5 minutit, et muuta oma elu positiivsemaks ja paremaks

5 minutit, et muuta oma elu positiivsemaks ja paremaks

Elus on mitmeid printsiipe, mida järgides saame luua endale ja teistele parema ning positiivsema keskkonna. Väga oluline on tähelepanu pöörata sellele, kuidas me käitume, milliseid mõtteid mõtleme ja milliste inimestega end ümbritseme. Kõige tähtsam on meeles pidada, et elu on pidev õppimise ja kasvamise protsess, kus iga väike muutus võib tuua kaasa suure mõju.

Üks esimesi samme positiivse keskkonna loomisel on vältida negatiivsete asjade arutamist teiste inimeste selja taga. Selline käitumine ei too kunagi midagi head kaasa. Kui me räägime kellestki halvasti, võime esmalt mõelda, et see annab meile mingi eelise, kuid tegelikult loob see vaid negatiivse energia, mida me ise endale ligi tõmbame. Kui arutame teiste vigade üle, peegeldab see pigem meie endi ebakindlust ja rahulolematust, mitte nende inimeste puudusi, kellest räägime. Üks tuntud väljend ütleb, et mida Susie räägib Sally kohta, ütleb rohkem Susie kohta kui Sally kohta. Seega, on oluline alati meeles pidada, et teiste kohta halvasti rääkides toome pigem esile omaenda ebakindluse ja negatiivsuse.

Samuti tasub pöörata tähelepanu sellele, kui tihti me ise igapäevases vestluses hädaldame. Võime märgata, et tihti on see harjumuseks saanud. Võib tunduda, et negatiivsete kogemuste jagamine on viis teistega ühenduse loomiseks, kuid see harjumus süvendab negatiivset mõtteviisi ja loob meisse ebavajalikku rahulolematust. Näiteks kui me kurdame ilmastiku üle, võib see tunduda süütu vestlusteema, kuid tegelikult kinnistame sellega negatiivset suhtumist ümbritsevasse maailma. Selle asemel võiks keskenduda positiivsetele asjadele, mis meie elus hästi on. Kui suudame jätta hädaldamise ja suunata tähelepanu sellele, mis meid rõõmustab, hakkame järk-järgult märkama, et elu muutub helgemaks ja positiivsemaks.

Lisaks on oluline osata ära tunda, kui keegi meie ümber on pidevalt hädaldamas. Sellistel juhtudel on kasulik lasta nende jutt ühest kõrvast sisse ja teisest välja või isegi eemalduda sellest olukorrast. Meil on võimalus valida, kellega me oma aega veedame ja millist mõju nad meie elule avaldavad. Kui eemalduva negatiivsetest inimestest, loome enda ümber positiivsema keskkonna ja muutume ise rõõmsamaks ning energilisemaks. Suurepärane viis positiivse energia levitamiseks on teha teistele kingitusi ja pakkuda häid üllatusi. Rõõmu pakkumine teistele ei tee ainult neid õnnelikumaks, vaid see toob ka meile endile rahulolu. Tihti leiame, et see, mida head me teistele anname, tuleb meie enda ellu tagasi veelgi suuremas koguses. Seetõttu võibki üllatuste tegemine olla üks meeldivamaid viise positiivse energia kasvatamiseks.

Oluline on ka mitte unustada lähedastele näidata, et nad on meile tähtsad. Väike telefonikõne, kus me siiralt uurime, kuidas neil läheb, võib teha nende päeva paremaks ja süvendada sidet meie vahel. Sellised väikesed žestid ei nõua palju aega ega vaeva, kuid mõju võib olla märkimisväärne. Lähedastele tähelepanu pööramine aitab meil luua tugevamaid ja toetavamaid suhteid. Isegi kui päevad on rasked, suudame alati midagi muuta nii lihtsa teoga nagu naeratamine. Naeratus on universaalne märk sõbralikkusest ja heatahtlikkusest ning see võib luua kohese positiivse mõju nii naeratuse saajale kui ka meile endile. Kui naeratame inimestele, keda kohtame, võime olla kindlad, et paljud neist vastavad meile samaga, ja see lihtne žest võib muuta kogu päeva helgemaks.

Oluline on ka teadlikult vältida liigset keskendumist maailma probleemidele, mida me ise muuta ei saa. Halvad uudised, mis meie ümber levivad, võivad tihti tekitada meis muret ja rahutust. Kui keskendume pidevalt negatiivsetele sündmustele, hakkavad need mõjutama meie meelerahu ja üldist enesetunnet. Seetõttu on kasulik aeg-ajalt lihtsalt välja lülitada kõik halvad uudised ja pöörata tähelepanu sellele, mis on meie enda elus tegelikult oluline ja hea. Meie ümber on tihti inimesi, kes ei mõjuta meid positiivselt ja kes võivad panna meid end halvasti tundma. Sellistel juhtudel on mõistlik teha otsus, et need inimesed meie elust lahkuvad. Kui oleme julged ja laseme neil minna, avastame sageli, et meie elu muutub sellega paremaks. Uued inimesed, kes meie ellu tulevad, on tõelised ja toetavad sõbrad, kes aitavad meil kasvada ja areneda.

Samuti tasub hoida meeles, et öeldes elus sagedamini "jah", avame end uutele kogemustele ja võimalustele. Selle asemel, et pidevalt vastu võidelda ja takistusi näha, võiksime proovida eluvooluga kaasa minna ning kasutada seda energiat hoopis oma unistuste täitmiseks. Elu on palju lihtsam, kui keskendume sellele, mida tahame saavutada, ja liigume koos vooluga, mitte sellele vastu. Muusika on üks võimsamaid vahendeid meeleolu muutmiseks. Kui kuuleme head laulu, võib see meid koheselt rõõmsamaks muuta ja meie energiat tõsta. Muusika kuulamine võib olla just see, mida vajame, et tuua oma ellu positiivsemat energiat ja luua endale parem enesetunne. Usaldades, et kõige parem on veel ees, hoiame oma vaimu avatud positiivsetele muutustele. Elus juhtub tihti asju, mis võivad tunduda esmapilgul negatiivsetena, kuid peaaegu alati on igas halvas midagi head. Võib juhtuda, et negatiivne kogemus annab meile vihje, et peame midagi oma elus muutma, või hoiab meid eemal millestki veel hullemast. Oluline on neid hetki näha kui võimalusi kasvada ja tugevamaks muutuda. Ümbritsedes end inimestega, kes on sellised, nagu me ise tahaksime olla, loome endale toetava ja inspireeriva keskkonna. Kui veedame aega edukate ja positiivsete inimestega, hakkame ka ise selliseid omadusi omaks võtma. See mõjutab meie mõtteviisi, käitumist ja üldist elustiili. Keskendudes sellele, milliseks inimeseks me tahame saada, ja kujutades endale seda selgelt ette, loome tugeva aluse oma eesmärkide saavutamiseks.

Tekst: Elustiiliblogia Iti Järve itijblog /kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Elustiiliblogia Iti Järve itijblog
 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.