Vana maja maagilised jõulud

Maakodu jõulud võluvas talumajas

Vana maja maagilised jõulud viivad meid Rootsi, kus selliseid traditsioonilisi, punase fassaadiga majasid võib kohata tihti keset metsikut loodust. Neis majades tundub, et aeg käib omas tempos, justkui tsivilisatsioonist eemal. Üks selline võluv hoone, ehitatud algselt 19. sajandi keskel sõdurite kasarmuks, leidis 2016. aastal uue elu, kui üks perekond selle avastas ja otsustas põhjalikult renoveerida. Eesmärk oli luua tänapäevased elutingimused, samas säilitades maja ajaloolise hõngu. Maja renoveerimisel tuli teha palju tööd: puudusid nii WC ja dušš kui ka korralikud eluruumid. Fassaad oli kulunud, aknad vajasid uuendamist ja korralik küttesüsteem puudus sootuks. Eelnevalt oli maja kasutusel suvemajana, kuid pärast põhjalikku renoveerimist muutus see pere hubaseks koduks.

Maja pindala on 91 ruutmeetrit ja see on kujundatud hoolikalt vanaaegse stiili ja hubase atmosfääri säilitamise eesmärgil. Esikust sisenedes avaneb vaade kodusesse kööki, mille põrandat katab tugev laudpõrand, mida omakorda kaunistavad käsitsi kootud kaltsuvaibad. Köögimööbel on valmistatud puussepa käe all ja kaetud Gysinge linaõlivärviga, mille soe hallikasroheline toon lisab köögile rahuliku ja kutsuva meeleolu. Seinad on ehitatud puitliistudest ja värvitud Ottossoni umber halli tooniga, mis on ajastutruu ning elegantne. Klassikalised rippvalgustid laes lisavad ruumile soojust ja valgust. Köögi keskpunktiks on vana köögilaud, mis on pühade ajaks kaetud valge laudlinaga, millele on lisatud lihtsad, kuid elegantsed jõulukaunistused — kuuseoksad ja kuivatatud apelsiniviilud. Sinimustriline portselan ning linased salvrätid, mida kaunistavad kuuseoksad ja kuldsed servjetid, loovad tõelise jõulutunde. Sellele perele on jõulud alati palju tähendanud ning nüüd, koos lastega, on pühadeaeg majas taas täis maagiat.

Köögi kõrval asub elutuba, mis on tapetseeritud tapeediga, mis on taas tootmisse toodud vana tapeedi koopia. Kuigi elutuba ei ole suur, on see ideaalne paik perele, kes naudib seal aja veetmist kamina ees. Varem majas olnud kaminad olid kahjuks juba enne pere sissekolimist välja visatud, kuid renoveerimise käigus toodi majja uus malmahi — Royal Vikingi mudel, mis on kasutusel olnud juba 150 aastat. See sobib ideaalselt vanasse majja, tuues endaga kaasa traditsioonilise sooja hõngu.

Ülemisel korrusel asub pererahva magamistuba, millele on pärast sissekolimist antud uus elu. Seinad ja lagi olid varem värvimata, kuid nüüd on ruum saanud värske ja hubase kujunduse. Pere magab voodis, mille peats on tehtud vanast köögidiivanist — mööblitükist, mis on läbi aegade olnud paljude jaoks magamiskoht. Magamistoa kõrval asub lastetuba, kus pere noorim magab nagu väike prints oma kaunis antiikses puidust voodis.

Vana pruun puhvetkapp on saanud jõulukaunistuseks kuivatatud apelsinidest vaniku.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Fotod: Carina Olander, expressen.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist JÕULUD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.