Hubane maakodu idüll, saja aasta vanuses majas

Hubane maakodu idüll, saja aasta vanuses majas

Selle 100 aasta vanuse hoone juures hakkab esimesena silma selle grandioossus ja ajatu ilu. See majesteetlik ehitis, mille seinad on näinud aastakümneid ajalugu, asub keset rikkalikku loodust. Ümberringi on lopsakas metsatukk, mis ümbritseb maja ja kõrvalhooneid, tekitades eraldatud ja rahuliku tunde. Ükskõik, millises suunas vaadata, avaneb pilkupüüdev vaade rohelusele, mis on täidetud elu ja värvidega igal aastaajal. Kevadel täitub see maakoht värskete õite ja linnulauluga, suvel varjutavad puud päikest, sügisel loovad kuldsed lehed võluva atmosfääri ja talvel kattub kõik pehme lumevaibaga.

Krundile viivad kaks valget väravat, mis paiknevad krundi piiril ja loovad sissepääsu suurele alale, mis laotub silmapiirini. Väravad on kui sümboolne tee loodusesse, andes kohe märku, et see on koht, kus aeg peatub ja kiire elutempo taandub. Krundile astudes avaneb teistsugune maailm, kus maaelu võlu pääseb täielikult mõjule. Igal pool on rikkalik rohelus: võimsad viljapuud, mille oksad on sageli täis mahlakaid õunu, pirne ja ploome, mitmekesised marjapõõsad, mis pakuvad igal suvel rikkalikku saaki, ning värviküllased lilled, mis loovad ilu ja lõhnade kombinatsiooni. Üks esimesi detaile, mida tähele panna, on kõrgete puude vahel paiknev kastanipuu, mis seisab kohe väravate kõrval. Kastan, mille suured laiad lehed annavad varju ja mille õitsemine kevaditi on tõeline vaatemäng, tervitab külalisi ning annab igal hooajal aias viibijatele palju ilu.

Maja ise on oma olemuselt nii klassikaline kui ka praktiline. Sellel on kaks eraldi sissepääsu, mis võimaldab majas erinevate ruumide vahel eraldatust, kuid samas säilitab see hoone oma terviklikkuse ja funktsionaalsuse. Üks sissepääs on spetsiaalselt mõeldud külalistele, pakkudes privaatsust ja mugavust nii neile kui ka pererahvale. Sisenedes avarasse esikusse, tekib koheselt kodune ja hubane tunne. Esik on piisavalt suur, et vastu võtta korraga mitmeid inimesi, ning väiksem garderoobiosa võimaldab külalistel mugavalt panna oma ülerõivad ja jalatsid. See lisab ruumile organiseeritust ja puhtust. Vahetult garderoobi kõrval on väike, kuid peenelt viimistletud tualettruum. Selle seinu katab traditsiooniline tapeet, mis sobitub hästi maja ajaloolise välimusega, pakkudes väikest, kuid elegantset puudutust. Majale on iseloomulik, et enamik aknaid on säilinud oma algupärases olekus – neid kaunistavad puhutud klaasid, mis annavad ruumidele erilise valguse ja tekitavad ainulaadse atmosfääri, mida kaasaegsete majade juures harva kohtab.

Üks tähelepanuväärsemaid ruume selles majas on söögituba. See avar ja valgusküllane ruum on koht, kus toimuvad igapäevased peresöögid, aga ka erilised koosviibimised. Söögituba on ühenduses väliterrassiga, mis toob looduse otse ruumi sisse. Terrassil toimuvad suvisel ajal grilliõhtud, kus hõrgud toidulõhnad täidavad õhku, ning samuti on seal võimalus korraldada pitsaõhtuid, kus iga pereliige saab luua oma lemmikpitsa. Sellised hetked jäävad kindlasti kauaks meelde. Terrassilt avanev vaade on lummav – silme ees laotub terve krunt koos viljapuude, muru ja lilledega, mis annavad tunde, et oled oma paradiisis.

Hubane maakodu idüll, saja aasta vanuses majas
Hubane maakodu idüll, saja aasta vanuses majas

Lai ja ilus originaalne puidust trepp viib ülemisele korrusele, kus asub magamistuba koos kauni rõduga.

Külaliste tualett, mille seintele on paigaldatud jumalik väikeseõieline tapeet.

Tumedamates toonides elutoa interjöör, mille põrandat katab kaunis kalasabaparkett. Põrandaliistud ja osaline puidust seinakate värvitud valgeks ja seetõttu tulevad esile ka pruunid taaskasutusest ostetud chesterfield nahkdiivanid, mis lähevad ühte mustrilise (pruunikates, beežides toonides) vaiba ja roheka tapeediga.  

Rohkete akendega valgeks värvitud veranda, kus asub väike kodukontor.

Sellel avaral rõdul naudib pererahvas suveõhtuti mõnusat õhtupäikest ja kaunist päikeseloojangut, mis langeb põldude taha.

Maja kõrvale on tehtud hubane, majaga ühes toonis külalistemaja, millel oma terrass, kus külalistel on võimalik nautida hommikukohvi ja päiksepaistet. Kas pole mitte võrratu?

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: bosthlm.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.