Saarega köök põhjamaises Rootsi kodus

Saarega köök põhjamaises Rootsi kodus

Köögi kujundamisel on oluline igale detailile tähelepanu pöörata, et lõpptulemus oleks mitte ainult esteetiliselt meeldiv, vaid ka funktsionaalselt efektiivne ja kasutajasõbralik. Köögisaare lisamine ruumi keskpunktiks loob erakordse võimaluse viia see harmoonia täiesti uuele tasemele. Kui saar asetseb köögi südames, tuleks kindlasti arvestada ruumiga selle ümber. Jätma peaks vähemalt ühe meetri vaba liikumisruumi, kuid mida rohkem on avarust, seda mugavam ja loomulikum on köögis toimetamine. See ruum annab võimaluse liikuda sujuvalt ümber köögisaare ja luua dünaamiline, voolav töövoog, mis toetab nii igapäevaseid toiminguid kui ka suuremate pidusöökide ettevalmistusi.

Köögisaar on justkui keskpunkt, kus kohtuvad praktilisus ja elegants. Lisaks visuaalsele efektile, mille saar kööki toob, on see ka funktsionaalsuse tipp. Paljud pered ja seltskonnad naudivad saare ümber kogunemist – see pole enam pelgalt tööpind, vaid sotsiaalne ruum, kus inimesed saavad suhelda ja olla osa kokkamise protsessist. Saarele võib paigutada pliidi või ahju, mis võimaldab kokkajal olla osa vestlusest ja toiduvalmistamise protsessist korraga. Tõepoolest, selline lahendus soosib seltskondlikkust ning loob võimaluse külalistel istuda kokkamise ajal otse saare ääres, kui nad soovivad jälgida, kuidas toit valmib, või lihtsalt nautida jutuajamist perenaise või -mehega.

Lisaks sellele võib köögisaare serva kasutada baariletina. See lihtne, kuid geniaalne lahendus pakub mitmekesist kasutusvõimalust – baarilett on ideaalne koht kiireks hommikusöögiks või kohvi nautimiseks, samas kui ülejäänud saare pind jääb toiduvalmistamiseks või ettevalmistustöödeks. Baariletiga saare ääres saavad istuda paar külalist, kes saavad seal veeta aega nii kokkaja kõrval olles kui ka veiniklaasi taga rahulikult aega nautides. Selline paindlikkus annab igale köögile ainulaadse iseloomu, muutes selle multifunktsionaalseks keskuseks, kus toimuvad nii praktilised kui ka sotsiaalsed tegevused.

Kujutlusvõimele annab tiivad köögi visuaalne keel. Näiteks, antud fotodel, kus domineerib modernne ja rahulik helehall köögimööbel, on mööbli uksekäepidemed hoolikalt valitud messingist. See peen metallist detail toob kergelt esile modernse köögi minimalistliku disaini, andes samal ajal soojust ja tekstuuri, mis lisab visuaalset sügavust. Selline harmoonia peegeldub ka köögisaare tööpinnas, mis on valmistatud elegantsetest Carrara marmori plaatidest. Carrara marmor on tuntud oma luksuslikkuse ja ajatu ilu poolest. Selle õrn läbikumav pind, mis valguse käes näib peaaegu pärlendav, toob kööki pehmuse ja õhulise kerguse. Samuti on see äärmiselt vastupidav materjal, mis suudab hästi vastu pidada intensiivsele köögitööle, olles samal ajal ka kergesti hooldatav ja püsivalt kaunis.

Valgustus mängib igas ruumis olulist rolli, kuid köögis, kus toimub palju erinevaid tegevusi, on see lausa asendamatu. Tööala kohal ripuvad kolm lihtsa, kuid stiilse disainiga rippvalgustit, mis on paigutatud täpselt sellesse kohta, kus neid kõige rohkem vaja on. Valgus aitab mitte ainult luua meeldivat atmosfääri, vaid on ülimalt oluline ka praktilisest vaatenurgast, kuna köögis töötamine eeldab head valgustust. Need lambid, oma tagasihoidliku, kuid siiski väljapaistva disainiga, annavad ruumile lisamõõtme, olles suurepäraseks abivahendiks iga söögitegemise protsessi juures. Köögi teises seinas on hoolikalt planeeritud eraldi hoiustamisala. See osa köögist on pühendatud veinidele – täiuslik lahendus veiniriiulitele, kus saab elegantselt hoiustada erinevaid veinipudeleid. Selline sektsioon ei ole mitte ainult praktiline, vaid lisab köögile veel ühe luksusliku ja rafineeritud elemendi. Veinipudelite hoiustamiseks mõeldud riiulid on täpselt kohandatud ning annavad köögile lisaväärtuse, pakkudes samal ajal silmailu ja elegantsi.

Kõige suurem köögi sotsiaalse saare eelis on aga selle mitmekülgsus. Suurele saarele on võimalik paigaldada integreeritud pliit, mis vabastab teised tööpinnad ja jätab rohkelt ruumi ettevalmistustöödeks. Pliidi integreerimine saaresse võimaldab toiduvalmistamise keskpunktiks muutuda saareks endaks, jättes kokkajale avara ülevaate kogu ruumist ja võimaldades külalistel või pereliikmetel köögis askeldamise ajal tema läheduses viibida. Selline lähenemine on ülimalt praktiline ning rõhutab kaasaegse köögi sotsiaalset olemust – koht, kus kõik saab kokku: toiduvalmistamine, seltskondlikkus ja nautlemine.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.