Retsept | Šokolaadi salaami

Retsept | Šokolaadi salaami

Kõigile meeldib pidulikul ajal mõnus küpsetamine ja mis võiks olla veel toredam kui  šokolaadist, küpsistest ja pähklitest valmistatud realistliku välimusega salaami?

Koostis

200 g küpsiseid
170 g pistaatsiapähkleid ja natuke sarapuupähkleid
120 g võid
3 sl kakaopulbrit
1 sl suhkrut

Valmistamine

Pidulikul ajal on küpsetamine paljudele südamelähedane tegevus, sest see ühendab maitsed ja loovuse. Kui soovid üllatada oma peret või sõpru millegi erilisega, mis ühendab šokolaadi, küpsised ja pähklid üheks maitsvaks ja omapäraseks magustoiduks, siis šokolaadi salaami on täpselt see, mida vajad. See imeline magusroog ei jäta külmaks ühtegi magusasõpra, sest see näeb välja nagu ehtne salaami, kuid maitseb kui dekadentlik šokolaadimaius.

Šokolaadi salaami valmistamine on lihtne ja lõbus, nõudes vaid mõnda koostisosa, mis tõenäoliselt juba köögikapis olemas on. Kõigepealt vajad 200 grammi küpsiseid – need annavad koogile tekstuuri ja mureduse, mida on vaja tasakaalustama rikkalikku šokolaadist täidist. Küpsised purustatakse suures kausis, näiteks pudrunuiaga, et saavutada parajalt krõmpsuv ja ebaühtlane puru, mis hoiab magustoidu huvitavana ka iga ampsu juures. Küpsistele lisatakse kolm supilusikat kakaopulbrit ja üks supilusikas suhkrut, et anda segule sügav šokolaadine maitse ja magusus, mis šokolaadimaiuste puhul alati oluline on.

Järgmiseks sammuks on või lisamine – 120 grammi võid sulatatakse ja segatakse küpsisepuru hulka. Või mitte ainult ei lisa koogile rikkust ja kreemisust, vaid toimib ka siduvana, et kõik koostisosad kenasti koos püsiksid. Siis tulevad mängu pähklid, millel on võtmeroll nii maitse kui ka tekstuuri osas. Retsept soovitab kasutada 170 grammi pistaatsiapähkleid ja natuke sarapuupähkleid, kuid tegelikult võib pähklite valik olla üsna vaba, sõltuvalt sellest, mis kodus leidub või millised on isiklikud eelistused. Pistaatsiapähklid annavad magustoidule ilusa rohelise tooni ja sarapuupähklid mõnusa krõbeduse.

Kui kõik koostisosad on omavahel segatud ja segu ühtlane, on aeg hakata vormima oma „salaamit“. Selleks tuleb kogu mass tõsta toidukilele ja keerata see pikaks, tihedaks rulliks, mis meenutab oma kujult salaamit. Seejärel tuleks salaami panna külmikusse tahenema – vähemalt paariks tunniks, et see muutuks kenasti lõigatavaks ja hoiaks oma kuju.

Kui šokolaadi salaami on tahenenud, on aeg viimistleda see viimaste dekoratiivsete detailidega, mis annavad sellele tõelise salaami välimuse. Võta kook kilest välja, puista see üle peene tuhksuhkruga, mis imiteerib ehtsa salaami pinnale tekkivat valget hallituskihi sarnast välimust. Viimaks, kui soovid, võid ka nöörid peale siduda, et efekt oleks tõepoolest muljetavaldav.

Šokolaadi salaami sobib hästi nii pidulauale kui ka kingituseks. Selle valmistamine on lihtne, kuid tulemus näeb välja nagu midagi keerukat ja eripärast. Lõika seda viiludeks ja serveeri koos kohvi või tee kõrvale. See on magustoit, mis toob naeratuse nii suurtele kui ka väikestele, pakkudes igas ampsus täiuslikku kombinatsiooni šokolaadist, krõmpsuvatest küpsistest ja pähklitest.

Proovi šokolaadi salaamit ja lisa oma magusalauale veidi loomingulist stiili!

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: insidetherustickitchen.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.