Retsept | Lihapirukad

Retsept | Lihapirukad

Lihapirukad on väikesed soojuse ja armastuse kandjad, mille kuldse kooriku all peitub mahlane ja maitseküllane täidis. Iga amps avab ukse lapsepõlve mälestustesse ja kodusesse hubasusse, kus lihtsad hetked muutuvad eriliseks. Need pirukad räägivad loo hoolikalt hoitud retseptidest ja käte soojusest, mis on läbi aegade lohutust pakkunud

Koostisosad:

Pärmitaigen:

0,5 l piima
800 g jahu
120 g suhkrut
120 g võid
1 pakk kuivpärmi (12 g)
Näputäis soola

Täidis:

400 g hakkliha
2 keskmist sibulat
3 keedetud muna
Soola
Musta pipart

Valmistamine:

Soojenda piim umbes 50 kraadini, et see oleks käesoe, kuid mitte kuum. Võta suur segamiskauss ja lisa sinna soe piim, suhkur ning pool jahust, mis on eelnevalt segatud kuivpärmi. Sega kõik ühtlaseks massiks ja kata kauss puhta rätikuga. Lase tainal 20 minutit soojas kohas eelkerkida, kuni see muutub õhuliseks ja hakkab kergelt mullitama.

Kui eelkerkimiseks vajalik aeg on möödas, lisa tainasse näputäis soola, ülejäänud jahu ja sulatatud või. Sõtku tainast, kuni see muutub ühtlaseks ja elastseks. Kui tainas kleepub käte külge, puista sellele veidi jahu. Vormitud tainapall puista õrnalt üle jahuga, kata taas rätikuga ja lase soojas kohas kerkida, kuni selle maht on kahekordistunud. See võtab umbes ühe tunni.

Kuumuta suurel pannil õli ja prae hakkliha koos peeneks hakitud sibulaga, kuni hakkliha on ühtlaselt pruunistunud. Maitsesta segu soola ja musta pipraga vastavalt maitsele. Lase praetud segul jahtuda ja sega seejärel hulka keedetud ja hakitud munad, et täidis oleks ühtlane ja maitseküllane.

Kerkinud pärmitaigen rulli õhukeseks ja lõika sellest välja ümmargused kettad. Aseta igale kettale supilusikatäis täidist ja suru taina servad hoolikalt ümber täidise kinni, moodustades piklikud pirukad. Enne küpsetamist lase pirukatel veel veerand tundi kerkida. Seejärel pintselda pirukad pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta neid 185-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pirukad on kuldpruunid ja seest küpsenud.

Kui soovid eriti pehmet ja õhulist tainast, võid lisada veidi rohkem võid või kasutada rasvasemat piima. Täidisesse võib maitseks lisada ka hakitud värskeid ürte, nagu petersell või till. Serveeri pirukaid soojalt ja naudi nende rikkalikku maitset ning krõbedat koorikut.

Retsept | Lihapirukad
Retsept | Lihapirukad
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Scandinavian home

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.