Retsept | Vürtsmoos õunaga

Retsept | Vürtsmoos õunaga

Koostis:

350 g hapukaid õunu
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
1 väike punane tšillipipar
50 g rosinaid
100 g kuivatatud jõhvikaid
1,5 dl moosisuhkrut
2 dl vett
5 sl õunaäädikat
0,5 tl soola
1 pakk rebitavat seapraadi röstitud sibulatega

Valmistamine:

Valmistamise protsessi alustamiseks võta kõigepealt 350 grammi hapukaid õunu. Vali õunad, mis on tugevad ja mahlased, kuna need annavad moosile rikkaliku tekstuuri ja täidlase maitse. Alusta õunte koorimisest, eemaldades hoolikalt õhukese kesta, et viljaliha säiliks puhtana ja õrnal. Kui õunad on kooritud, lõika need neljaks ja eemalda südamik koos seemnetega. Seejärel lõika õunad ühtlasteks kuubikuteks, et need keetes ühtlaselt laguneksid ja seguneksid teiste koostisosadega.

Järgmiseks võta väike sibul, mis kaalub umbes 70–100 grammi. Koori sibul hoolikalt ja seejärel lõika see pooleks. Haki sibul peeneks, et see keetmisel ühtlaselt lahustuks ja lisaks moosile magusa ning kergelt terava maitse. Jätka kahe küüslauguküüne ettevalmistamisega. Koori küüslauguküüned ja haki need peeneks, et küüslaugu aroom ja vürtsikus saaks moosisse hästi seguneda. Küüslauk annab moosile sügavust ja aitab rõhutada teiste koostisosade maitseid.

Seejärel võta väike punane tšillipipar. Lõika see pikuti pooleks ja eemalda ettevaatlikult kõik seemned, sest need võivad olla liiga teravad ja võivad moosi maitse tasakaalu rikkuda. Kui seemned on eemaldatud, haki tšillipipar peeneks, et see jaotuks ühtlaselt moosis ja lisaks sellele kergelt vürtsika noodi.

Kui kõik värsked koostisosad on ette valmistatud, lisa kastrulisse 50 grammi rosinaid ja 100 grammi kuivatatud jõhvikaid. Rosinad ja jõhvikad annavad moosile loomuliku magususe ja rikkaliku tekstuuri, mis tasakaalustavad hästi õunte hapukust ja tšilli teravust.

Seejärel mõõda välja 1,5 detsiliitrit moosisuhkrut, mis sisaldab pektiini – see aitab moosil saavutada õige paksuse. Lisa suhkur kastrulisse koos 2 detsiliitri vee ja 5 supilusikatäie õunaäädikaga. Õunaäädikas lisab moosile meeldiva happesuse ja aitab säilitada selle värske maitse. Lisa pool teelusikatäit soola, et rõhutada kõigi koostisosade maitseid ja luua maitsete harmoonia.

Kui kõik koostisosad on kastrulisse mõõdetud, sega neid õrnalt kokku ja aseta kastrul pliidile keskmise kuumusega. Kuumuta segu pidevalt segades, kuni see hakkab keema. Kui segu on keema tõusnud, alanda kuumust ja lase moosil podiseda vaiksel kuumusel umbes 10 minutit. Selle aja jooksul peaks segu paksenema ja koostisosad omavahel hästi segunema.

Kui moos on saavutanud soovitud paksuse, tõsta kastrul tulelt ja lase moosil täielikult jahtuda. Jahtudes moos pakseneb veelgi, saavutades mõnusa siidise tekstuuri, mis sobib ideaalselt liha kõrvale serveerimiseks.

Kui moos on jahtunud, on see valmis serveerimiseks koos rebitava seapraega, mis on kaunistatud röstitud sibulatega. Moosi magus, hapukas ja kergelt vürtsikas maitse täiendab suurepäraselt sealiha rikkalikku ja mahlast maitset, pakkudes täiuslikku tasakaalu igas suutäies. Naudi seda moosi koos lihaga, et lisada oma toidukorrale midagi tõeliselt erilist ja meeldejäävat.

Retsept | Vürtsmoos õunaga
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: erakogu

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.