Daalia

Daalia

Daalia on lummav lill, mis kehastab ilu ja elegantsi. Tema kroonlehed on rikkalikult kihilised ja sageli keeruka mustriga, justkui oleks igaüks neist hoolikalt välja kujundatud. Daalia õied võivad olla kõikvõimalikes värvitoonides, alates sügavpunasest ja lillast kuni päikesekollase ja lumivalgeni, kandes endas suvepäeva soojust ja sügise õrnust. Tema kroonlehtede tekstuur ja värvide mäng peegeldavad looduse loomingulist küllust. Daalia on vastupidav ja uhke, sümboliseerides muutuste ilu ja elurõõmu, olles iga aedniku ja lillearmastaja tõeline pärl.

Kasvatamine:

Daaliad vajavad vähemalt 6-8 tundi otsest päikesevalgust päevas, seega vali neile päikeseline kasvukoht. Nad eelistavad hästi kuivendatud mulda. Daaliad ei talu seisvat vett, seega on oluline, et muld oleks kerge ja vett hästi läbilaskev.

Istuta daaliate mugulad kevadel pärast viimase öökülma ohtu. Enne istutamist kontrolli, et mugulal oleks vähemalt üks "silm" või kasvupung. Kaeva umbes 15-20 cm sügavune auk ja aseta mugul sinna, juured allapoole. Kata mugul mullaga ja jäta mõned sentimeetrid maapinnast kõrgemale.

Kasta daaliaid regulaarselt, eriti kuivadel perioodidel. Vältida tuleks liigset kastmist, et juured ei mädaneks. Kasuta tasakaalustatud väetist (nt 10-10-10) iga 3-4 nädala järel, et soodustada tervislikku kasvu ja rikkalikku õitsemist. Suuremad daaliasordid vajavad toestust, et vältida varte murdumist. Pane tugi maasse juba istutamise ajal, et vältida hilisemat juurte kahjustamist.

Daaliad hakkavad tavaliselt õitsema suve keskpaigast ja jätkavad kuni esimeste öökülmadeni. Lõika ära närbunud õied, et soodustada uute õite tekkimist ja pikendada õitsemisperioodi.

Pärast esimest öökülma kaeva mugulad üles. Puhasta neid ja lase neil paar päeva kuivada. Hoia mugulaid talvel jahedas ja kuivas kohas, näiteks keldris või garaažis, kuhu ei pääse külm.

Daaliaid võivad rünnata nälkjad, lehetäid ja jahukaste. Kontrolli taimi regulaarselt ja vajadusel kasuta looduslikke tõrjevahendeid. Daaliate kasvatamine võib nõuda veidi hoolt ja tähelepanu, kuid nende lopsakad õied ja rikkalik värvipalett teevad vaeva igati väärt.

Daalia
Daalia
Daalia
Daalia
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: Johan Gotta

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.