Tapeet aitab interjööri muuta

Tapeet aitab interjööri muuta
Oled tegemas uuendusi elutoas? Üheks interjööri muutmise viisiks on tapeedi vahetus. Kuidas aga tapeeti paigaldada ehk tapetseerida? 

Tapeedi valimine koju on üks tähtsamaid elemente. Ilus tapeet on samas hea idee allikaks. Kui valik tehtud on ülejäänud tuba juba veidi kergem kujundada.

Kuidas aga tapeeti paigaldada ehk tapetseerida?

Kõigepealt tuleks välja arvutada kui palju tapeeti on vaja osta ja kui suurt pinda hakatakse tapeetima. Selleks saab võtta kasutusele standardse tapeedi kulu arvutamise valemi (ruumi ümbermõõt x ruumi kõrgus):5 = rullide arv (ruumi mõõdud meetrites).

Mustriliste tapeetide puhul tuleb arvestada, et tapeeti kulub kindlasti rohkem, kuna peab jälgima mustri kattumist. Tapeedi ostmisel jälgida ka kindlasti, et kõik tapeedirullid oleksid identsed ja, et nende partiinumber ühtiks. Lisaks osta õige liim.
Vinüültapeedile käib vinüültapeediliim, pabertapeedile teine liim. Küsi kindlasti müüjalt abi!
 
Mida läheks veel vaja osta: tapeediharja õhumullide kõrvaldamiseks, tapeedi nuga, mõõdulinti või siis loodimisnööri, kliistri peale kandmiseks suurt pintslit või harja ja liimianumat.

Kuidas alustada?

Kõigepealt too välja üleliigsed mööbliesemed ja detailid. Siis vaata üle sein kuhu hakkad tapeeti panema. Sein peaks olema kuiv, puhas, sile, tolmu- ja rasvavaba. Kui seinal veel vana tapeet, tuleks see vanas tapeedist ära puhastada. Küllaltki hästi saab vana tapeedi seinalt ära kuuma veega, kasta värvirull kuuma vette ja rulli sellega mööda tapeeditud seina. Lase veidi veel tapeedi sisse imbuda ja seejärel eemalda tapeet. Abiks võid võtta eemaldamisel pahtlilabida.

Kõik praod ja ebatasased pinnad on soovitav pahteldada ja siis hiljem liivapaberiga ära siluda. Eelnevalt värvitud pinnal tuleks lahtine värvikiht eemaldada ja siis pind liivapaberiga karestada.

Järgnevalt tuleks teha seina pinnale kruntimine. Kui sein pole krunditud, imendub liim seina ja tapeet võib hakata lihtsalt lahti tulema või jääda inetult lokkima. Seina võib kruntida suvalise tapeediliimiga, see ei pea olema liim, mida hiljem tapeedile pintseldama hakkate. Seega valige kruntimiseks kõige odavam liim. Kui palju on liimi vaja kruntimiseks lahjendada, on kirjas liimipakil. Tapeedi paigaldamisel on oluline lõpptulemus, seetõttu tuleks kindlasti eelnevalt läbi mõelda, millisest ruumi otsast tapeetimist alustada.

Enne tapetseerimist tõmmake seinale vertikaalne joon, kasutades selleks loodi, laserloodi või loodimisnööri. Seejärel mõõtke ära lae kõrgus põrandast ja lisage saadud summale veel umbes 10cm lisaks. See on vajalik selleks, et saaks rahulikult mustrit klapitada, lisaks saab hiljem üleliigse osa ära lõigata.

Liimi kandke tapeedile suure pintsliga. Liimiga ei tohiks koonerdada vaid panna koheselt piisavalt liimi, et ei peaks hiljem ühenduskohtadesse uuesti hakkama liimi panema. Lisaks peaks loodima iga viiendat paani, et seinakõverustest hoolimata tapeet sirgelt joonduks Üleliigse tapeedi äralõikamiseks kasutage teravat nuga (n: vaibanuga).

Kui tegu on mustrilise tapeediga, siis pärast esimest paani lõikamist, lõigake järgmine ning veenduge, et muster läheks eelmisega kokku. Pärast paanide lõikamist alustada liimiharja abil liimi kandmist paani tagaküljele. Kui see on tehtud, tõstke paani otsad keskele kokku ja jätke paanid mõneks minutiks imenduma.

NB! Ärge unustage põrandat liimi eest kaitsmast!

Liimiga määrdumise vältimiseks võtke appi vanad ajalehed. Kui liim tapeedil imendunud alustage paigaldamist. Esimese paani vertikaalne paigaldamine on väga oluline, kuna järgnevad paanid joonduvad selle järgi. Iga seina esimene paan tuleks panna vertikaalselt loodi. Järgnevad paanid aga serv-serva vastu. Ülekatmist ei tohi olla!

Tapeeti on seinale kõige hõlpsam kinnitada tapeedilabidaga. Plastmassist labidaga keskelt äärde surudes saab õhumullid ja liigse liimi hõlpsamini välja kui tavapäraselt harja või riidetükiga nühkides.

Paani servade alt välja pressitud liim eemaldage koheselt puhta niiske lapiga. Servade puhul, millel pole nakkumist toimunud, kasutage spetsiaalset tapeediservaliimi. Peale tapeetimist jääb üle veel üleliigsed tapeedi osad terava noaga ära lõigata.

Head tapetseerimist!
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: bjurfors.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.