Imeline talukompleks looduse südames

Imeline talukompleks looduse südames

Rootsis, kauni Östra Höle piirkonnas asuv talukompleks on tõeline ajaloopärl, kus looduslik ilu ja traditsiooniline arhitektuur on sulandunud ühte harmoonilisse tervikusse. Kogu ala on täidetud rahu ja vaikusega, mida rõhutab lopsakas taimestik ning maalilised põllumaad, mis ulatuvad silmapiirini. Sinav järv, mis piilub puude vahelt, ja taamal kõrguvad mäed lisavad ümbrusele veelgi enam sügavust ja ajatut ilu. See talu on justkui looduse ja inimese koostöö musternäide, kus vanade ehitiste ajalugu elab edasi, tuues igapäevaellu eheda kontakti minevikuga.

Kompleks koosneb kolmest suurepäraselt säilinud hoonest, millel kõigil on oma ainulaadne iseloom ja funktsioon. Kaks neist on elamud, mis on ajastutruult renoveeritud, säilitades kõik algupärased detailid, mis viivad tagasi ajas sajandite taha. Kolmas hoone on ait-tall, mille seinad räägivad lugusid vanast taluelust, olles tänapäeval muutunud paigaks, kus pererahvas saab korraldada pidusid ja koosviibimisi, jagades erilisi hetki pereliikmete ja külalistega. Ait-tall on ka sümboliks kohalike käsitööoskuste ja ehitustraditsioonide säilitamisest ning selle kiviseinad ja puitkonstruktsioonid peegeldavad oma aja parimaid meistrioskusi.

Talukompleksi juurde kuuluvad ka erinevad kõrvalhooned, mille seas on hobusetall ja laut. Need ehitised kannavad endas mitmekesist ajalugu ja lisavad paigale erilisust. Vanad laudseintega hooned loovad mulje, et iga nurga taga on ootamas uus lugu, mis paljastab killukese talu rikkalikust minevikust. Kõik need hooned koos aitavad luua täiusliku elukeskkonna, kus ajalugu ja kaasaeg eksisteerivad kõrvuti, pakkudes igale külalisele meeldejäävat kogemust ja äratades huvi nende mineviku vastu

Elamute sisemus peegeldab unustamatut atmosfääri, kus vanade aegade hõng ja ehedus on hoolega säilitatud. Palkseinad, mis on ajapikku omandanud sooja kuldpruuni tooni, laiad, tugevad põrandalauad ja kaunid kahhelahjud toovad majadesse hubasuse ja ajaloolise autentsuse. Kõik see loob atmosfääri, kus igal mööblitükil ja sisekujunduselemendil on oma eriline koht ja tähendus. Traditsioonilised puupliidid ja suured ahjud ei ole mitte ainult funktsionaalsed, vaid pakuvad ka esteetilist naudingut, mis lisab interjöörile erilise rahu ja hubasuse. Need on elamud, kus iga detail on hoole ja armastusega taastatud, et pakkuda võimalikult ehtsat elamust ja säilitada selle koha vaim.

Peamaja südameks on kindlasti köök, mis asub esimesel korrusel. See on ruum, kus vana puupliit ja suur ahi moodustavad sümbioosi nii praktilise kui visuaalse poole pealt. Köögis veedetud aeg tundub aeglasem, tähendusrikkam, justkui kutsudes veetma rahulikke hommikuid ja õhtuid perekonna ja sõprade seltsis. Suurtest akendest voogab sisse rikkalik päevavalgus, mis muudab köögi soojaks ja kutsuvaks ruumiks, kus toiduvalmistamine muutub justkui rituaaliks. Nendest akendest avanevad vaated on lummavad – igast suunast paistab osa talust ja ümberkaudsest loodusest, muutes köögi tõeliseks ühenduslüliks nii sise- kui välisruumi vahel.

Teisel korrusel asuvad magamistoad ja suur vannituba pakuvad privaatset ja rahulikku pelgupaika. Need ruumid on täis hubasust ja isikupära, olles samas kujundatud selliselt, et iga külaline tunneks end seal kohe koduselt. Igal toas on oma eriline hing ja iga tuba kannab endas isikupäraseid detaile, olgu selleks kaunid vaated või hoolega valitud sisustuselemendid. Vannituba, mille suurepärane planeering pakub nii mugavust kui esteetilist naudingut, on ideaalne koht lõõgastumiseks ja rahu leidmiseks. Magamistubade atmosfäär on justkui loodud selleks, et pakkuda sügavat und ja rahulikke öid, andes igale elanikule ja külalisele võimaluse lõõgastuda ja unustada igapäevaelu kiire tempo. See talu on midagi enamat kui lihtsalt hooned ja maa. See on elav koht, kus ajalugu ja tänapäev koonduvad üheks tervikuks, pakkudes võimalust sukelduda sügavale Rootsi maaellu ja kogeda autentset atmosfääri.

Hoovi teises servas asub vanema hõnguga 1882. aastal ehitatud maja, mille pererahvas on välja üürinud kultuuri- ja ajaloolise huviga puhkajatele. Paljudes tubades on näha vanad palkseinad, mõnedes neist aga tapeeditud seinad. See maja on kui ajarännak minevikku, pakkudes võimalust kogeda ehedat rootsi talu elu-olu.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.