Hubane sügishetk koduaias

Hubane sügishetk koduaias

Päikesepaistelistel ja soojadel sügispäevadel on suurepärane võimalus luua oma koduaias meeldiv ja õdus atmosfäär, kus saab veeta kvaliteetaega nii pere kui ka sõprade seltsis. Aed, mida sellel ajal ette valmistada, võib saada tõeliseks looduse meistriteoseks, mille keskmes on sügise värvide mäng ja looduslike elementide kaasamine. Aias võib tsoonideks jagamine olla võtmetegur, et luua erinevaid alasid, kus igaüks leiab endale sobiva koha mõnusaks olemiseks ja vestluste nautimiseks.

Esimene tsoon võiks jääda otse köögiakende alla. See on praktiline, kuna nii on võimalik lihtsalt köögist toitu ja jooke välja kanda ning nautida neid kohe sealsamas laua taga. Söögilaud, mille ümber on paigutatud mugavad toolid, kaunistatakse hooajaliste sügislilledega, näiteks erksate krüsanteemide või kanarbikuga, mis lisavad värvikirevust ja elu. Küünlad, mis on lauale hoolikalt asetatud, loovad lisaks sooja valguse ja hubase tunde, muutes igasuguse toidukorra eriliseks ja intiimseks. Toolidel võib olla soojad pleedid või padjad, mis muudavad olemise veelgi mugavamaks ja kutsuvamaks, eriti jahedamate sügisõhtute saabudes. Toidud võivad olla lihtsad, kuid sooja sügise teema ümber loodud – võib-olla on laual hooajalisi roogasid, nagu kõrvitsasupp või ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, mis toovad esile sügise maitsed ja lõhnad.

Teine tsoon võiks olla eraldi istumisala, mille keskmes on pergola. See on ideaalne koht, kus rahulikult lõõgastuda, lugeda raamatut või nautida mõnusat jutuajamist. Pergola alla võib tuua värvikirevaid dekoratiivpatju ja pleede, mis on hoolikalt valitud sügistoonides – oranžid, kollased ja punased toonid sulanduvad suurepäraselt ümbritsevasse loodusesse, tuues välja sügise ilu. Küünlad, mis on lauale asetatud, loovad õhtuhämaruses pehme ja soojendava valguse, mis muudab iga vestluse või hetke palju intiimsemaks ja hubasemaks. See koht on suurepärane, kui soovid tõesti aja maha võtta ja nautida vaikust ning rahu.

Murule, pergola ette, saab luua lasteala. See võib olla ruum, kus väiksemad pereliikmed või külaliste lapsed saavad lõbusalt aega veeta, samal ajal kui täiskasvanud naudivad oma aega teistes tsoonides. Lastealale võib asetada pehmeid vaipasid, millele on lisatud värvikirevaid patju, ja ehk ka tipitelk, mis muudab selle koha lastele eriti põnevaks ja mänguliseks. Sügisvärvid ja looduslikud elemendid, nagu langenud lehed või oksad, mida võib dekoreerimiseks kasutada, lisavad looduslähedust ja loovad lastele erilist mängurõõmu. See ala on mugav ja praktiline, kuna see annab lastele oma ruumi, kus mängida, olles siiski piisavalt lähedal, et vanemad saaksid neil silma peal hoida.

Neljas tsoon võiks olla murule paigutatud veel üks eraldiseisev istumisnurk, kus on olemas päikesevari. See koht võiks olla sarnase kujundusstiiliga, kus sügise värvid on peamises rollis. Võib-olla on see ala mõeldud neile, kes soovivad nautida viimaseid sooje sügispäikese kiiri, samal ajal kui küünlad ja sügislilled lisavad õdusat atmosfääri. Päikesevari pakub vajadusel kaitset ereda päikese eest, kuid annab samas võimaluse end avaras ja avatud ruumis mugavalt tunda. Siin on võimalik nautida kerget pärastlõuna teed või kohvi, samal ajal kui värske sügisõhk ja vaikus ümberringi aitavad lõõgastuda ja end värskendada.

Kogu aed on justkui hoolikalt läbi mõeldud ja igas nurgas on sügise teemaga harmooniliselt sobituvad detailid. Kui kõik need tsoonid on omavahel seotud, luuakse terviklik ja kutsuv aed, kus igal pereliikmel või külalisel on võimalik leida just see õige koht, kus end mugavalt ja eriliselt tunda. Sügis, oma soojade toonide ja jahedama õhuga, annab võimaluse luua atmosfäär, mis jääb kauaks meelde ning pakub rõõmu igal hetkel, kui aeda sisened.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: bosthlm.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.