Kuidas valida ja hooldada diivanit?

Kuidas valida ja hooldada diivanit?
Oot-Oot on Eesti disaini- ja mööblistuudio, kust uurisime kuidas valida ja hooldada diivanit?

Kodutöö

Tõenäoliselt on diivan üks kallimaid, kui mitte kõige kallim mööbliese ruumis, seepärast tasub seda ka hoolikalt valida. Esmalt tuleks läbi mõelda, kes diivanil istuma hakkavad ja kuidas nad seda teha soovivad? Eelistusi on mitmeid, mõni soovib võimalikult sügava istumisosaga diivanit, kus soovi korral saaks end mõnusalt kerra tõmmata,  teine soovib aga hoopis,  et istumisosa oleks kitsam ja seljatugi toetaks piisavalt selga, mis on eriti oluline ka eakale inimesele.

Kindlasti tuleks selgeks teha mitut istekohta vaja on?
 
Näiteks kui on vaja viite istekohta, saab seda lahendada ühe kolmekohalise ja ühe kahekohalise diivaniga, või lisada hoopis kolmekohalise diivani juurde kaks tugitooli. Hea lahendus on ka mooduldiivan, mida on võimalik vajadusel ümber tõsta ja samuti mooduleid juurde soetada.

Kangad jaotuvad laias laastus naturaalseteks, sünteetilisteks ja segu kangasteks. Naturaalsed kangad nagu puuvill ja lina, võivad olla väga pehmed ja mõnusad käe all, kuid nende puhul peab arvestama, et need määrduvad oluliselt kergemini ja on ka keerulisemad puhastada. Erandina võib välja tuua villase kanga, mis on taimsete kiududega võrreldes oluliselt vastupidavam ja paremini puhastatav. Üldjuhul on kõige paremate omadustega siiski sünteetilised kangad. Sünteetilistest kiududest on võimalik toota äärmiselt vastupidavaid kangaid, mis on ka kergem hooldada ja kestavad kaua.

Kui peres on lapsed, või loomad, tasub vaadata just sünteetiliste kangaste poole. Koduloomade puhul, tuleks kindlasti silmas pidada, milline on kanga kude. Siledamate kangaste puhul, ei jää lemmiklooma küünised kanga koe taha ja samuti, on sealt ka lihtsam karvu eemaldada.Vägagi oluline on siiski veenduda kanga kvaliteedis. Mitte alati ei ole kõik sünteetilised kangad hästi puhastatavad ja väljavenimise kindlad. Iga kangas on erinevate omadustega ja seepärast tasub diivanimüüjalt uurida, kas nad on ka ise kangaid testinud, sest kanga tehase info, ei pruugi alati reaalses elus toimida. Seega on kindlam diivaneid soetada professionaalsetelt müüjatelt.

Diivani raam

Pehme mööbli eluiga mõjutab peale kanga oluliselt ka see, mis on diivani sees. Iga diivani üheks tähtsaimaks komponendiks, on diivani raam. See on diivani eluea alustala. Korralikud raamid, on valmistatud tugevatest materjalides ja hea konstruktsiooniga. Kõige paremad diivanid on üldjuhul valmistatud metallist kaseprussist ja kasevineerist raamile. Tasub vältida saepuruplaati ja okaspuud. Viimane on pehme puu ja võib ühel hetkel lihtsalt järgi anda, eriti oksakohtadest.
 
Poroloon, vedrud

Heal diivanil on kasutusel, vaid kvaliteetsed poroloonid ja vedrud. See on keeruline maailm, kus sõna vedru ei tähenda alati kvaliteeti.  Kvaliteeti tähendab kvaliteetne, Euroopas valmistatud vedru. Poroloonide eluiga on päris pikk, lausa kümnekordne ja sellest tuleneb ka kümnekordne hinnavahe. Seega on tähtis uurida, millise kvaliteediga materjalid on diivani sees ja kui diivan on liiga hea hinnaga, ei tasu ka väga head kvaliteeti sellelt diivanilt loota.
Diivani hooldus

Diivani hooldus sõltub suurel määral diivani kangast. Tuleb juhinduda konkreetsele kangale ette nähtud hooldus ja puhastusviisidest. Selle info saab üldjuhul professionaalselt diivanimüüjalt. Olmeplekkide eelmaldamisel saab parima tulemuse, spetsiaalsete diivani puhastusvahenditega. Üldiseks värskendamiseks on mõistlik tellida professionaalne pehmemööbli puhastusteenus.
 
On levinud arvamus, et kui diivanipadjad on lukkudega siis saab padjakatteid mugavalt masinas pesta. Lukud on aga patjadel selleks, et polsterdamine oleks lihtsam ja ei peaks patjasid kinni õmblema. Masina pesu on aga kõige kiirem viis kangas läbi kulutada. Lisaks kangas venib ja tõmbub kokku nii, et tagasi pannes ei pruugi diivan enam kuigi ilus jääda.

Kokkuvõtteks

Kui tahate head ja odavat diivanit, siis peate ostma ühe odava ja teise hea.  Diivani valimine on kindlasti midagi, mida tasub hoolega teha. Diivanit tuleb salongis korralikult proovida, see tähendab, sellel istumist, pikutamist ja soovi korral isegi mõnusalt kerra tõmbamist, mida me oleme harjunud kodus tegema. Kõige kindlam on diivanit alati osta professionaalselt müüjalt, kes tunneb oma tööd ja pakutavat kaupa.
Tekst/kujundus: oot-oot.com / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.