Retsept | Kartuli ja õunasalat

Retsept | Kartuli ja õunasalat
Koostis
6 keedetud kartulit
1 tass herneid
2-3 õuna
50 g sellerit
200 g majoneesi või hapukoort
Sool maitse järgi
Suhkur maitse järgi
Sidrunimahl või rabarbrimahl (vajadusel, maitse järgi)
Maitseroheline (nt till või petersell)
1 tomat
1 porgand

Valmistamine

Salati valmistamise protsess algab kartulite keetmisest. Alusta sellest, et valid ühtlaselt suured kartulid, mis küpsevad ühtlaselt ja annavad roale täiusliku tekstuuri. Pane kartulid külma vette, lisa veidi soola ning keeda neid keskmisel kuumusel seni, kuni need on täiesti pehmed, kuid siiski piisavalt tugevad, et tükeldamisel oma kuju hoida. Seejärel nõruta kartulid ning lase neil täielikult jahtuda. Kartulite jahtumine on oluline, sest soojade kartulite segamine teiste koostisosadega võib muuta salati konsistentsi liiga pehmeks ja tükiliseks. Kui kartulid on jahtunud, koori need ja lõika ühtlasteks kuubikuteks. Selline tükeldamine tagab, et kõik koostisosad segunevad ühtlaselt ja iga suutäis on täis maitseid.

Järgmiseks vali paar värsket ja mahlast õuna. Ideaalis võiksid õunad olla veidi hapukad, sest need lisavad salatile mõnusat kontrasti magusa ja hapuka vahel. Koori õunad, et vältida kibeda maitse lisandumist ning lõika need väikesteks kuubikuteks, mis harmoneeruvad hästi kartulitega. Õunte lisamine salatisse annab sellele värskust ja kerget magusust, mis muudab roa veelgi nauditavamaks.

Salati värskuse ja vürtsikuse lisamiseks kasuta toorest sellerit. Seller on köögivili, mis oma krõmpsu tekstuuri ja kergelt vürtsika maitsega annab salatile erilise karakteri. Pese seller hoolikalt, eemaldades võimalikud mustusejäägid, ning seejärel riivi see peeneks. Riivitud seller jaotub salatis ühtlaselt ja lisab igale suutäiele mõnusat tekstuuri.

Kui kõik põhikoostisosad on ette valmistatud, on aeg need omavahel kokku segada. Võta suur kauss, et oleks piisavalt ruumi koostisosade mugavaks segamiseks. Lisa kaussi tükeldatud kartulid, õunad ja riivitud seller. Sega need õrnalt, et vältida koostisosade purunemist või liialt puruks minemist. Seejärel vali, kas kasutada majoneesi või hapukoort. Majonees annab salatile rikkaliku ja kreemise tekstuuri, samas kui hapukoor lisab kergust ja hapukust, mis muudab roa veidi värskemaks. Lisa valitud kaste tükeldatud koostisosadele ning sega õrnalt, kuni kõik koostisosad on kastmega ühtlaselt kaetud.

Maitsesta salat soola ja suhkruga, mis aitavad koostisosade maitseid tasakaalustada ja esile tuua. Oluline on lisada maitseained järk-järgult ning pidevalt maitsta, et vältida liiga tugeva või liiga maheda maitse tekkimist. Sidruni- või rabarbrimahla lisamine annab salatile värsket hapukust, mis sobib hästi kokku õunte magususega ning tasakaalustab majoneesi või hapukoore kreemisust. Mahl tuleks lisada vähehaaval, samal ajal maitsesegu proovides, et saavutada täiuslik tasakaal.

Kui salat on maitsestatud, on aeg see serveerimiseks valmis seada. Võta mõni oksake värsket maitserohelist – olgu see till, petersell või murulauk –, haki see peeneks ja puista salatile, et anda roale nii värsket maitset kui ka värvilist aktsenti. Lõpuks lõika küpsed, mahlased tomatid õhukesteks viiludeks ja aseta need salati peale. Tomatid lisavad roale nii värvi kui ka maitse sügavust, muutes selle visuaalselt atraktiivsemaks ja maitseküllasemaks.

Lase salatil enne serveerimist hetkeks seista, et kõik maitsed saaksid omavahel seguneda ja täienduda. Kui aega on, võid salati panna külmkappi, et see muutuks veelgi maitsvamaks ja värskendavamaks. Külmas seismine võimaldab maitsetel sügavamalt salatisse imbuda ja muudab iga suutäie nauditavamaks.

Kui salat on valmis ja hästi maitsestunud, serveeri see kenasti taldrikule. Iga suutäis peaks pakkuma täiuslikku tasakaalu erinevatest maitsetest ja tekstuuridest – pehme kartul, krõmpsuv seller, magus õun ja kreemine kaste, millele lisanduvad värske maitseroheline ja mahlased tomatid. See salat sobib suurepäraselt nii iseseisvaks roaks kui ka lisandiks erinevate roogade kõrvale, pakkudes rikkalikku maitseelamust, mis rahuldab igat gurmaani.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: casafassona.it

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.