6 põhjust, miks peaksid oma toataime ümber istutama

Taimed tahavad end sirutada

Hiliskevadised, ja loomulikult ka suvised, pikad päeva valgustunnid on toataimedele nagu raketikütus. Kõrgemate temperatuuride ja suurenenud valgusega vajavad sinu taimed ruumi, et oma juuri sirutada ja kasvada, kasvada, kasvada. Et kasvuaja haripunkti täiel määral ära kasutada, tuleks seda võtta kui parimat aega oma toataimede ümberistutamiseks. Kas panna oma taim uude, suuremasse potti või värskendada lihtsalt mulda olemasolevas, sinu taim tänab sind suurema ruumi ja lisatoitainete eest, mida ümberistutamine annab, ning näitab välja oma tänu uute ilusate kasvude näol! Siin toome ära mõned nõuanded, kuidas toataimi ümber istutada, et nad oleksid võimalikult õnnelikud ja terved.

Istutamine samasse versus suuremasse potti

Kas teadsid, et taimed ei vaja ilmtingimata uude potti istutamist, et kevadisest ümberistutamisest kasu saada? Ümberistutamine suuremasse potti ei ole päris sama asi kui lihtsalt ümberistutamine. Toalillede ümber istutamine samasse nõusse võib teha imesid, kui lihtsalt mulda värskendada ja juurtele pisut rohkem ruumi teha. Suuremasse potti tuleks taim istutada vaid juhul, kui juured on poti külge juba kinni kasvanud või neil pole enam kasvuks ruumi.

Värske muld – toitainesüst

Sinu toataimed saavad suurema osa oma toidust mullas leiduvatest toitainetest. Ajapikku need toitained vähenevad. Oled ehk märganud, kuidas pärast mitut hooaega kestnud lopsakat kasvu muutuvad taime uued kasvud äkitselt väiksemaks, lehed on vale värvusega või näeb taim üldiselt „õnnetu“ välja. Isegi kui väetad regulaarselt, annab ümber istutamine koos uue mullaga taimele turgutava annuse toitaineid, mida ta vajab hästi kasvamiseks.

Parem kastmine

Kas oled märganud, et taime kastes paistab vesi viivitamatult poti põhja valguvat? Taime juured on tõenäoliselt poti külge kasvanud – olukord, mis viitab taime meeleheitlikule vajadusele rohkema ruumi järele, mistõttu ta on oma juured mässinud ümber poti nii seest- kui ka väljastpoolt. See loob kanaleid, mille kaudu vesi mullast lihtsalt läbi voolab – miks ka sellist taime on väga raske kasta. Sellises seisus juurte vabastamine läbi ümber istutamise aitab su taimel saada vett, mida ta vajab oma janu kustutamiseks ja lehtede lopsakuse säilitamiseks.

Ruumi hingata = uued kasvud

Kõigile meeldib saada pisut hingamisruumi, kaasa arvatud toataimed. Veel üks põhjus, miks juuri  poti küljest vabastada, on uue kasvu soodustamine. Ümber istutamine võib taime dramaatiliselt ja suurepäraselt turgutada. Tugevam, kasvav juuresüsteem aitab muuta su taime õnnelikumaks ja kiiremini kasvavaks.

Haiguste ennetamine

Oled kunagi oma taimi üle kastnud? Ära muretse. Me kõik teeme seda. Probleemiks on juuremädanik – kui juured saavad ülekastmise tõttu kahjustatud, muutuvad nad pruuniks või mustaks. Sellises staadiumis on nad haigustele vastuvõtlikud ning on tegelikult ka võimetud vett imama (mis on ka põhjuseks, miks ülekastetud taimed näevad mõnikord janused välja). Selliste juurde ära lõikamine aitab taimel ülekastmisest taastuda ning on parim kaitse seente ja haiguste vastu.
 Jaota ja valluta – istuta pisikesi taimi!
Kui taimedel pisut kitsaks läheb, saab paljusid neist eraldada, et rohkem ruumi ja uusi taimi saada! Ümberistutamine on parim aeg, mil taimelapsi emataimest eraldada ja pistikutest uusi iseseisvaid taimi kasvatada.

Kui taim on stressis, siis oota ümber istutamisega! Näiteks, kui ta on janust närtsinud, on parem teda leotada, kuniks ta uuesti virgub. Samamoodi on targem vältida ümber istutamist ekstreemsete ilmaolude korral, nagu kuumalained, mis võivad stressi suurendada.

Kuidas toataimi ümber istutada?

Kasta oma taime läbinisti päev või kaks enne plaanitud ümberistutamist. See muudab lihtsamaks taime potist eemaldamise ning kindlustab, et taim on piisavalt niisutatud, mis vähendab šokiriski. Eemalda taim õrnalt potist. Olenevalt suurusest ja juurte poti külge kinnitumise määrast, võib pott vajada külili keeramist või isegi sõbra abi potist kinni hoidmisel, samal ajal ise taimest haarates. Kui juured on väga kõvasti poti küljes kinni, võta appi võinuga ja libista see poti ja mullakihi vahele ümber kogu poti, et juuri vabastada. Vabasta õrnalt juurepall. Raputa üleliigne muld ettevaatlikult maha, et mitte õrnu juuri vigastada. Näpista ära kõik pruunid, mustad või silmnähtavalt vigastatud juured teravate kääridega. Poti külge kasvanud juurtega taimede puhul, kui plaanid nad samasse potti tagasi istutada, kärbi juuremassist ära kuni 2/3, alustades altpoolt ja külgedelt.

Kui istutad taime ümber samasse potti, eemalda potist kogu vana muld ja pese sete poti sisekülgedelt maha kuuma veega. Kui istutad taime suuremasse potti, vali puhas uus pott, mille diameeter ei ületa vana poti oma rohkem kui 5 cm – liiga palju ruumi aeglustab taime kasvu ja võib põhjustada juuremädanikku. Kui istutad taime konteinerisse, millel puudub drenaaž, soovitame poti põhja lisada kihi kergkruusa. Järgmiseks, kiht värsket istutusmulda poti põhja, nii et taime alumine osa jääb umber 1,5 cm allapoole poti serva. Aseta oma taim uude potti ning täida see mullaga, kuniks kõik juured on mullaga kaetud. Vajuta mulda kergelt, et õhuaugud saaksid täidetud, ilma et juurtele viga teeks. Kasta kergelt, nii et muld on niiske, aga mitte läbimärg.

Mida teha peale ümberistutamist?
Pärast ümberistutamist võib taimel esineda lühiajaline šokiperiood. Ära muretse – see on normaalne! Taimed võivad välja näha närtsinud ja janused, kuid hoidu kastmisest vähemalt kuni nädal pärast ümberistutamist, et vigastatud juurtel oleks aega terveneda. Taastumisperioodil on hea asetada taimed jahedamasse, varjulisemasse kohta. Enamik istutamiseks mõeldud mullasegusid sisaldavad väetist. Üleväetamise ja taime kahjustamise ennetamiseks ära väeta taime umbes 6 nädalat pärast ümberistutamist.
Tekst/kujundus: hortes.ee | Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.