Panga Pank: Saaremaa majesteetlik loodusime

Panga Pank

Saaremaal olles otsustasime taas külastada üht Saaremaa kaunimat ja kuulsaimat paika – Panga Panka. See imeline koht, mida tuntakse ka Mustjala panga nime all, asub Saaremaa põhjaranniku läänepoolsemas osas, Panga küla lähedal.

Panga Pank on Lääne-Eesti ja saarte kõrgeim aluspõhjapaljand. See muljetavaldav looduslik moodustis, mida tuntakse ka Siluri klindi nime all, ulatub Gotlandi saarelt Rootsis läbi Läänemere ning tõuseb uhkelt Saaremaa läänerannikul. Panga Panga maksimaalne kõrgus on 21,3 meetrit ja selle ulatus on umbes 2,5 kilomeetrit. See paljandunud müür kerkib otse rannalt, pakkudes hingematvaid vaateid ja võimalusi looduse ilu nautimiseks.

Panga Panga kõrgemal kohal asub muistne ohvrikoht, kus vanasti toodi ohvreid merele. Rahvajutud räägivad, et igal aastal tõugati üks inimene või loom alla merejumalale või näkile ohvriks, et veevalitseja hoiaks teisi inimesi õnnetuste eest. Need lood lisavad paigale aga juurde salapära ja ajaloolist tähendust, tuues esile meie esivanemate uskumused ja traditsioonid.

Sellel kaunil looduskaitsealal saab nautida lummavaid päikeseloojanguid, mis muudavad sealsed õhtu veetmised, eriliselt meeldejäävaks. Panga Pangal on suurepärased võimalused ka  lindude vaatlemiseks, kaunite loodusfotode tegemiseks ja külakiigel kiikumiseks. Lisaks sellele leiab siit dolomiidist päikesekella, matkarajad ja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva raames istutatud tammiku, mis sümboliseerib rahva ühendust ja ajalugu.

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.