Retsept | Traditsiooniline Rootsi jõulusink ehk julskinka

Retsept | Traditsiooniline Rootsi jõulusink ehk julskinka

Jõulusingi valmistamine Rootsis on pärit nende vanadest rahvakommetest, mille traditsiooni ka tänapäeval jätkatakse. Seetõttu tehakse jõulude ajal Rootsis jõulusinki enamus rootsi peredes.  Tänapäeval valmistavad nad seda ülilihtsalt. Poest ostetakse juba eelnevalt valmis küpsetatud sink, mida kodus glasuuritakse sinepi, muna ja saiapuruga.

Koostis:

1 juba valmis küpsetatud soolasink (2-3 kg)
1 muna
2 sl sinepit
1 dl saiapuru

Valmistamine:

Kõigepealt tuleks singilt eemaldada võrk, et selle küpsetamisel jääks liha ühtlasemaks ja pehmemaks. Kui see tehtud, tuleks sink asetada ahjuvormi, mis sobib ahjuküpsetuseks ja on piisavalt ruumikas, et võimaldada singi ümber vaba õhuringlust. Seejärel võiks hakata valmistama sinepi-munasegu, mis lisab singile küpsetamisel maitseid ja aitab peale jääva saiapuru külge kleepuda. Selleks võetakse paar muna ning vahustatakse need kergelt läbi, kuni munavalge ja -rebu on omavahel segunenud. Muna segusse lisatakse sinepit, mis võib sõltuvalt maitsest olla mahedam või teravam. Segu tuleb hästi läbi segada, et koostisained ühtlustuksid.

Valmis munasinepi segu kantakse singi pinnale pintsliga, püüdes katta kogu liha võimalikult ühtlaselt, et kõik maitsed saaksid küpsetamise ajal singisse imbuda. See kiht aitab ka singil niiskust säilitada ja takistab liigset kuivamist kõrgel kuumusel küpsetades. Järgmisena tuleks sink üle raputada saiapuruga, milleks võib kasutada näiteks riivitud saia, röstsaiapuru või valmis saiapuru, mida on saadaval ka poelettidel. Saiapuru lisab singile mõnusa krõbeda kooriku ning küpsetamise lõppedes mõjub see ahvatlevalt kuldpruunina.

Sink asetatakse eelsoojendatud ahju temperatuuriga 225 kraadi. Sellisel kuumusel küpsetatakse sinki umbes 15 minutit. Selle aja jooksul hakkab sinepi-munasegu singi pinnal kergelt karamellistuma, samal ajal kui saiapuru muutub krõbedaks ja kuldseks. Kuumutusprotsess toob esile singi naturaalsed maitsed, samal ajal hoides liha mahlase ja pehmena. Kui sink on küpsenud ja saavutanud ilusa kuldse tooni, võetakse see ahjust välja ja asetatakse jahtuma. Oluline on lasta singil jahtuda ühtlaselt, et kõik mahlad jääksid liha sisse. Selleks soovitatakse sink katta fooliumiga, mis aitab liha sisetemperatuuril aeglaselt langeda, säilitades niiskuse. Kui võimalik, tasuks sink asetada jahedamasse ruumi, kus liha saaks rahulikult jahtuda, ilma et see liiga kiiresti jahtudes oma mahlakust kaotaks.

Singile fooliumiga kaetuna jahedamas ruumis jahtumine aitab säilitada selle niiskust ning tagab, et singi sisemus jääb mahlane ja pehme. See mõjutab oluliselt singi tekstuuri ja maitset, kuna liha sisemised mahlad ja rasvad ei kuiva välja. Samuti aitab fooliumi all jahtumine singi säilivust pikendada, kuna see kaitseb liha õhu käes oksüdeerumise ja kuivamise eest. Serveerimiseks lõigatakse singist vajaminev kogus õhukesi või paksemaid viile vastavalt soovile. Ülejäänud sink peaks jääma fooliumiga kaetult külmkappi, kus seda saab hoida kuni järgmise kasutuseni. Sink peaks toatemperatuuril viibima võimalikult vähe aega, et säilitada oma värskus ja kvaliteet.

Retsept | Traditsiooniline Rootsi jõulusink ehk julskinka
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.