Retsept | Kaneelirullid

Retsept | Kaneelirullid

Tainas:

2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid

Täidis:

100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli

1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)

Valmistamine:

Selle retsepti puhul on tegemist klassikalise pärmitaina valmistamise ja küpsetamise protsessiga, kus tähelepanu tuleks pöörata nii taina õigele konsistentsile kui ka maitsva täidise valmimisele. Alustuseks tuleb valmistada ette kõik koostisosad. Piima kogus on täpselt määratud ning selle kuumutamisel on oluline, et see muutuks käesoojaks. Temperatuur ei tohi olla liiga kõrge, sest see võib mõjutada pärmi aktiivsust. Pärm tuleb esmalt pehmendada ja segada suhkruga, et see muutuks ühtlaseks massiks. Suhkur aitab pärmil kiiremini aktiveeruda ning selle lahustumisel muutub tainas kohevamaks. Kui pärm, suhkur ja sool on ühtlaselt segunenud, valatakse juurde soojendatud piim. Jälgi, et suhkur oleks täielikult piimas lahustunud, et tainas tuleks ühtlane ja pehme.

Kui piim on pärmisegu sees, võib hakata tasapisi lisama jahu. Jahu tuleks sõeluda tainasse järk-järgult, pidevalt segades, et tainas saavutaks sobiva paksuse ja ühtlase tekstuuri. Jälgi hoolikalt, et ei jääks tükke ja et kogu jahu oleks tainasse korralikult segunenud. Kui jahu on lisatud ja tainas hakkab juba kausis paksenema, on aeg lisada pehme või. Selleks, et tainas jääks siidine ja elastne, tuleks või enne kasutamist toatemperatuurile tuua, nii et see oleks piisavalt pehme, et tainasse kergesti seguneda. Või muudab taina rikkalikuks ja aitab kaasa selle õigele struktuurile.

Sõtkumine on võtmetähtsusega protsess. Sõtku tainast seni, kuni see hakkab eralduma nii kätest kui ka kausi küljest. See on oluline märk sellest, et tainas on saavutanud õige tekstuuri ja elastsuse. Kui tainas on piisavalt sõtkutud, tuleb lasta sel kerkida. Selleks aseta tainas sooja kohta, kata puhta rätikuga ja lase tal kerkida ligikaudu tund aega. Selle aja jooksul muutub tainas kohevamaks ja maitsed settivad ühtlasemalt. Samas tuleb valmis seada ka täidis, mis koosneb võist, suhkrust ja kaneelist. Või peaks samuti olema toatemperatuuril, et seda oleks lihtne vahustada. Sega võid suhkruga kuni saad ühtlase, kreemja massi, seejärel lisa kaneel. Kaneel annab täidisele iseloomuliku magusa ja sooja maitse, mis on selle küpsetise südameks. Täidise valmistamisel on oluline, et kõik koostisosad seguneksid põhjalikult, et magus kaneelisegu jõuaks igale tainakihile.

Kui tainas on piisavalt kerkinud, tuleks tööpind jahuga kergelt üle raputada, et tainas ei jääks pinnale kinni. Seejärel rulli tainas lahti umbes 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Rullimisel tuleks hoida tainas ühtlane ja mitte liiga õhuke, sest see võib mõjutada täidise püsivust ja küpsetise tekstuuri. Nüüd määri võine kaneelisegu kogu rullitud tainale. Määret võiks olla piisavalt, et see kataks taina ühtlaselt, samas jälgides, et segu ei oleks liiga paks, kuna see võib küpsetamisel tainast läbi imbuda ja muuta küpsetise tekstuuri liiga raskeks. Kui kogu pind on seguga kaetud, võib täiendavalt raputada peale veel ühe supilusikatäie kaneeli-suhkrusegu, et tugevdada magusa ja kaneelise maitse intensiivsust.

Edasi tuleb tainas murda pikuti pooleks, et saada täidisega kaetud tainakihtide vahele rohkem maitseid. Sellele järgnevalt lõika saadud tainast 12 riba, millest igaühe ülemine osa peaks jääma terveks, samas kui alumine osa lõigatakse lahti, et saaks vormida keerduvaid ribasid. Keerates saadki vormida ilusad ja dekoratiivsed pätsikesed, mis annavad küpsetisele lisaks maitsele ka visuaalset atraktiivsust. Enne küpsetamist lase vormitud pätsidel veel 10 minutit kerkida, et tainas saaks pehmeks ja kohevamaks. Kui see aeg on möödunud, aseta küpsetised eelkuumutatud ahju, mis peaks olema seatud 200 kraadi juurde. Küpseta pätsikesi 20-25 minutit, kuni nad on kuldpruunid ja õrnalt krõbedad pealt.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: stocksy.com

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.