Retsept | Soolalõhe tilliga

Retsept | Kananagitsad

Koostis:

500 g värsket lõhefileed (nahaga)
2 sl jämedat meresoola
1 sl suhkrut
Värskelt jahvatatud musta pipart (soovi korral)
Punt värsket tilli

Valmistamine:

Kuivata lõhefilee hoolikalt majapidamispaberiga, et eemaldada üleliigne niiskus, mis võiks maitsestamisel segada. Kontrolli sõrmedega üle, et filees poleks luid – vajadusel eemalda need pintsettide abil. Veendu, et kala on värske ja kvaliteetne, kuna soolalõhe valmistamisel on tooraine kvaliteet määrava tähtsusega. Sega väikeses kausis jäme meresool, suhkur ja soovi korral ka värskelt jahvatatud must pipar. Selle maitseainesegu õige tasakaal tagab lõpptulemuse õrna soolasuse ja kerge magususe. Hõõru segu ühtlaselt lõhefilee lihapinnale, et maitsed jaotuksid ühtlaselt kogu kalale.

Lõika punt värsket tilli ning aseta tillivarred ja lehed ühtlase kihina maitsestatud lõhe peale. Till lisab kalale maheda ja aromaatse maitse, mis täiendab suurepäraselt lõhe naturaalseid omadusi.

Paki lõhefilee tihedalt toidukilesse või aseta see suletavasse kilekotti. Veendu, et pakkimine oleks võimalikult õhukindel, et maitsed jääksid kalasse ja lõhe säiliks värskena. Tõsta pakitud lõhe tasasele alusele, näiteks väikesele lõikelauale või taldrikule, ja aseta peale kerge raskus. Raskuseks sobib näiteks konservipurk, mis aitab lõhefileest vedelikku välja suruda ning kiirendab maitsestumisprotsessi. Tõsta lõhe külmkappi ja lase sel seal maitsestuda 12–24 tundi, sõltuvalt soovitud lõpptulemusest. Pikem marineerimisaeg annab intensiivsema maitse ja tugevama tekstuuri.

Kui marineerimisaeg on möödas, võta lõhe külmkapist välja ja eemalda ettevaatlikult kiletus. Kraabi noa või lusikaga kalalt ära üleliigne till ja maitseainesegu, kuid jäta veidi maitset alles, et lõhe säilitaks oma tasakaalu. Lõika filee terava noaga õhukesteks viiludeks, alustades naha juurest. Serveeri soolalõhe värske rukkileiva, peeneks hakitud tilli ja sidruniviiludega. Soovi korral lisa kõrvale ka hapukoort või sinepikastet, mis täiustavad maitset veelgi. Naudi värsket, kodus valmistatud soolalõhet kas pidulaual või igapäevase hõrgutisena.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Erakogu
Jaga artiklit

Loe ja vaata kõiki retsepte rubriigist KOKKAMINE PÕHJAMAAL

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

Scandinavian HOME

- aastast 2015 -