Õue ja maja kaunistamine jõulude ajal

Jõulud terrassil

Talve saabumine toob endaga kaasa erilist elevust, mida ei saa kuidagi võrrelda ühegi teise aastaajaga. Kui esimesed lumeräitsakad õrnalt maad katavad ja nende vaevumärgatav sätendus peegeldub külmas talvevalguses, täidab südamed eriline ootusärevus.

See ootuse tunne on seotud eelseisvate pühadega, mis on täis rõõmu, soojust ja ühtsustunnet. Need esimesed lumehelbed on justkui signaal, mis äratab meid igapäevaelu rutiinist ning kutsub üles looma erilist pühade atmosfääri. Kõik algab pealtnäha pisiasjadest – pehmed lumevaibad õuel ja puud, mille oksad on kaetud härmatisega, loovad mulje, nagu oleks maa ise riietunud pidurüüsse. Kogu see maagiline ümbrus tekitab meis soovi muuta oma kodud ja aiad kohaks, mis peegeldaks seda looduse kingitud ilu ja harmooniat. Kaunis talvine aed, mis särab lumevalguses, on justkui kutse veeta rohkem aega koos oma lähedastega.

Aeg justkui peatub, kui astud õue ja tunned, kuidas külm värske õhk täidab kopsud ja valged lumehelbed langevad tasa su õlgadele.See hetk, mil kogu maailm on justkui vaikselt tardunud, pakub hindamatuid võimalusi nautida lihtsaid rõõme – olgu selleks ühised jalutuskäigud või mõni lõbus tegevus koos lastega. Talvine koduaed, mida on hoolikalt kaunistatud, muutub justkui elavaks postkaardiks, mis säilitab igavesti need unustamatud hetked, mis on veedetud pereringis. Need on hetked, mis ei ole seotud suurejooneliste plaanidega, vaid hoopis väikeste ja siiraste hetkedega, kus üksteise seltskond ja koosolemine on kõige olulisemad.

Kui sageli arvatakse, et pühade ajal tuleb suurejoonelisi dekoratsioone soetada poest või tellida midagi erilist, siis tegelikult on võimalik kogu vajalik leida loodusest endast. Loodus pakub oma rikkalike ressurssidega lõputuid võimalusi luua ainulaadseid ja ilusaid kaunistusi, mis on täidetud just selle aastaaja iluga. Ükskõik, kas on tegemist kuuseokste, männiokste või samblaga, kõik need elemendid kannavad endas sügavat sümboolikat ja loovad oma lihtsuses sooja, hubase atmosfääri. Näiteks võib ette kujutada, kuidas suured ja lopsakad kuuseoksad saavad kauniks fooniks välisukse või aia kaunistamisel, andes kogu ümbrusele kohe piduliku ja maalähedase tunde. Männikäbid, mis on leitud metsast või aias lebamas, muutuvad isetegemise käigus tõeliselt pilkupüüdvateks dekoratsioonideks, kui neid kombineerida erinevate paelte või väikeste valgete detailidega, mis jäljendavad lumevalgust.

Need looduslikud elemendid annavad palju ruumi isetegemiseks ja loovuseks. Nende lihtsus ei tähenda sugugi igavust, vaid hoopis vastupidi – nende kaudu saab väljendada igati isikupärast ja ainulaadset stiili. Näiteks kui siduda looduslikke materjale omavahel, võib luua eripäraseid dekoratiivseid elemente, mis sobivad igasse ruumi või aia nurka. Isevalmistatud jõuluehted, mis on meisterdatud armastusega, kannavad endas isiklikku lugu ja aitavad muuta iga jõuluhetke eriliseks. Kõik need väikesed detailid – alates looduslike materjalidega kaunistatud pärgadest, lõpetades väikeste käsitsi valmistatud kingitustega – aitavad luua kodus atmosfääri, mis on soe, kutsuv ja hubane. Talveaias viibimine ja looduslike elementide kasutamine kaunistamisel toob kaasa tunde, et oled seotud millegi suurema ja püsivamaga kui lihtsalt pühade aeg. Iga oks, käbi ja leht on justkui väike osa loodusest, mis kannab endas ajatuid väärtusi ja tundeid. Kõik need detailid sulanduvad kokku, moodustades harmoonilise terviku, mis kutsub sind ja sinu lähedasi peatuma, hindama ja nautima hetke. Selles pühademaailmas, mida lood oma kodu ümber ja sees, on igal inimesel oma koht – igaüks tunneb end vajalikuna, igaüks leiab endale midagi erilist.

Kui vaadata seda tervikuna, siis võib öelda, et kodu ja aia kaunistamine on justkui loomise protsess, mis aitab meid pühade ajal üksteisele lähemale tuua. See ei tähenda ainult füüsilist tegevust, vaid ka vaimset ja emotsionaalset ühendust nende hetkede ja inimestega, kellega koos neid iluhetki kogetakse. Jõulumeeleolu loomine ei ole mitte ainult suurte ja kallite kaunistuste küsimus, vaid pigem hoolikalt läbimõeldud ja südamega loodud keskkonna loomine. See on midagi, mida saame jagada oma pere ja sõpradega, luues mälestusi, mis jäävad meelde kauemaks kui üks talv.

Kaunistuste isetegemine on võimalus lisada oma kodule ja aiale tõeliselt isikupärane puudutus, tuues sisse ka veidi loovust ja mängulisust. Loodus pakub lõputult materjale, mille abil saab luua unikaalseid dekoratsioone, mis on lihtsad, kuid tõeliselt kaunid. Siin on veel mõned ideed, kuidas looduslike elementide ja koduste vahenditega valmistada ise erilisi pühadekaunistusi:

Üks kõige lihtsamaid ja samas ka efektsemaid kaunistusi on valmistatud männikäbidest. Männikäbid saab koguda metsast või pargist ning neid saab kaunistada mitmel erineval moel. Kui soovid luua lumist efekti, võid käbisid kergelt valge värviga pintseldada või neid spreivärviga katta. Kui käbid on kuivama jäetud, võib neid kasutada eraldiseisvate kaunistustena või kombineerida näiteks looduslike paelte ja kuuseokstega, et teha nendest kaunis pärg välisuksele või riputada neid jõulukuusele. Ka pisikesed jõulutähed või läikivad paelad lisavad elegantsi ja pidulikkust.

Teine väga populaarne ja samas ka lihtne lahendus on kuivatatud apelsiniviiludest kaunistuste valmistamine. Kuivatatud apelsinid lisavad kaunistustele nii lõhna kui ka värvi. Selleks lõika apelsinid õhukesteks viiludeks ja kuivata neid kas ahjus madalal kuumusel või jäta päikeselise aknalaua peale kuivama. Kui viilud on täielikult kuivanud, saad neid kasutada mitmel viisil: võid need riputada paelte abil jõulukuusele, kombineerida kaneelikoorte ja kuuseokstega või teha neist kaunistavaid girlande, mida saab paigutada nii siseruumides kui ka õue. Apelsiniviilud annavad ruumile kohe erilise ja looduslähedase hõngu.

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.