Koostis:
2 suuremat kanafileed
1 kimp värsket basiilikut
3 küüslauguküünt
5 tomatit
200g tomatipastat
soola ja pipart
1/4 tassi oliiviõli ja natuke võid
Valmistamine:
Alustuseks kuumuta pann keskmisel kuumusel, nii et see oleks piisavalt kuum, kuid mitte liiga kõrvetav. Lisa pannile veidi õli ja tükk võid – need koostisosad annavad roale rikkaliku ja pehme maitse, lisades ka veidi kreemisust. Oota hetk, kuni õli ja või on kuumuses sulanud ja hakkavad kergelt särisema, mis näitab, et nad on valmis teiste koostisosade lisamiseks.
Samal ajal lõika tomatid sektoriteks, et need küpseksid pannil kiiremini ja ühtlasemalt. Tomatite õige suurusega lõikamine aitab neil mahla eraldada, mis seguneb ülejäänud komponentidega ja annab toidule sügava maitse. Samuti haki küüslauk peeneks, kuna küüslaugu tükid peavad andma toidule maitset ilma liiga domineerimata.
Lisa lõigatud tomatisektorid ja hakitud küüslauk kuumale pannile, kus õli ja või on juba soojenenud. Kuumuta neid koostisosi pannil, aeg-ajalt segades, et tomatid hakkaksid pehmenema ja küüslauk muutuks kuldseks. Küpseta, kuni tomatid on muutunud pehmeks ja mahlaseks, luues rikkaliku baasi ülejäänud toidu jaoks. Sellel hetkel hakkavad tomatid ja küüslauk vabanema aroomidest, mis täidavad köögi sügava ja isuäratava lõhnaga.
Kui tomatid on pehmenenud, lisa pannile tomatipasta. See kontsentreeritud koostisosa süvendab tomati maitset, pakkudes roale täidlust ja intensiivsust. Lisa ka soola ja musta pipart maitsestamiseks – need klassikalised maitseained aitavad esile tuua kõikide koostisosade loomuliku maitse. Kuumuta segu veel umbes 10 minutit, lastes maitsetel omavahel seguneda. Selle aja jooksul muutub kogu segu ühtlaseks ja maitsed intensiivistuvad veelgi.
Nüüd lisa pannile kanafilee. Kui võimalik, vali õhuke kanafilee, et see küpseks ühtlaselt ja jääks mahlaseks. Kata kana tomatikastmega ja lase sel hautada keskmisel kuumusel ligikaudu 20 minutit. See aeg võimaldab kanal omastada kogu tomatikastme rikkalikke maitseid ning annab tulemuseks õrnalt ja mahlaselt küpsenud liha. Kana hautamine tomatikastmes muudab roa eriti maitsekaks, kuna mahlane kana täiendab tomati ja küüslaugu sügavust.
Lõpuks haki värske basiilik peeneks. Lisa basiilik segule vahetult enne serveerimist, et see säilitaks oma erkrohelise värvuse ja värske maitse. Basiilik lisab roale kergust ja aroomi, tuues tasakaalu tomati täidlusele ja küüslaugu soojusele.
Serveeri seda rooga pasta või riisiga – mõlemad sobivad ideaalselt täiendama rikkalikku kastet ning annavad roale toekama põhja.