Kuidas hooldada ja puhastada ehteid?

Kuidas hooldada ja puhastada ehteid?

Ehted on väärikad ja kaunid aksessuaarid, mis võivad ajaga muutuda üha hinnalisemaks, eriti kui neid õigesti hooldada ja kaitsta. Väärismetallist valmistatud ja hoolikalt disainitud ehted annavad meie välimusele erilise sära ning tihtipeale on neil ka sügavam emotsionaalne väärtus. Ent nagu kõik kaunid asjad, vajavad ka ehted hoolt ja tähelepanu, et säilitada oma esialgne ilu ja vältida liigset kulumist. Vale hooldamine või tähelepanematus võib viia olukorrani, kus ehted kaotavad oma läike või isegi kahjustuvad pöördumatult. Õige hooldus mitte ainult ei hoia ehteid kaunina, vaid aitab vältida ka kulumist, kriimustusi ja muid kahjustusi, mis võivad ehete väärtust ja esteetilist mõju oluliselt vähendada.

Esimene oluline samm ehete hooldamisel on teadlikkus sellest, kuidas erinevad välismõjud võivad neid mõjutada. Kosmeetikatooted, nagu parfüümid, meik ja kreemid, sisaldavad tihtipeale kemikaale, mis võivad ehete pinda kahjustada, eriti kui tegemist on väärismetallidega. Kuna sellised tooted võivad tekitada ehete pinnale keemilisi reaktsioone, on soovitatav alati ehted kanda alles pärast kosmeetika pealekandmist. Kui järgida põhimõtet, et ehted on viimased esemed, mida enne kodust lahkumist kantakse ja esimesed, mis koju jõudes eemaldatakse, on juba oluline samm nende kaitsmisel tehtud. Samuti tuleks meeles pidada, et kuigi ehted võivad kaunistada igapäevast välimust, ei pruugi need olla kõige sobivamad kandmiseks igas olukorras.

Päikesevalgus ja liigne kuumus on samuti tegurid, mis võivad ehete pinda kahjustada, muutes need tuhmiks ja kahandades nende ilu. Otsese päikesevalguse käes hoidmine võib eriti hõbeehetele mõjuda negatiivselt, kiirendades nende oksüdeerumist ja tuhmumist. Parim viis ehete kaitsmiseks on hoida neid kohas, kus otsene päikesevalgus neile ei lange, näiteks spetsiaalses ehtelaekas või vooderdatud ehtekarbis. Nii saab vältida ka füüsilisi kahjustusi, nagu kriimustused ja kulumine, mida võib põhjustada ka liiga tihedalt koos hoidmine. Ehted peaksid olema eraldi hoiustatud, et vältida nende omavahelist hõõrdumist ja kriimustamist, eriti kui tegemist on erinevate metallidega. Kuld ja hõbe on mõlemad suhteliselt pehmed materjalid, mis võivad teineteist kahjustada, kui neid koos hoida.

Kui räägime ehete kandmisest igapäevaselt, tuleks olla ettevaatlik ka teiste füüsiliste tegevuste juures, mis võivad ehteid kahjustada. Näiteks ei ole soovitatav kanda ehteid magamise ajal. Kuigi see võib tunduda mugav, on ehetega magamine tegelikult üks sagedasemaid põhjuseid, miks ketid lähevad sõlme või kaotavad oma kuju. Ripatsid võivad kergesti viga saada, kui need jäävad kehakaalu alla või tõmbuvad ebasobivatesse asenditesse. Samuti võib juhtuda, et mõni kiviga ehe kaotab oma kivi, kui ehe satub öise liikumise käigus surve alla. Füüsilise töö tegemisel, olgu see majapidamistöö, aiatöö või sportimine, tuleks samuti olla ettevaatlik ning võimalusel ehted eemaldada. Higi ja muud kehavedelikud võivad reageerida metalli pinnaga, muutes selle tuhmiks ja kiirendades oksüdeerumist.

Niiskus ja vesi on samuti ehete suurimad vaenlased. Olgu tegemist duši, vanni või saunaga, ehted tuleks alati enne selliseid tegevusi ära võtta. Vesi, eriti kuum või kloori sisaldav, võib kahjustada mitte ainult metalli, vaid ka kivisid ja muid vääriskividega kaunistusi. Samuti ei tohiks ehteid hoida niisketes kohtades, nagu vannitoad, kus õhuniiskus on pidevalt kõrge. See võib soodustada ehete kiiret oksüdeerumist ja pinnakahjustuste tekkimist. Ehted tuleks enne nõudepesemist või isegi kätepesu eemaldada, sest igasugune kokkupuude veega võib mõjutada nende kestvust ja välimust.

Õrnus on võtmetähtsusega ka siis, kui rääkida ehete mehhaanilisest koormusest. Ehted on tihtipeale valmistatud õrnadest metallidest ja väiksemad detailid võivad kergesti puruneda, kui neid järsult või liiga palju painutada. Näiteks ketid ja käeketid võivad murduda, kui neile liiga palju jõudu rakendatakse. Eriti hoolikas tuleb olla kividega ehete puhul, kuna liigse painutamise tulemusena võib kivi pesast välja kukkuda. Seetõttu tuleks alati jälgida, et ehted oleksid kaitstud igasuguse liigse füüsilise jõu või paindumise eest.

Ehete puhastamine on oluline osa nende hooldusest. Regulaarne puhastamine aitab säilitada ehete sära ja hoida need võimalikult kaua heas korras. Parimad tulemused saavutatakse spetsiaalsete puhastusvahenditega, mis on mõeldud just konkreetsete metallide ja kividega ehete jaoks. Näiteks kuld- ja hõbeehted tuleks poleerida spetsiaalsete poleerimislappidega, mis ei kahjusta metalli pinda. Tavalised paberrätikud või salvrätid võivad olla liiga abrasiivsed ja jätta pinnale kriimustusi. Lisaks spetsiaalsetele puhastusvahenditele võib kodustes tingimustes kasutada ka pehmet lappi, millega ehted igal õhtul pärast kandmist õrnalt üle pühkida, et eemaldada mustus ja rasu. Aeg-ajalt võib teha ehetele põhjalikumat puhastust, kasutades selleks sooja vett ja õrnatoimelist nõudepesuvahendit.

Kodustes tingimustes on kõige lihtsam ja turvalisem viis ehete puhastamiseks sooja vee ja väikese koguse õrnatoimelise pesuvahendi segu. Ehted tuleks selles lahuses õrnalt puhastada, seejärel korralikult loputada ja kuivatada pehme lapiga. Kui ehetel on keerukamaid mustreid või raskesti ligipääsetavaid kohti, võib mustuse eemaldamiseks kasutada pehmete harjastega hambaharja. Ent hoolimata kodustest puhastusmeetoditest soovitatakse vähemalt kord aastas lasta ehted professionaalil üle vaadata ja puhastada, eriti kui tegemist on teemantehetega. Ehete regulaarne hooldamine aitab säilitada nende ilu ja väärtuse, võimaldades neil aastate jooksul särada ning pakkuda rõõmu ka tulevastele põlvedele.

 Tekst: aksessuaarid/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.