Kuidas valida endale toataime?

Alustame valgusest

Ida või läänepoolsed toad on taimedele parimate valgustingimustega. Seal tunnevad end hästi nii täisvarju- kui ka päikeselembesed toalilled. Millist taime aga valida, kui tegemist hämara valgusega koduga? Sel juhul on sobivam õrna tekstuuri ning suurte tumeroheliste ja pehmete lehtedega taimed. Näiteks sõnajalg, begoonia, tõlvlehik, sulgvõhik, havisaba ning roheliste lehtedega draakonipuu ja kummipuu.

Kui kodu aknad vaatavad lõunakaarde, siis tuleks valik teha nende taimede seast, mille lehed on lihakad, nahkjad või kaetud vahakorraga. Samuti sobivad hästi kirjulehelised ning karvade või asteldega kaetud taimed. Kaktuselised, tsitruselised, kirinõges, fuksia, kalanhoe, vahalill ja erinevad sukulendid. Kui päike on väga ere, siis varjuta taimi või tõsta aknast vähemalt meetri kaugusele. Õnneks meie kliimas väga tihti sellist probleemi ei esine.

Kuidas kasta?

Pigem tolereerivad taimed kastmata jätmist kui ülekastmist. Kasta siis kui tõepoolest vajalik on. Kindlasti mitte sagedamini. Kastmisvesi peaks olema toasoe ja värske.

Potilillega teel koju

Kui uus toataim välja valitud, jälgi ilma ja paki ta vastavalt poes sisse, et taim jõuaks suuremate temperatuuri kõikumisteta tuppa. Kui õues on külm talveilm, paki taim hoolikamalt sisse. Kuumal suvepäeval aga ära jäta taime pikemalt autosse ega aseta teda kohe lõõmava päikesega aknalauale.

Allolevalt toome teile mõned toataimede valikud, mille hooldus on lihtne ja need taimed on ka vastupidavad.

Kõrge lehtliilia- Aspidistra eiatior on Ilus, pikkade tumeroheliste lehtedega, hästi vastupidav taim! Saab kenasti hakkama ka hajusvalgusega kohas. Kasta pigem harvem, kui mullapott on täielikult läbi kuivanud.

Tõlvlehik- Spathiphyllum on tumeroheline, lopsakate lehtedega ideaalne toataim, mis loob sinu koju värskema õhu, sest tegemist on Feng Shui taimega, mis aitab puhastada õhku Sinu kodus. Hästi vastupidav, kergesti õitsev ja vähenõudlik toataim. Pigem lasta mullapallil läbi kuivada ja siis kasta. Pigem eelistab sooja tuba.

Ääris- Draakonipuu Dracaena marginata on vähenõudlik ja vastupidav taim, mis sobib igasse koju! Lihtne hooldada, kasvab kiiresti ja muutub ajaga pigem ilusamaks. Kasta aastaringselt ja pigem mõõdukalt.

Monstera M. deliciosa on trendikas taim sisekujunduses! Kuid tegelikult ei ole tegemist millegi nii uuega, pigem taasavastatud taim meie vanaema aegadest. Tõeliselt vastupidav taim, mis talub isegi tuuletõmmet ja temperatuuri kõikumisi. Kui on võimalik, siis eelistab valget kasvukohta, aga see ei ole määrav. Küll aga ei talu hästi tihedat asukoha muutust ja eredat lõunapäikest.

Sulgvõhik Zamioculcas Zamiifolia on üks ülimalt populaarne toataim! Taaskord üks parimaid Feng Shui taimi. Hea õnne, jõukuse ja edu taim. Hea stressileevendaja ja aitab õhku puhastada. Taaskord palju hoolt ei vaja, kasta regulaarselt. Kohaneb ka varjulise kohaga toas. Soovitame julgelt!

Tekst/kujundus: hortes.ee | Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se, interior.sredaobuchenia.ru, lesradieuses.com, flipkart.com, forgarden.hu

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.