Kuidas valida vaipa? Nõu annab Vaibagalerii

Kuidas valida vaipa? Nõu annab Vaibagalerii

Kodu sisustades tuleks põrandaid pidada disainiterviku aluseks. Põrand on viies sein, mis dikteerib terve ruumi väljanägemist, muutes tavalise toa eriliseks. Kiireim viis toale uue hõngu andmiseks on vahetada välja vaip. Vaibagaleriis leidub vaipu igale maitsele. Enamlevinud on villased ja sünteetilised masintöövaibad, mis on erineva mustri- ja hinnaklassiga.

Vaibagalerii soovitab:

Pikaajaline investeering on käsitsi sõlmitud vaip. Ostes näiteks Pärsia vaiba võib investeering end aastatega ära tasuda, kuna häid käsitöömeistreid jääb järjest vähemaks ja nii keerukaid mustreid järjest harvemaks- noori kangastelgedel kudujaid  aga enam nii keeruliste mustrite sõlmimine ei köida.
 
Miks on vaip interjööris oluline?

Arhitektuuriliselt avatud uutes korterites ja majades pakub valmisvaip võimalust tuua esile erinevate ruumide funktsioonid: hall, hubane vestlusnurk, söögiala jne. Vaibad pakuvad pehmust, soojust, luksust, heli– ja soojusisolatsiooni. Valmisvaip on kõige kergemini paigaldatav põrandakattematerjal, seda on soovi korral kerge vahetada kasvõi igal aastaajal, et ruumile uus ilme anda.
Mida pidada silmas valmisvaipa valides?

Kujutage ette soovitud tulemuse tervikpilti. Kas soovite minimalistlikku, ühetoonilist,  värviküllast või rikkaliku tekstiilivalikuga tuba? Kui alustate täiesti tühjast toast, valige esmalt vaip, alles seejärel värvige või tapitseerige tuba vaibas leiduvas värvitoonis. Valige mööbel, mis toob esile vaiba disaini ja värvid. Mõõtke tuba ja otsustage kui suure pinna soovite vaibaga katta. Julge, domineeriva mustriga vaip võib olla toa keskpunktiks. Ühetooniline vaip on „kindla peale minek”, see sobib erinevate sisustusstiilidega. Meeles tuleks pidada, et vaip peab tuppa sobima ka kvaliteedilt, mitte ainult värvilt. Käidavamatesse ruumidesse tuleks valida madalam, tihe, kvaliteetne vaip. Püüdke ette kujutada, millises valguses antud ruumis peamiselt viibitakse. Heledatoonilised vaibad muudavad ruumi avaramaks, tumedamad toonid lisavad hubasust. Libisemise kaitseks kasutage vaibaalusvõrku, see muudab ka tolmuimejaga puhastamise  mugavamaks ning pikendab vaiba eluiga.
Kuna vaip on peamine dekoratsioonielement toas, tuleks see aegsasti välja valida. Valmisvaibad loovad ruumi tervikmeeleolu. Enimlevinud on masinkootud villased ja sünteetilised vaibad- seda soodsa hinna ja väga mitmekesise mustrivaliku tõttu. Käsitsi sõlmitud vaibad peegeldavad antud regiooni kultuuritraditsioone. Nepaalis valmistatud vaibad on pastelsemates toonides, pärsia vaibad värviküllased. Seega võib vaip olla nii praktiline „meelelahutuslik” disainielement teie kodus, kui ka perekonna reliikvia, mida pärandatakse põlvest põlve edasi.

Vaiba hinna määrab selle kvaliteet. Mida kõrgem on hind, seda rohkem on vaiba valmistamisel kulunud materjali ning seda tugevam ja vastupidavam vaip on.  Vaiba regulaarne hooldus tagab selle kauakestva kauni välimuse. Soovitav on kasutada korra nädalas tolmuimejat ning värsked plekid eemaldada koheselt.
Kuidas hooldada?

Tähtis on vaiba või vaipkatte regulaarne hooldus korra nädalas tolmuimejaga. Üldise määrdumise korral on soovitav pöörduda professionaalsete vaibapuhastusfirmade poole.

1. Igapäevane hooldamine

Regulaarne puhastamine tolmuimejaga on oluline iga vaiba puhul. Soovitav oleks sellega alustada juba vahetult pärast vaiba kasutuselevõttu. Ei tohi oodata, millal mustus nähtavaks muutub, sest nähtamatu mustuse kogunemine  vaiba sisse mõjub sellele kõige kahjustavamalt. Tolmuimeja juures kasutage lamedat, ilma harjasteta otsikut.

2. Plekkide eemaldamine

Ükskõik millise pleki sattumisel vaibale tuleb toimida järgnevalt:
Tegutsege koheselt - mida rohkem Te ootate, seda raskem on hiljem plekki täielikult eemaldada. Kui vaibale on sattunud midagi vedelat, eemaldage vedelik tupsutades (imades) seda puhta lapiga. Koorige vaibalt paksemad ained lusika või noaga. Alati tehke puhastamisliigutusi pleki servast sissepoole. Vältige liigset hõõrumist, tupsutamine on kohasem. Kui kasutate vaibašampooni, veenduge alati, et šampoon saaks veega korralikult välja tupsutatud. Soovitav oleks šampooni eelnevalt katsetada vaiba varjatud koha peal. Pärast pleki eemaldamist tehke vaip nii kuivaks kui võimalik.
Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ELUTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.