soovitatav mööbel enne värvimist võimalusel lahti võtta, eemaldada käepidemed ja nupud – nii on lihtsam tagada, et iga detail saab korralikult kaetud ja tulemus jääb korrektne ning professionaalne.

Köögimööbli värskendamine suvisel ajal võib olla tõeliselt rahuldustpakkuv ettevõtmine, mis annab sulle võimaluse oma kodus midagi oma kätega muuta ja täiustada. Ükskõik, kas otsustad valida erksad värvid, mis peegeldavad suvepäikese soojust, või jääd klassikaliste neutraalsete toonide juurde – kõige olulisem on, et tulemus rõõmustaks sind ja annaks köögile selle erilise tunde, mis kutsub kokkama ja aega veetma. Suvi ongi just see aeg, mil tasub lasta loovusel lennata ja kodu, eriti köök, muuta elavamaks, värskemaks ja isikupärasemaks. Pisemadki muudatused, olgu need siis värskelt värvitud mööbel, uued kardinad või kaunid suvised lilled laual, võivad tuua kööki uut hingamist ja rõõmu terveks hooajaks.

Uuenduskuur köögile, lihtsate ideede kaudu
Uuenduskuur köögile, lihtsate ideede kaudu
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.